www.soL.org.tr
MİT raporlarında Nesin
24 Ağustos 2007, Cuma

MİT’ten para aldığı iddia edilen Aziz Nesin, MİT raporlarına yabancı değil…

soL Aziz Nesin hakkında 1947 yılında o zamanki adı Milli Emniyet Hizmetleri Risayeti (MAH) olan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından hazırlanan rapor geçtiğimiz yıllarda gün ışığına çıkmıştı.

Girişinde "şüphe özeti: komünist" ibaresinin yer aldığı raporda Aziz Nesin'le ilgili karşıtlarını bile isyan ettiren ve güldüren "suçlamalarda" bulunulmuştu.

Raporda, Aziz Nesin'in Nazım Hikmet'in şiirlerini farklı yöntemlerle yayımlattığından bahsedilip şunlara değiniliyor:

"Aziz Nesin'in yazdığı ve Akşam gazetesi ile Tanin gazetesinde yayımlanan 'Yaşamaya dair' ve 'Sevmek' isimli şiirlerinin Nazım Hikmet tarafından yazılıp Bulgaristan'da basılan 'Yeni Şiirler' isimli kitabından alınması sebebiyle, durum ilimiz savcılığına intikal ettirilmiş olup, savcılık tarafından gazetedeki şiirlerle kitaptaki şiirlerin karşılaştırılması için 'Yeni Şiirler' adlı kitap istenilmiş, kitap arşivimizde olmadığı için genel müdürlükten istenilerek savcılığa gönderilmişse de bu muhaberenin uzun sürmesi neticesinde dava zaman aşımına uğradığına dair karar verilmiştir."

Rapordan, Milli Emniyet’in Aziz Nesin’in her adımını yakından takip ettikleri ve olayları “kendilerine has yorumladıkları” anlaşılıyor:

“1956 yılı sonlarına doğru adı geçen Akbaba adlı mizah mecmuasında müstear adlarla mizahi hikáyeler yazdığı öğrenilmiştir. Bu hususta Akbaba mecmuası sahibi Yusuf Ziya Ortaç'la yapılan bir konuşmada, Yusuf Ziya: 'Aziz'in kendi dergisinde çalıştığını, fakat bundan sayın valimizin ve dolayısıyla da sayın başvekilimizin haberdar edildiği ve muvafakatleri alındığı bildirilmiştir' dedi. Ancak, bir müddet sonra Aziz Nesin'in Yusuf Ziya Ortaç'tan fazla ücret talep etmesi üzerine aralarında anlaşmazlık çıkmış ve Aziz, Akbaba'dan ayrılıp Dolmuş mecmuasına geçmiştir. Akbaba'da çalıştığı sıralarda aynı dergide vazife gören Meral Çelen adındaki bir kızla sevişen Aziz Nesin, 6.7.1956'da bununla evlenmiştir. 18.11.1956 tarihinde de çocuğu olmuştur.”

İki keçi
Aziz Nesin'in anılarında, “kendisini ordudan ihraç etmek için kurulan kumpas” olarak nitelendirdiği bazı suçlamalar, Milli Emniyet’in raporunda ifadesini buluyor. Böylece Aziz Nesin’in ordudan ihraç edilmesinin Milli Emniyet’in de içinde olduğu bir senaryoyla gerçekleştiği anlaşılıyor:

“1937 yılında Harp Okulu'ndan mezun olmuştur. Subay iken, üsteğmenliği sırasında Çerkeş'te vuku bulan yer depremi esnasında, enkaz altından çıkardığı bazı eşyaları mahalline göndermeyerek bölük ihtiyacına kullandığından askeri ceza kanunu'nun 115'inci maddesine istinaden 15 gün hapse mahkum olmuştur. Ayrıca yine askerliği sırasında bölük ihtiyacı için verilen iki adet keçiyi 35 liraya sattığından dolayı askeri ceza kanunu'nun 131/2'nci maddesi gereğince üç ay hapis cezası yemiştir. Yine subaylığı sırasında bölük eratının mevcudunu fazla göstererek kendisine şahsi menfaat temin ettiğinden bir ay, çavuşların maaşlarından para kestiğinden 15 gün, cem'an dört ay 10 gün hapse mahkum edilmiş ve bölük ihtiyacı için verilen iki keçiyi satarak parasını kendisi aldığından bu suçun hırsızlık addedilmesinden dolayı da ordudan ihraç edilmiştir.”

yazici   mail