www.soL.org.tr
Paketten istihdam yerine patron kârı çıkıyor
29 Mayıs 2008, Perşembe

İşsizliği azaltmak için yapıldığı iddia edilen yeni düzenlemelere yönelik tartışmalar devam ediyor. İstihdam paketinde 30 yaş altı işçilerin primlerinin devlet tarafından karşılanması ve bu sayede işsizlik fonunun patronlara aktarılması paketin en önemli kalemlerinden birini oluşturuyor. Bununla birlikte uygulama 30 yaş üzerindeki kişilerin işsiz kalmasını da beraberinde getirecek.

resim

HABER MERKEZİ AKP’nin uzun bir süredir gündeminde olan ve işsizliği düşüreceği iddiası ile pazarlanan “istihdam paketinin” istihdam yerine patronların karını artıracak.  İstihdamı kolaylaştırmayı amaçladığı söylenen, birikmiş prim borçlarına af ve istihdam vergilerinde kısmi indirim getiren İstihdam Paketi Resmi Gazete’de yayımlanırken, pakete ilişkin temel tartışmalardan birisi, yol açabileceği 30 yaş üstü işsizlik oldu.

Bilindiği gibi paket 18–29 yaş arası çalışanlarda 5 yıllık SSK primlerinin devlet tarafından ödenmesini içeriyor. CHP İzmir Milletvekili Abdürrezzak Erten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, istihdam paketi olarak adlandırılan kanun kapsamında çalıştırılacak 18-29 yaş arası işçilerin 5 yıllık SSK primlerinin devlet tarafından karşılanacağını anımsatıp 30 yaşın üzerindeki işçilerin işten çıkarılmaması için hangi tedbirlerin alındığını sordu. Bu konu hakkında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise işten çıkarma gibi bir durumun söz konusu olmayacağını iddia etti. Ancak bunun hangi araçlarla sağlanacağı konusunda hiçbir şey söylemedi.

”Sermayeye para aktarma paketi”
Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, bir internet sitesinde yayınlanan değerlendirmelerinde İstihdam Paketi’nin içeriği konusunda hayli net konuştu. Paketin işçi değil sermaye için anlamlı olduğuna dikkat çeken Tezel “Paketin üstünde "istihdam paketi" paketi yazıyor ama paketin içi için "sermayeye para aktarma paketi” diyebiliriz” şeklinde konuştu. İşsizlikle ilgili olarak da “var olan üretimi arttırmadığınız müddetçe istihdamın artma imkânı yok. Bu tür geçici tedbirlerle istihdam artmaz (işsizliği azaltmak) ancak üretim artışıyla sağlanır” ifadelerini kullanarak, paketin işsizliğin çözümüne dair hiçbir anlam taşımağını dile getirmiş oldu.

Bunların dışında Ali Tezel şu noktalara da dikkat çekti:

  • İşçilerin primini İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılayarak bu fonun dolaylı olarak patronların kasasına aktarılması sağlanıyor.
  • İnsanlara 65 yaşa kadar çalış denirken bu paket, 30 yaş üstü çalışanların işsiz kalmasını sağlıyor.
  • İşyeri hekimi zorunluluğu kaldırılarak özel sağlık kurumlarının önü açılıyor. Bununla birlikte çalışılan ortamın sağlık koşullarına uygunluğunun sağlanması gibi işyeri hekiminin üstlendiği konular boşlukta bırakılıyor.
  • Patronlar için kreş açma zorunluluğu kaldırılıyor, patron çevredeki bir kreşle anlaşıp bunu çalışanlara önerebilecek. Önerilen kreşlerin nasıl olacağı ise tahmin edilebiliyor.
  • Paketin patronlar açısından çok önemli olan bir başka maddesi ise birikmiş prim borçlarının düzenlenmesi ve bu gecikme zammında yapılan indirimler. Bu indirimleri şu Tezel şu örnekle açıklıyor:  10 milyar borcu olanın 40 milyara yakın borcu var; yani 30 milyar gecikme zammı birikmiş durumda. Anaparanın 3 katı kadar. Şimdi burada yüzde 85'inin silinecek olması çok büyük bir avantaj. Bu durumda 15 milyar alırsanız borcun tamamını kapatmış oluyorsunuz.

Hak bilir Hak-İş
Paketle ilgili olarak, 30 yaş üstü işsizlik yaratacağı konusunda süren tartışmalarda Hak-İş tarafını belli etmekte gecikmedi. DİSK ve Türk-İş’in yanı sıra patronların bile fark edip dillendirdiği 30 yaş üstü işsizlik riski konusunda Hak-İş kendinden beklenen tutumu sergiledi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “Modern işletmeler devletin prim katkısına tamah ederek daha genç işçiyi almaz” dedi. Bu sözlerini, patronların nitelikli işçiyi elinde tutmak isteyeceği iddiası ile temellendiren Uslu tartışmalara ne denli “objektif” bakabildiğini de göstermiş oldu.

yazici   mail