www.soL.org.tr
Salgın sürüyor, yetkililer seyrediyor
19 Mayıs 2008, Pazartesi

Aksaray’da başlayan ve insanları hastane kapılarına yığan salgın hastalık Siirt ve Ankara’da da görüldü. Binlerce insan tedavi edilmeyi beklerken yetkililer suların temizliğini kanıtlamak için su içiyor, “yapacak bir şey yok iki gün sürüp geçer” diye açıklama yapıyor.

resimsoL Aksaray Valisi Sebati Buyuran, kentte görülen toplu ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle son iki gündür bazı ilçelerde de karşılaşıldığını bildirdi.

Vali Buyuran, yaptığı açıklamada, halen kent merkezinde ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle çarşamba gününden bu yana hastanelere başvuranların sayısının yaklaşık 3 bin 100 olarak tespit edildiğini ancak vaka sayısının giderek azaldığını söyledi.

Hayati tehlikesi yokmuş
Son iki gündür benzer şikayetlerle bazı ilçelerde de karşılaşıldığını belirten Buyuran, şunları kaydetti: “Son iki günde Ortaköy ilçesinden yaklaşık 500 kişi hastanelere başvurdu. Diğer bazı ilçelerimizde de 10-15’er vaka var. Fakat vaka sayısı azalarak bitecek gibi görünüyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri dün de Aksaray’da çalışmalar yaptı. Suda kimyasal ve toksik madde tespit edilmedi. Henüz vakaların nedeni tam olarak belli olmasa da Batı ülkelerinde görülen, isale neden olan bir virüs tipi aranıyor, bunun üzerinde duruluyor. Zaten bu virüs, hayati tehlike arz etmeyecek şekilde iki gün etkili oluyor, hastalara serum veriliyor, yatakta tedaviye gerek duyulmuyor. Hatta bu rahatsızlık iki gün içinde kendiliğinden de kayboluyor.”

Siirte’te de ishal
Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde son üç günde çocuk hastalıkları polikliniğine gelen hastaların yüzde 40’ının ishal olduğu belirlendi. Enfeksiyon kapan çocuklar hastanelere akın etti. Gelen şikayetler üzerine Sağlık İl Müdürlüğü bir bildiri yayınlayarak su konusunda en ufak bir şüphe nedeniyle sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri istendi ve yapılan bazı binaların ve evlerin su depoların da temiz olmadığı açıklandı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Kart, son günlerde ishal vakalarında ciddi bir artışın gözlendiğini belirtti.

Yaz ayları başlarında ve sonbahar aylarında bu hastalıkların arttığını dikkat çeken Doktor Kart, “Son bir haftada çocuk ishal sayısında ciddi bir artış vardır. Bu oran yüzde 40 gibi. Bu ishal hastalığı suyun temiz olmadığı, iyi klorlanmadığı, gıdaların iyi yıkanmadığı, uygun ısıda saklanmaması ve korunmadığı, iyi temizlik olmayışı ve temiz havanın olmaması gibi sebeplerden kaynaklanıyor. Sağlık müdürlüğünün yaptığı araştırmalarda bina ve evlerdeki su depolarının temiz olmadığı tespit edildi. Bu çok ciddi bir sorun ve üzerine düşülmesi gereken bir konu” dedi.

Gelirine göre önlem alınacakmış
Mikrobiyoloji uzmanı Murat Mehli ise salgın hastalıklar ile mücadele etmek için “ilginç” bir yöntem önerdi. Yakın bir zamanda şehir içinde su ve kanalizasyon şebeke ıslah çalışmalarının belediyenin işlerini zorlaştırdığını aktaran ve sağlığın en temel insan hakkı olduğunu unutan Mehli, “Belediyemiz tüm standart yöntemleri kullansa dahi yeni bir sisteme geçtiği için, halkımızın daha duyarlı olması gerekir. Özellikle yaz döneminde içme suyu kullanırken daha dikkatli olması lazım. Gelir düzeyi yüksek olanlar güvendiği su kaynaklarını içmesi, gelir durumu düşük olan aileler ise suyu kaynatıp içmelerini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Depolar kirli
Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Aliye Tepeki konuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenleyerek, Siirt’te yaşanan ishal vakaları ile ilgili açıklamada bulundu. Toplantıda söz alan Belediye Başkanı Mervan Gül, "İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Çevre Sağlığı ve Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü elemanlarınca ana su depolarımız ile bazı ana arterlerde rutin olarak alınan su numunesi analizlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Son günlerde ilimizde meydana gelen ve çeşitli sağlık kuruluşlarımıza intikal eden ishal vakalarının su şebekemizden kaynaklandığı yönündeki haberler doğru değildir. Bu iddiaların doğru olmadığını Çevre Sağlığı ve Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü’nce yapılan su analizlerinin sonuçları da kanıtlar niteliktedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus sebebi her ne olursa olsun meydana gelen ishal vakalarının sebebinin iyi algılanması ve bu yönde önlem alınmasıdır. Depoları olan kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle okul, yurt, hastane ve cezaevigibi toplu yaşam alanları, pastane, lokanta ve çayhane gibi ticari işyerleri ile tüm apartman ve evsel su depolarının altı ayda bir mutlaka boşaltılarak temizletilmesi ve dezenfekte edilmesi bu gibi vakaların oluşmasının önüne geçecektir. Vatandaşlarımız panik yapmasınlar. Çeşme suyunda bir kirlilik görüldüğü taktirde bizlere ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirmelerini istiyoruz" diye konuştu. İl Sağlık Müdürlüğü adına basın toplantısına katılan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Tepeki ise, Siirt’te yaşanan ishal vakalarından dolayı iki ekip kurarak ildeki bütün resmi kurumların ve apartman dairelerinin su depolarını incelediklerini belirtirken, incelemeler sonucu birçok resmi daire ve apartmanın su deposunun kirli olduğunun saptandığını kaydetti.

Üç günde 350 kişi
Ankara’nın Şereflikoçhisar İlçesi’nde de bulantı, kusma ve ateş şikayeti sonucu son üç günde yaklaşık 350 kişi Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Başhekim Bayram Aral, Aksaray’daki durumun Şereflikoçhisar’da görüldüğünü, endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi.

Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Bayram Aral, zehirlenme vakalarında dördüncü güne girildiğini belirtirken, kendilerine başvuranların ishal ve besin zehirlenmesi endişesiyle geldiklerini ayakta kontrolden geçirildiklerini sadece birkaç kişiye serum verildiğini söyledi. Başhekim Aral, "Bu durumun neden kaynaklandığı henüz belli değil. Yapılan inceleme sonucu sularımız temiz çıktı. Ankara Sağlık Müdürlüğü’nden ekip geldi, araştırma devam ediyor. Alınan örneklerde sular temiz çıktı. Endişe edilecek durum yok. İshal vakaları birkaç gün daha devam edebilir" dedi.

yazici   mail