www.soL.org.tr
‘Hukuk fakülteleri şoför adayı yetiştirmektedir’
18 Nisan 2007, Çarşamba

Ankara Barosu’nun Çukurova Üniversitesi’nde hukuk fakültesi açılmasına ilişkin olarak açtığı davanın gerekçesinde, Adalet Bakanlığı’nın yaptığı şöför iş alımında hukuk mezunlarına öncelik vereceğini açıklamasının ülkemizde hukuk eğitiminin vardığı noktayı gösterdiğini vurguladı.

resim

HABER MERKEZİ Ankara Barosu Başkanlığı, Danıştay'a açtığı davada, Çukurova Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

Avukat Kemal Vuraldoğan tarafından sunulan dava dilekçesinde Türkiye'de 32 üniversitede hukuk fakültesi olduğunu belirtilirken, mevcut hukukçu öğretim üyeleriyle 32 üniversitede hukuk eğitimi verilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı. Dava gerekçelerinde Türkiye'de hukuk fakültesi sayısı ve kontenjanlarının ihtiyacın üzerinde olduğu ifade edildi.

Mezunlar işsiz
Sunulan dilekçede, "Türkiye'deki hukuk fakültesi sayısının ihtiyacın üzerinde, fakültelerdeki öğretim üyesi sayının ise yetersiz olması ülkemizdeki hukuk eğitimini olumsuz etkilemekte, gerektiği gibi eğitim alamayan hukuk fakültesi mezunlarının işsiz kalmasına ve çok kötü koşullarda çalışmasına yol açmaktadır" sözlerine yer verildi.

Ankara Barosu'nun kararın iptali istemiyle açtığı davanın gerekçelerinde, "Türkiye'deki hukuk fakülteleri şoför adayı yetiştirmektedir" iddiasına da yer verildi. Adalet Bakanlığı'nın 2006 yılı Ekim ayında verdiği bir iş ilanında açılacak 20 adet şöför kadrosuna alınacaklardan hukuk fakültesi mezunu olanlara öncelik verileceğinin açıklandığı hatırlatılan dilekçede, "bu ilan Türkiye'deki hukuk eğitiminin vardığı noktayı açıkça gözler önüne sermektedir" denildi.

Kamu yararı yok
Dava dilekçesinde ayrıca, ülkemizde yeni hukuk fakültesi açmakla kamu yararı sağlanamayacağı, fakülte açma kararının kamu yararı amacıyla değil yerel siyasi dengeler gözetilerek alındığı vurgulandı. Gerekçelerde, "Ülkemizdeki hukuk eğitiminin mevcut durumu, avukatlık ve hakimlik mesleğini olumsuz etkilemekte, yargıya olan inancı ve güveni sarsacak nitelik taşımaktadır. Tüm idari işlemlerin değişmez amacının kamu yararı olması, Çukurova Üniversitesi'nin hukuk fakültesi düzeyinde hukuk eğitimi vermesinin mümkün olmaması ve yeni hukuk fakültesi açmakla kamu yararı sağlanamayacağı gözetildiğinde davaya konu Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğu anlaşılacaktır" sözlerine yer verildi.

Baro, kararın yerel siyasetçilerin lobisi etkisiyle alındığını belirtirken, dilekçede "yerel siyasetin hukuk fakültesi açmaktaki gayesi, fakültede görev yapacak öğretim üyesi ile öğrenim görecek öğrencilerin kentte barınmak suretiyle kent ekonomisine katkı sunmasını sağlamaktır" denildi.

Ankara Barosu bu nedenlerle, Danıştay'dan "21.3.2007 tarih ve 26469 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 2007/11760 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının öncelikle yürütülmesinin durdurulmasını ve sonuçta iptalini" istedi.

yazici   mail