www.soL.org.tr
YÖK ve Milli Eğitim davalık
19 Eylül 2006, Salı
resim

HABER MERKEZİ Yüksek Öğretim Kurulu, yurtdışına öğrenci gönderme tartışmasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlemesine karşı yargı yoluna başvurdu.

Danıştay'a sunulan dava dilekçesinde, MEB tarafından bugüne dek 1416 sayılı kanun uyarınca yurtdışına lisansüstü eğitim görmek üzere öğrenci gönderildiği belirtilerek, Anayasa'nın 131. maddesinin bu yetkiyi YÖK'e vermiş olması nedeniyle bugüne kadar bu işlemin bakanlık ve YÖK arasında koordineli bir çalışma ile gerçekleştirildiği kaydedildi.

YÖK tesadüfen öğrenmiş
YÖK, Milli Eğitim'in bu yıl yurt dışına yüksek lisans öğrenimi görmek üzere gönderilecek öğrenciler ile ilgili bir kılavuzu kamuoyuna ilan ederek bugüne kadarki uygulamanın dışına çıktığını ileri sürdü. Dava dilekçesinde bu kılavuzla ilgili YÖK Başkanlığı'na herhangi bir bildirimde bulunulmadığı belirtilirken, MEB'in bu yıl bin öğrencinin yurt dışına gönderilmesi için mülakatları tamamladığı, fakat yapılan tüm işlemlerin YÖK tarafından bir tesadüf sonucu öğrenildiği kaydedildi.

"Bakanlık, YÖK'ün görevini gasp ediyor"
Dilekçe'de Anayasa'nın 131. maddesi hatırlatılarak, "MEB'in yukarıda belirtilen işlemi ise Anayasa'nın 131. maddesi gereğince YÖK'e verilen bir görevin gasbı niteliğinde olduğundan, Anayasa'ya ve Anayasa'ya uygun olarak düzenlenmiş Yükseköğretim Kanunu'na açıkça aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

YÖK'ün ayrıca, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun'un, Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini de istediği öğrenildi.

MEB, daha önce YÖK'ün fiilen planlamasını yaptığı ve kimlerin gönderileceği ile ilgili çok tartışma yaratan yurtdışına öğrenci gönderilmesi ile ilgili olarak "beş yılda beş bin öğrenci" başlığı ile yeni bir düzenleme yapmıştı. Bu düzenleme çerçevesine çok kısa bir süre içerisinde başvurular alınmış ve bakanlıkça yapılan mülakatlar sonuçlandırılarak kimlerin yurt dışına gönderileceği belirlenmişti. Başvurular için tanınan kısa süre ve yapılan duyuruların yetersizliği, düzenlemenin hükümetin üniversitelerde kadrolaşmada YÖK engelini aşmak için bulduğu yeni bir yol olarak yorumlanmıştı. YÖK ise söz konusu düzenleme sonucunda yurt dışına gönderilen öğrencilerin dönüşlerinde Türkiye üniversitelerinde çalışamayacağını belirterek hükümeti tehdit etmişti.

yazici   mail