www.soL.org.tr
Sağlık bir hak olmaktan çıkıyor
30 Mayıs 2007, Çarşamba

Dün yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantıları öncesinde konuşan Çalışma Bakanı Başesgioğlu, bakanlık olarak birinci gündemlerinin Sosyal Güvenlik Reformu'nu hayata geçirmek olduğunu söyledi. Başesgioğlu sağlığı bir hak olmaktan çıkaran SGK ve GSS yasalarının “katılımcı” bir anlayışla Meclisten geçirildiğini savundu.

resim
HABER MERKEZİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu işçi ve patron temsilcileriyle bir araya geldiği Üçlü Danışma Kurulu toplantılarında çalışma yaşamıyla ilgili yeni düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Danışma kurulu toplantılarının öncesinde bir açıklama yapan Başesgioğlu, 2006 yılında çalışma yaşamında yapılan yasal ve kurumsal değişiklikler konusunda kurul üyelerinin bilgilendirileceğini ve görüşlerinin alınacağını kaydetti. Uygulanmaya başlanması 2008 yılına ertelenen Sosyal Güvenlik Kurumu ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın katılımcı bir anlayışla hazırlandığını savunan bakan, bu durumu “sosyal diyalogun kurumsallaşması adına önemli bir kazanım” diye niteledi. Bakan Başesgioğlu’nun Meclis’ten sosyal diyalog içinde geçirdiklerini belirttiği SGK ve GSS yasalarına karşı işçi sendikaları ve meslek örgütleri tarafından sağlık hizmetini bir hak olmaktan çıkardığı ve “paran kadar sağlık” anlayışını getirdiği gerekçesiyle kampanyalar düzenlenmişti.

DİSK, Türk-İş, Hak-İş, TİSK başkanlarıyla bir araya gelen Başesgioğlu daha sonra da kamu emekçilerini temsilen Kamu-Sen, BASK, KESK ve Memur-Sen başkanlarıyla görüştü. Görüşmelerden önce yaptığı açıklamada Başesgioğlu, bakanlık olarak gündemlerinde üç önemli projenin yer aldığını bunlarından birisinin Sosyal Güvenlik Reformu'nun hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Meclisten çıktıktan sonra Anayasa Mahkemesince bazı maddeleri iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu'nun 2008 yılında hayata geçirilmesinin en büyük öncelikleri olduğunu belirten Başesgioğlu, son çıkarılan sağlık uygulama tebliğinin de bu hedefe yönelik olduğunu söyledi.

Gündemlerindeki ikinci konunun uzun süredir üzerinde çalışılan 2821 sayılı Sendikalar Yasasıyla 2822 Toplu Sözleşme Grev ve Lokavt Yasası olduğunu bildiren Başesgioğlu, bu yasaların üzerinde tam bir mutabakat sağlanamadığı için parlamentoya sevk edilmediğini belirtti. Çalışma Bakanı, Üçlü Danışma Kurulları'nda bu yasaların akıbeti konusunda da plan ve değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

Bakanlığın gündemindeki üçüncü önemli projeninse istihdamla ilgili olduğunu belirten Başesgioğlu, zorunlu istihdamdan, İşsizlik Sigortası fon kaynaklarının kullanılmasına kadar birçok hususu içeren bir düzenlemenin söz konusu olduğunu söyledi. Başesgioğlu, seçim süreci olup olmadığına bakılmaksızın Bakanlık bürokratlarının bu üç proje üzerinde çalışacaklarını ve yeni yasama yılı açıldığında gerekli yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için hazır olacağını bildirdi.

yazici   mail