www.soL.org.tr
Yayın yasak, ‘istihbarat’ serbest
2 Şubat 2008, Cumartesi

Dağlıca’da kaçırılan askerlerle ilgili davaya yayın yasağı geldi. Ergenekon operasyonuyla ilgili de yayın yasağına rağmen ABD-Fethullah çizgisindeki gazeteler özel servis edildiği belli olan istihbarata dayalı yayınlar yapmışlardı. Bunun, bu operasyonlardan istenilen sonucu elde etmeye dönük ideolojik bir yönlendirme olduğuna işaret ediliyor.

resim

HABER MERKEZİ Hakkari Dağlıca'da düzenlenen baskın sonrasında PKK tarafından kaçırılan ve serbest bırakılmalarının ardından tutuklanan 8 asker yargı önüne çıkarken, duruşmadan “gizlilik” kararı çıktı. Mahkeme bugün devam edecek.

Haklarında ömür boyu hapis ile 5 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezaları istenen askerler, tutuklu bulundukları askeri cezaevinden, Ordu Caddesi'ndeki Merkez Komutanlığı'nda bulunan duruşma salonuna 4 panzer eşliğinde getirildi.

Van Askeri Cezaevi'nde 83 günden bu yana tutuklu bulunan askerler hakkında 19 sayfadan oluşan iddianame, 4 Ocak 2008 tarihinde hazırlandı. Askeri savcılıkça hazırlanan iddianamede 8 askere 6 ayrı suçlama yapılıyor.

İddianamede hakkında ömür boyu hapis cezası istenen er Ramazan Yüce’nin “Roj TV'de konuşmalarının yayınlandığı, Kürtçe bildiği için teröristlerle samimi görüntüler sergilediği ve kaçırıldığı halde halinden memnun göründüğü” belirtildi. İddianamede silahını kaybettiği gerekçesiyle er Ramazan Yüce'den bunun parası olarak 1208 YTL de istendi.

Mahkeme heyeti yayın yasağına göre, sanık ve tanık ifadeleri ile dava içeriğinin yayınlanmaması koşuluyla basın mensuplarının duruşmayı izlemesine izin verdi. Yer darlığı gerekçe gösterilerek duruşmayı izleyen muhabir sayısı sınırlandırıldı.

Sanık askerlerini ifadelerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi ve sanık avukatlarının savunmaları için duruşmayı bugüne erteledi.

Adrese teslim istihbarat
Yayın yasağıyla ilgili mahkeme kararında şöyle denildi: “Davanın açık görülen celseleri ile ilgili olarak CMK'nın 187/3'üncü maddesi uyarınca milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği, devlet sırrının açıklanmasının önlenmesi amacıyla, ayrıca sanıklar ve ailelerinin saygınlık onur ve haklarına dokunacak nitelikte olumsuz haberlerin ve yorumların engellenmesi amacıyla duruşma içeriği ile sınırlı olarak yazılı ve görsel basında yayın yasağı konulmasına karar verilmiştir.”

Dağlıca’yla ilgili yayın yasağıyla birlikte son dönemdeki yayın yasaklarına bir yenisi eklenmiş oldu. Son olarak “Ergenekon operasyonu”yla ilgili de yayın yasağı konmuştu. Fakat yayın yasağına rağmen Ergenekon’la ilgili özellikle Fethullah destekli ve Amerikancı çizgide yayın yapan Taraf gibi gazetelere yapılan istihbarat servisi dikkat çekmişti. Dağlıca’yla ilgili de askerlerin sorgudaki ilk ifadeleri yine aynı gazeteye iletilmişti.

yazici   mail