www.soL.org.tr
Coca-Cola’nın kokası
17 Mart 2007, Cumartesi

Dünyanın en ünlü markası sayılan Coca-Cola, Bolivyalı çiftçilerin kültürel miras iddiaları karşısında ismini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

resimDIŞ HABERLER Bolivyalı çiftçiler yüzyıllar boyunca yetiştirdikleri koka bitkisinin atalarına ve Ant kültürüne ait olduğunu ifade ederek, içecek markasının bu ismi kullanmamasını istedi. Koka söz konusu olunca ABD ve Bolivya arasında bir süredir gündemde olan "koka imha programı" akla geliyor. İlaç yapımı gibi yararlı pek çok alanda kullanılan kokanın kokain hammaddesi olması nedeniyle Bolivya hükümeti özellikle ABD'nin konuyla ilgili yaptırımlarına göğüs germek zorunda kalıyor. Hem kültürel hem de ekonomik anlamda kokanın Bolivya tarihinde oldukça önemli ve eski bir yere sahip olması ise konuyu daha da hassas bir hale getiriyor.

Bu hafta içinde düzenlenen panelde çiftçiler kokanın uluslararası konumu ile ilgili birtakım kararlar aldı. Bolivya yasaları tarafından korunan "Koka" isminin dünyaca ünlü Coca-Cola markası tarafından kullanılmasının engellenmesi gerektiği kararı uluslararası basına ilan edilirken, BM'den kokanın "suç unsuru" olma niteliğini kaldırması istendi. Koka komitesi temsilcisi Margarita Teran, panelde yaptığı konuşmada "Coca-Cola dünyanın her yerinde meşru bir marka olarak dolaşırken, kokanın ve kokalı ürünlerin ihracatının yasaklanması akıl dışıdır" dedi. Eski bir koka üreticisi olan Devlet Başkanı Evo Morales de koka yaprağı katkılı diş macunu, çay, un ve likör gibi ürünlerin ihracatının serbest bırakılması istemini BM'ye iletti. Çiftçilerin çabalarının bir yandan da Ant kültürüne ait olan ve tarihi öneme sahip yüzlerce yıllık koka bitkisinin, sadece kokain üretiminde kullanıldığı yanılgısını yok etmeyi hedefliyor. Bolivya hükümeti bu noktada kokanın kokain hammaddesi olarak kullanımını engellemek üzere de girişimlerde bulunuyor.

Coca-Cola şirketi ise önceki gün yaptığı açıklamada ismin dünya çapında bilinen ve tanınan bir marka olduğunu ifade ederek, markanın Bolivya yasaları tarafından da korunduğunu iddia etti. Ancak açıklamada kolaya tat vermesi için koka kullanıp kullanılmadığı konusuna açıklık getirmedi. Bolivyalı koka yetiştiricileri ise daha birkaç yıl önce şirketin Bolivya'dan tonlarca koka talebinde bulunduğunu kanıtlayacaklarını belirtti.


yazici   mail