www.soL.org.tr
Nazizm yeniden güçleniyor
25 Eylül 2006, Pazartesi
resim

DIŞ HABERLER Almanya’da geçtiğimiz günlerde yapılan eyalet seçimlerinde oylarını gözle görünür biçimde artıran iki faşist partinin liderleri geçtiğimiz perşembe ortaklıklarını tazelediler. Birincil hedefin etki alanlarının genişletilmesi ve ülke çapında yeni yandaşlar edinilmesi olarak öne çıkartıldığı toplantıda, Alman faşizminin tarihsel tezlerinin hepsine sahip çıkan açıklamalar yapıldı.

“Reichstag’da koltuk istiyoruz”
“İş-Aile-Ev” sloganıyla seçimlere giren ve Mecklenburg-Batı Pomerania eyaletinde yüzde 7 seviyesinde oy alarak siyasi kulislerde şaşkınlığa neden olan faşist hareket Nasyonel Demokrat Parti (NDP) ve Alman Halkı Birliği (DVU) partilerinden oluşuyor. Perşembe günü ortaklıklarını yenileyen parti liderleri, yürüttükleri “ayrı yerlerden vurup birlikte kazanma stratejisinin” iyi sonuç verdiğini belirttiler.

Ayrıca NDP yöneticilerinden Holger Apfel, partisinin 2009 seçimlerinde “Reichstag”da sandalye kazanması için ülkenin batısında ev ödevini iyi yapması gerektiğini dile getirdi.

Almanya Parlamentosu’nun adı, 1948’de Federal Almanya’nın kuruluşu ile “imparatorluk parlamentosu” anlamına gelen Reichstag yerine “federasyon parlamentosu” anlamına gelen “Bundestag” olarak değiştirilmişti. “Reichstag” ismi en son Nazi Almanyası tarafından kullanılmıştı. 

Nazizmin hortlama nedenleri
Aynı zamanda Almanya’nın yayıncılık sektöründeki en büyük sermayedarlardan biri olan DVU lideri milyoner Gerhard Frey, sağ partilere giderek daha fazla alan açılacağını öne sürdü. Frey başarılarının kökeninde yatan nedenleri “Bu hükümet genç askerlerimizi bizim olmayan Ortadoğu çatışmalarına göndermeye ve Almanlar her geçen gün yakalarını bir araya getirmeye çalışırken paramızı AB’de israf ettikçe bize katılanların sayısı artacak.” sözleriyle açıkladı.

Faşist partilerin eyalet yönetiminde sandalye kazandıkları Mecklenburg – Batı Pomerania eyaleti aynı zamanda Almanya çapında yüzde 18,2 ile en yüksek işsizlik oranına sahip. NDP eyalet çapında yürüttüğü seçim kampanyasını yabancı karşıtlığı üzerine kurmuş, diğer yandan da işsizlere danışmaklık yapan ofisler oluşturmuştu.

Parti liderleri Almanya’da yürürlükte olan parlamenter demokrasinin halkın sorunlarını çözmek konusunda yetersiz kaldığını öne sürüyorlar. NDP lideri Voigt konuyla ilgili olarak “Federal cumhuriyetin parlamentarizmi son aşama olamaz” dedi. Ayrıca çeşitli NDP yetkilileri Almanya’nın sınırlarının tartışmaya açılması gerektiğini öne sürdüler.

yazici   mail