www.soL.org.tr
Arçelik işçileri direnişte kararlı
12 Ocak 2008, Cumartesi

Arçelik'te taşeron olarak çalışan işçilerin sözleşmeleri Nakliyat-İş'e üye olmaları ve toplu iş sözleşmesi imzalanmasının ardından feshedildi. Fabrika yönetimi tarafından Türk Metal'e geçmeye zorlanan işçilerin direnişi sürerken, Koç Holding Türkiye genelindeki fabrikalarında çalışan 2 bin taşeron işçiyi Türk Metal'e üye yaptı.

resim

HABER MERKEZİ Arçelik’in Çayırova fabrikasında çalışan taşeron şirkete bağlı işçilerin, iş akitlerinin feshedilmesi üzerine başlattıkları direniş sürüyor. İşçilerle fabrika yönetimi arasında Pazartesi günü bir görüşme yapılacağı bildirildi.

Koç Holding bünyesindeki Arçelik fabrikasında taşeron olarak çalışan Yıldıran Yükleme Boşaltma Şirketi’ndeki işçiler geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlayan örgütlenme çalışmalarının ardından DİSK’e bağlı Nakliyat-İş’e üye olmuşlardı. Sendikanın bakanlığa yetki için başvurmasının ardından patronlar itirazda bulunmuşlar ve işçileri sendika üyeliğinden vazgeçmeye zorlamışlar, bazı işçileri de işten atmışlardı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, geçtiğimiz sene örgütlenme sürecinde patronların büyük baskılarıyla karşılaştıklarını anlatarak bu sürecin sonunda 27 Kasım’da Yıldıran şirketiyle sendikaları arasında 355 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzalandığını belirtti. Fakat sözleşmenin imzalanmasından üç gün sonra Arçelik yönetimi Yıldıran’la olan iş aktini 2007 yılı sonu itibarıyla sona erdirdiğini bildirdi. Küçükosmanoğlu, Arçelik yönetiminin bu tutumunun doğrudan sendikalarına yönelik olduğunu ve işçileri sendikadan çıkmaya zorlamak amacı taşıdığını kaydetti. Yine aynı süreçte işçilere Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na geçmeleri yönünde baskı yapıldığını aktaran Küçükosmanoğlu, bunun için işçilere kadroya geçirme vaadi de yapıldığını ifade etti. Bu sırada Koç Holding’in, Arçelik’in Türkiye genelindeki diğer fabrikalarında çalışan 2000 taşeron işçiyi de Türk Metal’e üye yaparak kadroya geçirdiğini anlatan Küçükosmanoğlu, Çayırova’daki işçilerin de aynı sürece zorlanmak istediklerini belirtti.

İş akitlerinin feshedilmesi üzerine işsiz kalan işçiler bir haftadır fabrika önünde direnişlerini sürdürüyorlar. Patronlar, Türk Metal’e geçmek için son tarih olarak 9 Ocak’ı duyurmuşlardı. Küçükosmanoğlu, şu ana kadar hiçbir işçinin sendika değiştirmek için başvurmadığını aktardı. Bu süreçte Koç Holding’le çeşitli görüşmeler yapıldığını belirten Küçükosmanoğlu son olarak 14 Ocak Pazartesi günü bir görüşme yapılacağını, bundan sonraki sürecin bu görüşmeye göre belirleneceğini ifade etti.

yazici   mail