www.soL.org.tr
Emekçi kadınlardan mücadele çağrısı
23 Ocak 2008, Çarşamba

Yurtsever Cepheli Emekçi Kadınlar tarafından AKP hükümetinin gündeme getirdiği İstihdam Yasası ile ilgili açıklamada, gerici ve piyasacı yasanın, kadın istihdamını arttırmanın karşısında olduğu vurgulandı.

resim

HABER MERKEZİ Yurtsever Cepheli Emekçi Kadınlar, dün yaptıkları bir açıklamayla, hükümet tarafından gündeme sokulan yeni İstihdam Yasası’nın gerici ve emek düşmanı olduğunu vurguladı.

“İstihdam Yasasına Karşı AKP ile mücadeleye” başlığıyla bir yazılı açıklama yapan emekçi kadınlar, AKP politikasının seçim tarihi olan 22 Temmuz öncesindeki seyrini sürdürdüğünü vurguladı.

Seçim öncesinde birçoğu patron olan kadın adayların, emekçi kadınların temsilcisiymiş gibi gösterildiğini vurgulayan emekçi kadınlar, benzer ikiyüzlülüğün şimdi de gündemde olduğunu ve hükümetin gündeme getirdiği yasayla kadın emekçilerin sosyal haklarını geriye götürdüğünü vurguladılar.

Açıklamada şu satırlara yer verildi:

“İstatistikleri çarşaf çarşaf önümüze serip Türkiye’de ki çalışan kadın azlığından dem vuranlar “kadın istihdamını arttırmak” yalanları altında gerici, emek düşmanı yüzlerini örtmeye çalışıyorlar.  

Mevcut İş Yasasına göre, iş yerlerinde emzirme odası açma 100, kreş açma 150’den fazla kadın işçi çalıştırılması şartına bağlı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptıkları açıklamalarda defalarca, bu durumun işveren üzerinde yarattığı olumsuz sonuçların altını çizdi. Bugün geçirilmeye çalışılan İstihdam Yasası ile bu zorunluluk tamamen ortadan kaldırılacak. Böylece çalışan kadınlara ya “başınızın çaresine bakın” ya da “evinizde oturun” denmektedir.”

AKP’nin daha da geriye götürmeye çalıştığı kadın emekçilerin haklarıyla ilgili olarak, kimi somut önerilerin yer aldığı açıklamada, şu satırlar yer aldı:

“Cinsiyete dayalı iş bölümü kadını her türlü ev işi, çocuk, hasta ve yaşlı bakımından sorumlu tutuyor. Bu durum; kadının eğitimden başlayıp sosyal, çalışma ve siyasal hayata katılımını engelleyen büyük eşitsizliğin kaynağıdır. Bu işbölümünü değiştirecek yapısal dönüşüm öncelikle kadının üzerindeki bu yükümlülüklerin toplumsal bir sorumluluk olarak algılanmasından geçer. Bunun için 0-3 yaş çocuklara bakım evi ve kreşlerin yaygınlaştırılması, 4-5 yaş grubu çocukların tamamını kapsayacak okul öncesi eğitimlerin planlanması gerekmektedir. Kadın istihdamının arttırılması için ön şart, çocuk bakım hizmetlerinin hayata geçirilmesi olmalıdır. Zaten çok az sayıda çalışan kadının hayatını kolaylaştıran işyerlerindeki kreş uygulamasının ortadan kaldırılması değildir. Yani kadınların istihdamının önündeki engel çocuk bakım hizmetlerinin olması değil, yetersiz olmasıdır.”

AKP hükümetinin iktidarda olduğu 2003 yılından beri kadınların iş hayatına daha fazla istihdam edilmesi hedefininin hiçbir biçimde gerçekleştirilmediğini vurgulayan açıklamada, “Bu hedef bir yana, çalışan 52 bin 400 kadın evinin yolunu tutmak zorunda bırakılmıştır” dendi.

Emekçi kadınlar, açıklamalarını “AKP’den soracak hesapları kabarmaktadır. Bu hesabı en kısa zamanda kapatmak da boynumuzun borcu olacaktır” ifadeleriyle sonlandırdılar.  
 
yazici   mail