www.soL.org.tr
15 bin dizi seti işçisi isyanda
19 Mayıs 2008, Pazartesi

Toplam 15 bin set işçisinin görev aldığı dizi setlerinde açlık, yorgunluk, kaza ve ölüm riski kol gezerken, örgütlü seslerini yükselten set işçileri, makul sürelerde insanca çalışmak istiyorlar. Ülkemizde sayısı her geçen gün çoğalan dizilerin sinema filmi uzunluğundaki her bölümü, bir haftada çekiliyor.

resim

HABER MERKEZİ Dünya ortalaması 40-50 dakika olan televizyon dizilerinin Türkiye’deki uzunluğunun ortalama bir sinema filmi kadar olduğu belirtiliyor.  Bölümlerin yetiştirilmesi için haftada yedi gün sette yatıp kalkan ışıkçıdan makyöze, senaristten yönetmene bütün dizi seti işçileri, yemek yemeye, uyumaya hatta yıkanmaya bile zaman olmadığını söyleyerek, yayıncılara dizi sürelerini kısaltacaklarını bildirdiler. Aralarında tanınmış isimlerin de bulunduğu senaristler ve yönetmenlerden oluşan temsilcilerin, sektörde meslek gruplarını bir araya getirecek bir konfederasyon kurma hazırlığına giriştiği bildiriliyor.

Bardak doldu taştı
“Sektörde artık bütün bardaklar taşmış vaziyette” diyen Senaryo Yazarları Derneği (SENDER) Başkanı Haluk Ünal, uluslararası standartların 40-50 dakika olduğu dizilerde bölüm sürelerinin 90 dakikaya kadar çıktığını söyledi. Bu konuda senaryo yazarları, yönetmenlerin başını çektiği sektör temsilcilerinin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman’la ve Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu’yla görüştüklerini anlatan Ünal, toplantıda taleplerinin haklı bulunduğunu aktardı. Ancak yayıncılar, önümüzdeki dönemde yayımlanacak diziler için 6 aylık, 1 yıllık reklam anlaşmalarının şimdiden yapıldığını, bu nedenle süre kısaltmanın “akşamdan sabaha” yapılamayacağını söylediler. Ünal yayıncıların süre kısaltmaya hayır dememiş olmasının çok önemli olduğunu belirterek, sürenin aşamalı olarak kısaltılabileceğini ve kendilerinin takipçi olacağını söyledi.

İş kazası riskleri artıyor
Senarist ve yapımcı Birol Güven ise uzayan sürelerin diziyi kalitesizleştirdiğinin altını çizerek insanca çalışma sorununun da bulunduğunu belirtti. Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği’nin de (TESİYAP) başkan yardımcılığını yürüten Güven, “insanlar yıkanmıyorlar, vakitleri yok, yedi gün çalışıyorlar, setlerde yatıyorlar” sözleriyle dizi setlerinde yaşanan vehameti vurguladı.

Haluk Ünal özellikle gece saatlerinde çalışmanın iş kazası riskini arttırdığından bahsederek, sarhoş vardiyası adı verilen gece çalışmaları için “biz hep sarhoş vardiyası haline geldik” dedi.

Dizi sürelerinin kısaltılması ve telif hakları için mücadele eden örgütler arasında TESİYAP ve SENDER’in yanı sıra Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR), Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) ve Film Yönetmenleri Derneği (Film Yön) de yer alıyor.

yazici   mail