www.soL.org.tr
Dünyadan kısa kısa
1 Aralık 2007, Cumartesi

ABD Annapolis'e destek tasarısını geri çekti
ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunduğu Annapolis zirvesini destekler nitelikteki karar tasarısını geri çekti. Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı diplomat, önceki gün Konsey'e sunulan karar tasarısının geri çekildiğini söyledi, ancak nedeni konusunda açıklama yapmadı. Zirve dönüşünde Tunus'a uğrayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar tasarısının, sunmasının bu konuya verdiği önemin bir kanıtı olduğunu söylemiş ve "Bu, ABD'nin Annapolis'te başlayan sürece verdiği desteğin derecesini gösteren ciddi bir davranıştır" ifadesini kullanmıştı.

Sünni lidere suçlama
Irak parlamentosundaki en büyük Sünni Arap grubu Irak Uzlaşma Cephesi'nin lideri Adnan el Duleymi'nin bürosunun yakınında, önceki akşam bomba yüklü 2 aracın bulunduğu öne sürülürken El Duleymi'nin oğlunun ve korumalarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişi tutuklandı. Adnan el Duleymi, bombalarla bir ilgisinin bulunmadığını belirterek, araçların bürosunun da yer aldığı binaların içinde değil, dışında bulunduğunu savundu. Ev hapsinde tutulan Duleymi, "terörizmi desteklemediğini ve kendisinin bir suikast girişiminin mağduru" olduğunu belirterek, "Terörizme hedef olan bizleriz" dedi. Bağdat'taki güvenlik yetkilisi Tümgeneral Kasım el Musavi ise, bombalı araçların yanı sıra El Duleymi'nin evinde de silah, asker ve polis üniforması ele geçirildiğini iddia ederek, El Duleymi'nin korumalarının bombalı araçlar ve cinayetlerle bağlantılı olduğundan şüphe edildiğini söyledi. Ağustos ayında kukla Başbakan Nuri el Maliki hükümetinde yer alan bakanlarını çeken El Duleymi'ye yönelik suçlamaların kanıtlanması durumunda, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılabileceği ve olayın Sünni siyasi gruplarla El Maliki arasındaki gerilimi daha da arttıracağı belirtiliyor.

Irak Saddam'ın 3 kurmayının iadesini istiyor
Irak hükümeti, ABD Başkanı George W. Bush'tan idam cezasına çarptırılan, üç eski devlet görevlisinin kendilerine teslim edilmesini istedi. Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, kukla Başbakan Nuri el Maliki'nin Bush'tan, eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in kuzeni Hasan Ali el Mecid, eski Savunma Bakanı Sultan Haşim ve eski Irak Ordusu Operasyonlar Başkan Yardımcısı Hüseyin Raşid Muhammed'in cezalarının infazı için kendi gözetimlerine devredilmesini bir mektupla talep ettiğini belirtti. ABD güçlerinin adli bir davaya karışmaya ve davanın yasal olup olmadığını belirtmeye hakkı olmadığını söyleyen Debbağ, "sadece Iraklı yetkililerin bunlara hakkı var" dedi. Irak anayasasına göre, Amerikan gözetiminde tutulan üç yetkilinin eylül ayında idama mahkum edilmelerinin ardından, cezalarının 30 gün içinde infaz edilmesi gerekiyordu. Ancak Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, idam talimatını El Maliki'yle birlikte oluşturdukları Devlet Başkanlığı Konseyi'nin imzalamasını istiyor. El Maliki ise konseyin böyle bir hakkı olmadığını söylüyor.

Avustralya Irak'taki askerlerini çekiyor
Avustralya'nın yeni başbakanı Kevin Rudd, Irak'taki muharip askerlerin tümünü 2008 yılı ortasında çekeceklerini söyledi. Ülkede geçen hafta yapılan seçimi kazanarak, muhafazakar John Hovard'ın 11 yıllık başbakanlığına son veren İşçi Partisi lideri Kevin Rudd, Melbourne kentinde dün yaptığı açıklamada, daha önce söz verdiği gibi, Irak'taki toplam 550 muharip Avustralyalı askerin tümünün, 2008 yılı ortalarında ülkelerine dönmüş olacaklarını bildirdi. Avustralya'nın Irak'taki diğer birliklerde birkaç yüz askeri daha bulunuyor. Bu askerler, diplomatların korunması olarak destek görev yapıyor.

