www.soL.org.tr
Yargı reformu yargıdan önce AB’ye sunuldu
10 Mayıs 2008, Cumartesi

Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yargı Reformu Strateji Taslağı”nın Yargıtay’ın ve diğer yüksek mahkemelerin görüşü alınmadan oluşturulmasını ve AB yetkililerinine sunulmasını protesto etti.

resim

HABER MERKEZİ Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yargı Reformu Strateji Taslağı”nı AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’e sunması üzerine, Yargıtay Birinci Başkanlığı’na bir yazı gönderen Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, yargı reformu ile ilgili çalışmaların “Yargıtay’ın bilgi ve görüşü alınmadan ve diğer yüksek mahkemelerin görüşlerine de başvurulma gereği duyulmadan şekillendirilmesi ve AB Sorumlu Komiserine sunulmasının şaşırtıcı olduğunu” ifade etti.

“Reform konusunda yargının görüşü alınmıyor”
Yargıtay Başkanlar Kurulu kararıyla kurulan Yargıtay Adına Anayasa Değişiklik Çalışmalarını İzleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun başkanlığını da yapan Osman Şirin, yazısında yargı reformu taslağının hazırlanması sürecinin hiçbir aşamasında yetkili yargı organlarının görüşüne başvurulmadığını belirtti.

Yasama ve yürütme organlarının, yargının geleceğini belirleyecek olan reform programının hazırlanmasında yargının en yetkili üst kuruluşu olan Yargıtay’a danışmasının beklendiğini, ancak Adalet Bakanlığı’ndan bu yönde hiçbir girişim gelmediğini ifade eden Şirin, yazısında “yüksek mahkemelerin ve erkin sair üst organ ve kuruluşlarının görüşü alınmadan, deneyim, bilgi ve önerilerinden yararlanılma gereği duyulmadan şekillendirilecek bir yargı reformunun, eksik ve zafiyetli olacağını” belirtti.

“Taslağı resmi yazı ile isteyelim”
Osman Şirin yazısında, yargı reformuna yönelik çalışmalarında kuvvetler arası işbirliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Ayrıca reform taslağının Adalet Bakanlığı’ndan resmi bir yazı ile istenmesi gerektiğini belirten Şirin, yazısının son kısmında “Adalet Bakanlığının AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn’e tevdi eylediği belirtilen ‘Yargı Reformu Strateji Taslağı’nın resmi yazışma ile temin edilerek, komisyon başkanlığımızın bilgilendirilmesini Türk yargısı ve yargı erkinin geleceği adına saygıyla arz ederim” ifadelerine yer verdi.

Reformun içeriği henüz tartışılmıyor
AKP iktidarı ile yargı arasında, içeriğinden çok hazırlanış süreci açısından gerilim oluşturuyor görüntüsü veren reform taslağına, Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Taslak, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun kapsamlı biçimde yeniden yapılandırılması, askeri mahkemelerin yeniden yapılandırılması, istinaf mahkemelerinin kurulması ve Yargıtay ve Danıştay’ın görevlerinin bir kısmının istinaf mahkemelerine devredilmesi gibi, mevcut yargı sisteminin kimi dengelerini alt üst edecek başlıklar içeriyor.

Yargıtay’ın, reform taslağını Adalet Bakanlığı’ndan resmi yazıyla aldıktan sonra reformun içeriğine yönelik tartışmaya da dahil olacağı düşünülüyor.

yazici   mail