www.soL.org.tr
Lübnan ordusu güneye gidiyor
17 Ağustos 2006, Perşembe
resim

DIŞ HABERLER Lübnan hükümeti Çarşamba günü aldığı kararla Lübnan Ordusu'nun güneye konuşlandırılmasını onayladı. Perşembe gününden itibaren başlayacak sevkiyat ile ordu 1970'lerden bu yana ilk kez Güney Lübnan'a konuşlandırılmış olacak. 1970'lerde FKÖ'nün etkin olduğu bölge, 1982-2000 arası İsrail işgali altında kalmış, son altı yılda ise Hizbullah'ın konrolüne girmişti.

Kabine toplantısı sonrasında konuşan Enformasyon Bakanı Gazi Aridi, ülkede devlet otoritesi dışında silah bulundurulmayacağını söyledi; ancak bunun nasıl olacağına bir açıklık getirmedi. Hizbullah lideri Nasrallah, geçtiğimiz günlerde silahsızlandırılmanın uzun bir süreç içinde ve ancak görüşmeler yoluyla gerçekleşebileceğini belirtmişti. Hükümet yetkilileri de güneye yerleştirilecek Lübnan Ordusu'nun Hizbullah'ı güç kullanarak silahsızlandırmasının söz konusu olmadığını belirtiyorlar.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İsrail kaynakları, Lübnan hükümeti ile Hizbullah arasında bir anlaşmaya varıldığını iddia ettiler. Buna göre, Güney Lübnan'da Hizbullah'ın yerini Lübnan Ordusu alırken Hizbullah gerillaları halkın arasına karışacak ve silahlarını saklayacak. Lübnan Ordusu ise yeraltına çekilen gerillaları dağıtma ve silah depolarına el koyma girişimlerinden özenle kaçınacak. Hizbullah'ın güney bölgesindeki komutanı Nabil Kauk'un "Geçmişte Hizbullah'ın görünür bir askeri varlığı yoktu ve tıpkı geçmişte olduğu gibi şimdi de görünür bir varlığı olmayacak" sözleri bu iddialara dayanak olarak gösteriliyor. İsrail kaynakları Hizbullah'ın örgütlülüğünü ve askeri gücünü koruyarak rahatlıkla yeraltına çekilebileceğini belirtiyorlar.

 

İsrail Rahatsız

Hizbullah'ın silahsızlandırılması amacına ulaşamayan İsrail'in BM gücünün bir an önce bölgeye yerleşmesi için diplomatik çabalarını yoğunlaştırdığı görülüyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, BM gücü Lübnan'a tamamıyla yerleşene kadar İsrail Ordusu'nun kalmaya devam edeceğini ve bunun aylarca sürebileceğini söyledi. Halutz'un açıklaması asker göndermeye dair kimi çekinceleri olan Fransa'yı hızlandırma çabası olarak yorumlandı.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Livni, BM yönetimiyle temaslarda bulunmak üzere New York'a gitti. Livni'nin Kofi Annan'la görüşmesinde uluslararası gücün Lübnan'a bir an önce yerleşmesini isteyeceği belirtildi. Livni daha sonra Washington'a giderek ABD Dışişleri Bakanı Rice ile görüşecek.

İsrail uluslararası gücün Hizbullah'ı silahsızlandırma için çaba harcaması gerektiğini belirtirken, Fransa'nın Hizbullah'la çatışmayı göze almak istemediği biliniyor. Rice'ın çokuluslu gücün Hizbullah'ı silahsızlandırmak için fiziki güç kullanmasının beklenmemesi, bu gücün ancak Lübnan Ordusu'na silahsızlandırma konusunda yardımcı olabileceğine dair açıklaması da Fransa'yla yapılan görüşmelerin içeriğini yansıtıyor. Rice ayrıca Hizbullah'ın siyasi anlaşma etrafındaki bir plan doğrultusunda silahsızlandırılabileceğini söyledi.

Lübnan'a asker yollama konusunda başta Fransa olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke istek belirtirken, henüz BM'ye resmi bir başvuru yapılmadı.

Son gelişmeler Hizbullah'ın "görünür" olmasa da askeri varlığını ve örgütlülüğünü koruyacağına dair bulgular sunarken, İsrail'in geçecek zamanı yeni planlar geliştirmek için kullanacağına ve ateşkesin geçici olacağına dair tahminler ağırlık kazanıyor.

yazici   mail