www.soL.org.tr
Patron küstahlığı
23 Haziran 2007, Cumartesi

Magazin dergisi Alem tarafından organize edilen davette içkiyi fazla kaçıran Vakko firmasının sahibi Cem Hakko, patronların ülkemiz hakkında nasıl düşündüklerine dair güzel bir örnek sergiledi.

soL Vakko firmasının sahibi Cem Hakko, Alem dergisi tarafından verilen davette içkiyi fazla kaçırınca, gün boyunca magazin basının çalkalanmasına neden olacak bir konuşma yaptı. Hakko'nun sözleri, patronların, gerek çalıştırdıkları işçiler, gerekse yaşadıkları ülke hakkında nasıl düşüncelere sahip olduklarını gözler önüne seren güzel bir örnek oluşturdu.

"22 Temmuz'dan sonra neler olacağını göreceksiniz", "Amerika ne derse o olur" ve "Biz patronuz, siz işçisiniz. Vakko olarak da hepinizi biz giydiriyoruz, bayıla bayıla, övüne övüne Vakko'dan giyiniyorsunuz. Çukurova Grubu'na da reklam veriyoruz, bu gece de benim paramla oluyor, sinirlendirmeyin beni keserim reklamları" gibi sözler sarf eden Hakko, ayrıca Cem Uzan hakkında da "üç sene önce elimi öperdi şimdi bizden oy istiyor" dedi.

İktidarın dayanağı okyanusun ötesinde
Hakko'nun sözleri, patronların iktidarlarına dayanak olarak ABD'yi görüyor olduklarına güzel bir kanıt teşkil ediyor. Cumhuriyet kadar eski olan Vakko firmasının sahibi, 22 Temmuz seçimlerinde, bu ülkenin halkının değil, ABD'nin dediğinin olacağını ifade ederek, egemenliğin de Washington'da olduğunu söylemiş oldu.

Dahası, ifade ediliş biçimine bakıldığında, Hakko'nun sözlerinden, bu durumdan utanmak veya sıkılmak yerine, aksine Türkiye'nin ABD karşısında bağımsız olmaması sayesinde kendisini daha güvende hissediyor olduğu anlamı çıkıyor.

"İşçi" kelimesi Hakko için bir aşağılama sıfatı
İşçi sınıfının Vakko mağazalarından giyinmediği açık olduğundan, Hakko'nun sözlerinin kimi diğer patronları hedef aldığı anlaşılıyor. Nitekim Mehmet Emin Karamehmet'e ait Çukurova Grubu'nu verdiği reklamları kesmekle tehdit eden Hakko, "işçi" kelimesini ise başka patronlara hakaret etmek için kullanıyor.

Kaba kişilere "amele" diyerek hakaret ettiğini zanneden zihniyetin tıpa tıp aynısını sergileyen Hakko'nun sözleri, patronların ücret karşılığı emeklerini satın aldıkları işçiler hakkında nasıl bir hissiyata sahip olduklarını bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. "İşçi" sıfatını karşısındakini aşağılamak için kullanan Hakko'nun sözleri, fabrikasında ve iş verdiği taşeron dikimevlerinde çalışan işçilerin hepsinden üstün bir insan olduğunu zannettiğini gösteriyor.

Ayılınca yalanladı
Cem Hakko, Uçankuş sitesinin ardından pek çok gazetenin de internet sitelerinde yayınlanan sözlerin kendisine ait olmadığını iddia etti. "Haberi hayretler içinde gördük" diyen Hakko'nun, ait olduğu patron sınıfının ülke ve halk hakkındaki düşüncelerine tercüman olan bu sözler konusunda yasal yollara baş vurup vurmayacağı merakla bekleniyor.

yazici   mail