www.soL.org.tr
Derince'de SSGSS'ye karşı ortak ses
23 Ocak 2008, Çarşamba

Derince Devlet Hastanesi'nde Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık emekçilerinin gerçekleştirdiği SSGSS karşıtı eylem, geniş destek buldu. Eylemin ardından yapılan açıklamada, SSGSS ile birlikte emekçilere dayatılan yıkıma dikkat çekildi.

resimHABER MERKEZİ Türk Sağlık-Sen üyeleri, pilot bölge seçilen Derince Devlet Hastanesi’nde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme, çok sayıda sendika, dernek ve parti de destek verdi.

Faşizan anlayıştır
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, Derince Devlet Hastanesi'ndeki bir saatlik iş bırakma eylemi sırasında yaptığı açıklamada, eylemin sadece bir uyarı olduğunu belirterek, ''Yetkililer, (eyleme katılanlar cezalandırılacak) yönünde ifadeler kullanıp eylem kırıcılığına yöneldi. Burada eyleme kim katılmış, kim katılmamış diye hafiyelik yapıldı. Bu faşizan anlayıştan başka bir şey değildir. Bıçak artık kemiğe dayandı. Hakkımızı korumak için ileride daha büyük eylemler yapacağız” dedi.

Yük biraz daha artıyor
Ömer Çeker, her kanunun, memurun sırtına binen yükü artırdığına da değinerek, şunları kaydetti: ''Sosyal Güvenlik Reformu ve Kamu Hastaneler Birliği Yasa Tasarısı adı altında vatandaşlarımıza da ağır darbe indirilmek istenmektedir. Muayene için 2-10, tedavilerden ise 608 YTL’ye kadar katılım payı alınacak. Yatma ya da ameliyat olma halinde masrafın yüzde biri vatandaşça karşılanacak. Yatarken ilaç ya da protez kullanımında hastadan yüzde 20 alınacak. Aylık geliri 145 YTL’nin üzerinde olan herkesten 73-475 YTL arasında sağlık sigortası alınacak. Sağlığımız satılıyor, emekliliğimiz ipotek altına alınıyor.

Geniş destek
Eyleme, Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Hami Baltacı, Lastik-İş Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar, Belediye-İş Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Osman Şar, Kocaeli Muhtarlar Derneği Başkanı Süleyman Şen ve Eczacılar Odası Başkanı Sinan Usta destek verirken; çeşitli partilerin temsilcileri de eyleme yönelik desteklerini açıkladılar. 

Türk Eğitim-Sen eylemi
Türk Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Süleyman Pekin, GSS karşıtı iş bırakma eylemi sırasında yaptığı açıklamada, hükümetin bu uyarı eylemlerini dikkatte almaması halinde eylemlerinin dozunu artıracaklarını belirtti. Pekin, “Emekli aylığı bağlama oranı düşecek. 25 yıl prim ödeyip, çalışırken aldığımız ücretin yarısını alacağız. Fiili hizmet zammından artık bir çok çalışan yararlanamayacak. Bu yasanını insanları daha da yoksullaştırıp, sağlık hakkını elinden alacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Türk Büro-Sen eylemi
Türk Büro-Sen ise iş bırakma eylemine İzmit Sigorta Müdürlüğü'ndeki 60 üyesiyle birlikte katıldı. Şube Başkanı Mehmet Aydın, yaptığı açıklamada, kazanılmış hakların gerilemekte olduğuna dikkat çekerek, ''Memur maaşlarına enflasyon kadar zam yapılmakta ve maaşlar asgari ücretle kıyaslanıyor. Mağduriyetle ilgili diyalog kurma çalışmalarımız sonuçsuz kaldı. Bu değişikliklerle yalnızca memurlarımıza değil tüm vatandaşlarımıza ağır bir darbe daha indirilmek istenmektedir” dedi.

yazici   mail