www.soL.org.tr
NATO zirvesi 'tatsız' başladı
3 Nisan 2008, Perşembe

Bükreş'te dün liderlerin akşam yemeğiyle başlayan NATO zirvesine ABD ve Avrupalı emperyalistler arasındaki anlaşmazlıklar damgasını vurdu. Makedonya'nın üyeliğini belirsiz bir zamana ertelemeye hazırlanan NATO liderleri, Gürcistan ve Ukrayna'ya da üyelik kapısını açmama eğiliminde.

resim

DIŞ HABERLER Romanya'nın başkenti Bükreş'te dün başlayan NATO zirvesinde Gürcistan ve Ukrayna'ya Üyelik Eylem Planı verilmeyeceği, Makedonya'nın NATO üyeliğininse erteleneceği belirtildi.

NATO üyesi 26 ülkenin ve NATO ile işbirliği yapan 23 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Bükreş Zirvesi, dün akşam liderlerin yemekli toplantısıyla başladı.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edildiği zirveye birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Afganistan'ın kukla Devlet Başkanı Hamid Karzai ve AB temsilcileri de katılıyor

NATO'nun genişlemesi ve Afganistan'daki ABD işgaline ortaklık zirvenin ana konularını oluştururken, zirve öncesinde yapılan açıklamalar genişleme başlığında ABD'nin arzuladığı ilerlemenin sağlanamayacağı anlaşıldı.

Rusya'nın uyarısı etkili oldu
NATO sözcüsü James Appathurai, zirveyi başlatan akşam yemeğinden sonra basına yaptığı açıklamada Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'ya üyelik süreçlerinin başlatılamayacağını ima etti. Zirvedeki genel havanın, bu ülkelere eylem planının önerilip önerilmeyeceği değil, ne zaman önerileceği olduğunu söyleyen Appathurai, gazetecilerin yarın yapılacak zirvenin resmi bölümünde bu konuda bir karar çıkıp çıkmayacağına ilişkin sorularını sözcü, "sanmıyorum" diyerek yanıtladı. Gürcistan ve Ukrayna'daki işbirlikçi yönetimlerin NATO üyeliği taleplerine Washington'un tam destek vermesine karşın, Rusya'nı tepkisinden çekinen Almanya, Fransa ve Hollanda gibi Avrupalı emperyalistlerin bu ülkelerin üyelik sürecini başlatacak Üyelik Eylem Planı'nı belirlemeye istekli olmadıkları biliniyor.

Akşam yemeği sırasında basına konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ise, NATO liderlerinin, Hırvatistan ve Arnavutluğa üyelik çağrısı yapma konusunda anlaştıkları, ancak Yunanistan'ın veto tehdidi nedeniyle Makedonya'ya üyelik çağrısını ertelemeyi kararlaştırdıkları bildirildi. Moratinos, "Yunanistan, şu an için Makedonya'nın üyeliğine hazır değil, ilk olarak Hırvatistan ve Arnavutluk üye olacak" diye konuştu.

Bush Bin Ladin'i ve Sarkozy'i referans gösterdi
Bush konuşmasında NATO üyelerine Afganistan'daki işgale asker katkılarını artırmaları çağrısında da bulunarak, "El Kaide tehdidini" hatırlattı.

Taliban ve El Kaide unsurlarının Afganistan'ı, Batı'ya karşı 11 Eylül 2001'deki gibi saldırılar düzenlemek için kullanacağını iddia eden Bush, "Baskıyı yumuşatırsak aşırı unsurlar yeniden ülke genelinde sığınaklar oluşturacak, bu bölgeleri Afgan halkını yıldırmak ve halkımızı tehdit için kullanacak" diye konuştu.

Bush, Bin Ladin için "Sadece iki hafta önce Avrupa'ya yeni saldırılar tehdidinde bulunduğu bir ses kaydı yayınladı" diyerek, "düşmanın söylediklerini ciddiye almaları gerektiğini" söyledi.

ABD'nin füze kalkanı planı çerçevesinde Avrupa'ya bir savunma sistemi kurma konusundaki ısrarını da sürdüren Bush, bu sistemin Ortadoğu'dan gelebilecek tehditlere karşı gerekli olduğunu iddia etti. ABD Başkanı, 6 Nisan'da Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geleceği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu projeye yönelik itirazlarını gidermeye çalışacağını kaydetti.

NATO'nun Afganistan'da "Taliban ve El Kaide militanlarına karşı mücadeleyi" kaybetmeyi göze alamayacağını söyleyen Bush, "(Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy'nin geçen hafta Londra'da söylediği gibi ne pahasına olursa olsun, ne kadar zor olursa olsun kazanmalıyız. Eğer teröristleri Afganistan'da bozguna uğratmazsak, onlarla kendi topraklarımızda karşı karşıya geleceğiz" diyerek Avrupalı liderleri korkutmaya çalıştı.

Çek Cumhuriyeti'nden 120 muharip asker
Bush'un asker talebine, ABD'ye hizmet konusunda fazlasıyla istekli olan Çek Cumhuriyeti'nde yanıt geldi. Çek Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Çek Cumhuriyeti'nin Afganistan'a özel kuvvetlerden 120 asker göndermeye hazır olduğu, askerlerin Afganistan'da konuşlandırılmasıyla ilgili anlaşmaya Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan NATO zirvesinde varılmasının beklendiği bildirildi. Takviye askerlerin, Afganistan'da Amerikan askerlerinin önderliğinde El Kaide ve Taliban militanlarına karşı operasyonlar yapan koalisyon güçlerine katılacağı kaydedildi. Savunma Bakanı Andrej Cirtek, askerlerin gönderilmesi için parlamentonun onayının gerektiğini hatırlattı.

yazici   mail