www.soL.org.tr
Eylemler hastane hastane yayılıyor
11 Ağustos 2007, Cumartesi

HABER MERKEZİ Sağlık hizmetinin piyasalaştırılmasının en önemli ayaklarından biri olan taşeronlaştırmaya karşı mücadele büyüyor. İş güvenceleri, ekonomik ve sosyal hakları taşeronlaştırmayla gasp edilen sağlık işçileri, Kocaeli, Ankara ve Diyarbakır'da da direnişlerini sürdürüyor.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde taşerona bağlı olarak çalışan Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçilerinin, hastane yönetiminin ve taşeron firmanın örgütlülüklerini engelleme çabaları ve işten çıkarma tehditlerine karşı Haziran ayında başladıkları grev sürüyor. 970 işçiden 730'unun sendika üyesi olduğu hastanede, taşeron firmanın baskıları ve işten çıkarma tehditleri nedeniyle 30 işçi sendikadan istifa etmek zorunda kalmıştı. Başlayan grev üzerine taşeronun yaklaşık 20 Dev Sağlık-İş temsilcisini de işten çıkarması, işçilerin kararlılığını daha da arttırdı. İşçiler, işten atılan arkadaşlarının işe iadesi, sendikadan istifa etmelerine yönelik baskılara son verilmesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle grevlerine devam ediyor.

Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki temizlik işçileri de taşeronlaştırmaya karşı mücadelelerini sürdürüyor. Bu yıl ihaleyi kazanan Piramit adlı şirket, DİSK'e bağlı Genel-İş sendikası üyesi işçileri sendikalı oldukları için işe başlatmıyor. İşçiler, arkadaşlarının işe alınması ve taşeronlaştırma uygulamalarına son verilmesi için eylemlilik içinde.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan, Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçiler de taşeronlaştırmaya karşı mücadele başlatmıştı. "Güvencesiz, sağlıksız, ayrımcı, adaletsiz çalışma koşullarına ve neoliberal yıkım politikalarına karşı, insanca yaşamı savunmak için örgütlendiklerini" söyleyen işçiler, "taşeron işçi değil, sağlık emekçisiyiz" diyorlar. Sağlık emekçilerinin taşeron, sözleşmeli, memur, işçi gibi adlarla çalıştırıp bölündüklerini kaydeden işçiler, taşeronlaştırmanın ortadan kaldırılmasını, kadrolu ve güvenceli çalışmanın esas alınmasını, insanca yaşanacak ücret,  8 saat zorunlu çalışma dışındaki çalışmalar için mesai, ödenmeyen vergi iadelerinin verilmesi, maaş bordrolarımızın verilmesini talep ediyorlar.

yazici   mail