AGİT'te Rusya ve Kosova belirsizliği
İspanya'nın dönem başkanlığını yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Madrid'deki 15'inci Bakanlar Konseyi toplantısı, iki ana gündem maddesi olan Rusya ve Kosova sorunlarında çözüm kararı alınamadan dün sona erdi. Toplantıda ana gündem maddelerini oluşturan, pazar günü Rusya'da yapılacak seçimlere AGİT'in gözlemci göndermeme konusu, Rusya'nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşmasından (AKKA) ayrılma kararı ve Kosova'nın statüsü konuları çözüme kavuşturulamadı. 56 üye ülkenin bulunduğu AGİT'te, Rusya ve ABD arasında yaşanan ihtilafın da etkisiyle ortak bir bildirinin kabul edilemediği bildirildi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Rusya'nın AKKA'dan ayrılması konusunda, Putin'in kararını hata olarak yorumladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da isim vermeden de olsa ABD'yi "AGİT'i kendi çıkarlarına alet etmekle ve ciddi bir krizin içine itmekle" suçlarken, Rusya olarak AGİT'in tüm üyelerinin eşit olduğu bir kurum haline gelmesi için çalışacaklarını söyledi. Kosova'nın statüsü konusunda netlik bulunmaması nedeniyle AGİT'in 31 Aralık tarihinde sona erecek Kosova'daki misyonuyla ilgili kararın da ertelendiği bildirildi.

'Balkanların istikrarı ABD'ye bağlı'
Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Balkanlarda istikrar ya da koasun sadece ABD'nin Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki tavrına bağlı olduğunu söyledi. Koştunitsa, "Bölgenin istikrarı ya da kaosu şimdi ABD'nin BM'nin 1244 sayılı kararına mı saygı göstereceği, yoksa bu kararın ve BM Sözleşmesi'nin ihlalini mi tercih edeceği konusundaki kararına bağlı" dedi. 1999'da kabul edilen 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı, Kosova'nın BM tarafından yönetilmesini ve güvenliğinin NATO tarafından sağlanmasını öngörüyor. Karar, Sırbistan'ın varisi olduğu eski Yugoslavya'nın Kosova üzerindeki egemenliğini de tanıyor. Koştunitsa, "Eğer ABD 1244 sayılı karara ve bu kararın Sırbistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü garanti altına alan ve Arnavut azınlığa köklü bir özerklik sağlayan anahtar maddelerine saygı gösterdiğini söylerse, o zaman hem Sırpların hem de Arnavutların hayati çıkarlarını tatmin edecek bir uzlaşma kesinlikle bulunabilir" diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ise, Kosovalı Arnavutların bağımsızlık ilan etme tarihi yaklaşırken, NATO'nun Kosova'da şiddet olaylarını hiçbir biçimde hoş görmeyeceğini açıkladı. Scheffer, "Bu hassas dönemde siyasi sürecin devam etmesine imkan vermeliyiz" dedi. Avustralya'da yapılan Kosova konusundaki son tur görüşmeler de bu hafta başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Zimbabve liderine destek gösterisi    
Zimbabve'de binlerce kişi, gelecek yıl Mart ayında yapılacak seçimler öncesinde halkçı Devlet Başkanı Robert Mugabe'yi desteklemek amacıyla gösteri düzenledi. Başkent Harare'de toplanan ve aralarında savaş gazilerinin de bulunduğu binlerce kişi, Mugabe'nin çağrısıyla düzenlenen gösteride Devlet Başkanı'na desteklerini sundular. Gösteride konuşma yapan Robert Mugabe, "İngiltere ve müttefiklerinin saldırılarını" kınayarak, "Bu ülke artık İngiltere toprağı değildir. İngiltere'nin, kendi aptal parlamentosunda ülkemizi tartışmaya hakkı yoktur" diye konuştu. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, geçen ay Mugabe'nin katılması halinde AB-Afrika zirvesini boykot edeceğini açıklamış, ancak Zimbabve liderinin zirveye katılmasını engelleyememişti. Zimbabve, on yıllarca İngiliz sömürgesi olarak yaşadıktan sonra bağımsızlık mücadelesi sonucu 1979'da bağımsızlığını kazandı.

yazici   mail