www.soL.org.tr
Almanya, Kosova’yı Sırbistan’dan kopartacak
19 Şubat 2007, Pazartesi

Bu yılın başında AB dönem başkanlığını devralan Almanya, Yugoslavya’nın parçalanma sürecinin devam ettirilmesi konusunda kararlı.

resim

DIŞ HABERLER Almanya Dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier, Kosova'nın Sırbistan'a karşın mutlaka bağımsız olmasını gerektiğini savundu.

Üç gün sürecek Kafkasya gezisine dün başlayan Alman Dışişleri Bakanı, Almanya'da iş çevreleri tarafından takip edilen Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda Almanya'nın İran, Ortadoğu ve Kosova politikaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Statüyü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi belirlemeli
Steinmeier, Kosova ile ilgili olarak "mantıklı bir süre içinde çözüm bulunmazsa, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Kosova'nın statüsünü belirmesi gerektiğini" söyledi. BM Şartında yer alan devletlerin toprak bütünlüğü ilkesine aykırı biçimde gündeme getirilen, Kosova'ya kendi bayrağına, yargısına ve ordusuna sahip olması gibi birçok konuda sınırlı bir bağımsızlık öngören BM planı, Sırbistan parlamentosu tarafından 14 Şubat Çarşamba günü yapılan oylamada 15 kabul oyuna karşılık 225 red oyu ile reddedilmişti.

Kosova sorununun Batı Balkanlar'daki güven ve istikrar ortamı için büyük önem taşıdığını söyleyen Steinmeier, "BM Kosova özel temsilcisi Martti Athisaari tarafından hazırlanan plan devletler hukukuna uygun şekilde Kosova'nın Sırbistan'a bağlanmasını öngörseydi, bu yeniden savaşa neden olurdu" iddiasında bulundu. Almanya'nın, hem Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak kararı veto etmemesi hem de ABD'nin Kosova'yı tek taraflı tanımaması için uğraş vereceğini sözlerine ekleyen Alman bakan, vetonun ve tek taraflı tanımanın sonuçlarının iyi düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Steinmeier, BM planının seçimlerden sonra açıklanmasının bilinçli bir tercih olduğunu ve Batı yanlısı partilerin elini güçlendirmek için önem taşıdığını, aksi takdirde Batı yanlısı partilerin seçime bu yükle girmiş olacağını ve oy kaybedeceklerini söyledi.

2007 yılı yaz aylarında bağımsız olması beklenen Kosova'nın bölgede yeni parçalanmalara neden olacağı düşünülüyor. Kosova örneğinden hareket eden Karadağ, Bosna-Hersek ve Kosova'nın kuzeyinde yaşayan Sırpların da bağımsızlık veya Sırbistan'a bağlanma taleplerini gündeme getirmeleri kaçınılmaz görünüyor.

Avrupa Birliği ise Kosova'nın kontrolünü ele almak için hazırlıklarına başladı. Alman Handelsblatt gazetesinin haberine göre halihazırda para birimi olarak Avro kullanılan Kosova'da güvenliğin sağlanması için özel bir AB polis gücünün konuşlandırılması AB içinde resmi olarak gündeme getirildi.

İran'a ağırlaştırılmış yaptırımlar
Steinmeier, İran'ın atom çalışmaları konusunda henüz istenen adımları atmamakla beraber yeni olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu, ancak İran'ın Çarşamba gününe kadar beklenen adımları atmazsa ağırlaştırılmış yaptırımları içeren bir BM kararıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile yürütülen görüşmelerden sonuç alınmasının İran ile yürütülen görüşmeler için iyi bir örnek olduğunu belirten Alman bakan, ancak zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olan İran ile bu kaynaklardan mahrum olan KDHC'nin karşılaştırılmaması gerektiğini sözlerine ekledi. İran'ın sahip olduğu füze sistemlerinin Avrupa için tehlike arz etmediğini söyleyen Steinmeier, İsrail-Filistin sorununda ise birbirini diplomatik olarak tanıyan iki ülkeli çözümden yana olduğunu sözlerine ekledi.

yazici   mail