www.soL.org.tr
Gizli kararnameler davalık
17 Ağustos 2006, Perşembe
resim

HABER MERKEZİ İncirlik Üssü'nün kullanımına ilişkin kararnamelerin gizliliği nedeniyle söz konusu kararnamelere itiraz yolu da kapatılıyor. 2003 yılında ABD'nin Irak saldırısında üssün kullanılması için çıkarılan kararname, her yıl yenileniyor. Üssün sadece Irak'a yönelik olarak değil, Ortadoğu'daki pek çok ABD müdahalesi için kullanıldığı, ancak hükümetin kararnameler yoluyla meclisi atlayarak Türkiye topraklarını ABD'nin kullanımına açtığı belirtiliyor.

Konuyu mahkemeye götüren Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD), gizliliğin kaldırılması için Danıştay 10. Dairesi'ne açtığı dava reddedilince, konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşıdı.

Temyize giden ÇHD kararnameye ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Dava konusunu oluşturan Bakanlar Kurulu kararnamesi, 2003 yılında ABD'nin Irak'a saldırı ve işgali ile başlamıştır. Ancak kararnamenin içeriği, niteliği ve biçimi sadece Irak ile sınırlı değildir. Türk Hükümeti'nin, ABD ve Ortadoğu'daki savaşla ilgili olarak yaptığı işlemleri yurtaşlarından gizleme yolunu seçmesi, sadece dava konusu karar ile sınırlı kalmamış ve bir idari pratik haline gelmiştir. Ancak Hükümet her ne kadar alınan kararların içeriğini gizlese ve işlemlerin, milletlerarası nezaket kuralları ile insani yardım çerçevesinde gerçekleştirdiğini belirtse de, şu anda Ortadoğu'nun savaş alanı haline gelmesi ve durumun devamındaki sorumluluk ortadan kalkmamaktadır. ABD'nin Irak'a saldırısına önemli ölçüde stratejik destek sağlayacak üslerin, havalimanları ve limanların kullanılmasına ilişkin '1 Mart Tezkeresi' olarak anılan tezkerenin usulüne uygun olarak TBMM önüne getirilmesi, ancak reddedilmesi üzerine Hükümet farklı bir strateji geliştirmiştir."

ABD'nin son günlerde İncirlik'ten yaptığı sevkiyatın da bu kararname çerçevesinde gerçekleştiğine dikkat çeken çeken ÇHD, her yıl yenilenen kararnamenin gizli tutulduğunu bu nedenle kimsenin itiraz hakkı olmadığını belirtti. ÇHD ıizliliğin keyfilik getirdiğine de dikkat çekti.

yazici   mail