www.soL.org.tr
Anayasa paketi Sezer'den döndü
26 Mayıs 2007, Cumartesi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişiklikleri ile ilgili 5660 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u tekrar görüşülmek üzere Meclis'e iade etti.

resim

HABER MERKEZİ AKP tarafından hazırlanarak jet hızıyla meclisten geçirilen anayasa paketi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve görev süresinin 5 + 5 formülüne göre düzenlenmesini içeriyordu. Anayasa değişikliklerini düzenleyen yasa teklifi, cumhurbaşkanlığı seçiminin milletvekili genel seçimiyle birleştirilebilmesi için apar topar onaylanmış, meclis komisyonundaki görüşmeler ise kavgalara sahne olmuştu. AKP, Sezer'in meclise geri gönderdiği yasayı hiçbir değişiklik yapılmadan tekrar onaylamaya hazırlanıyor.

Referandum göründü
Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı, mecliste ikinci kez onaylanan anayasa değişikliğini referanduma götürebilecek. Bu durumda, referandum kararının ardından 120 gün sonra anayasa değişiklikleri halk oyuna sunulacak. AKP kulislerinde 120 günlük takvimin yeni bir yasayla kısaltılabileceği konuşulurken, referandumun genel seçimle birlikte yapılabilmesi oldukça zor görünüyor.

Sezer'in gerekçeleri
Anayasa paketini meclise iade eden Cumhurbaşkanı Sezer'in gerekçeleri arasında, değişikliklerin yeterince tartışılmadan ve toplumsal uzlaşma sağlanmadan  yapılmak istenmesi öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı seçiminin yapılamaması nedeniyle anayasaya göre derhal yenilenmesi gereken bir meclisin böylesi bir değişikliği yapmasının haklı bir gerekçesi bulunmadığı kaydedilen iade kararında gerekçeler şöyle açıklanıyor:

“Devlet ve Ulus yaşamında çok önemli sonuçlar yaratacak bu Anayasa değişikliğinin, temsilde adaletin sağlanamadığı bir Meclis tarafından ve bu kadar kısa bir süre içinde, tartışılmadan, olgunlaştırılmadan yapılmasının uzun erimli ve giderilmesi olanaksız sakıncalar yaratacağı açıktır. Üstelik bu değişiklik, Cumhurbaşkanı'nı seçemediği için, Anayasa'nın 102. maddesi uyarınca ‘derhal yenilenmesi’ gereken bir Meclis tarafından gerçekleştirilmektedir. Anayasa değişikliğinin gerektiğinde halkoyuna götürülmesi de göz önünde bulundurulduğunda, hem halkoylamasının, hem bu oylama sonucuna göre Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçiminin, hem de genel seçimin neredeyse birlikte ya da üst üste yapılacağı bir gerçektir. Böylesine önemli bir konunun, bu kadar sıkışık bir süreçte gündeme getirilmesinin haklı ve kabul edilebilir bir gerekçesi olamaz.”

yazici   mail