www.soL.org.tr
Murat Belge’den yeni bir sürpriz
17 Mart 2007, Cumartesi

Deneyimli editör, Milliyet gazetesinin ekine yazdığı kitap tanıtımıyla okurları şaşkına çevirdi.

resimsoL Murat Belge, Milliyet'in 14 Mart tarihli Kitap ekinde Barrington Moore'un 1966'da yayımlanan "Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri" adlı kitabını okuyucularına tanıttı. Kendi deyişi ile "uzun süredir biraz ihmal ettiği "sahaflık" görevine geri dönen Belge, kitaba ilişkin bir temennisinin taşıdığı iddiayla birlikte yeniden gündeme geldi. Belge'ye göre kitap Türkçe'ye çevrilmeliydi.

Oysa kitap Türkçe'ye çevrilmiş ve bugüne kadar iki baskı yapmıştı. Kitabın ilk baskısı 1989 yılında Murat Belge'nin de içinde bulunduğu Verso'dan, ikinci baskısı ise 2003 yılında İmge Yayınevi'nden çıkmıştı.

Murat Belge'nin pek çok çevirisinin de benzer dönemlerde Verso'dan çıkmış, bu yayınevinden çıkan kimi kitapların ise kendi editörlüğünde yayına hazırlanmış olması Belge'nin çeviriden haberdar olmamasının şaşkınlıkla karşılanmasına neden oldu.

"Sıkıştırılan solcu aydın"
Belge'nin kısa süre önce Cengiz Çandar'ın eşi Tuba Çandar'ın kendisi ile yapmış olduğu ve kitaplaştırılarak Doğan Kitap'tan basılan söyleşisinde sarfettiği sözler de ilginç tartışmalara neden olmuştu. Bu röportajında "inanç ihtiyacı hissetse Hıristiyan yahut bir Uzakdoğu dinini seçeceğini" açıklayan Belge hemen ardından THKP-C için Edip Cansever, Mina Urgan gibi aydınlardan bağış topladığını belirtmişti. Aynı röportajda 12 Eylül sonrası önemli aydın hareketi olan Aydınlar Dilekçesi için Türkiye'de sitemin gericiliğinin simgelerinden biri olan Demirel'in kapısını aşındırdığını da belirtmişti.

The Economist dergisinin son sayısında Dink Cinayeti ve bir dizi güncel gelişmeyi gündeme alan Türkiye'de yükselen milliyetçilik konulu yazıda görüşünden yararlanılan ve "a leftist intellectual who is being hounded by Kerincsiz" yani "Kerinçsiz tarafından sıkıştırılan solcu aydın" olarak lanse edilen Belge'ye soL olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

yazici   mail