www.soL.org.tr
Fındıkta rant kilitliyor
13 Eylül 2006, Çarşamba

Siyasette AKP ile MHP arasındaki gerilim sürerken, Fiskobirlik seçimlerinde iki parti yan yana geldi. Seçimi MHP’li liste kazanırken, delegelerin çoğu yeni yönetimden sorunları hükümet ile anlaşarak çözmesini bekliyor.

HABER MERKEZİ Hükümet ve fındık üreticileri ile Fiskobirlik arasında yaşanan tartışmalar nedeniyle sonucu merakla beklenen Fiskobirlik’in kurulları için yapılan seçim sonuçlandı. Olağanüstü toplanan Fiskobirlik Kongresi’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Ordu Yağ Sanayi A.Ş. Genel Müdürü ve Fiskobirlik Denetim Kurulu Üyesi Yaşar Pamuk seçildi. Fiskobirlik Giresun Entegre Fındık İşleme Tesisleri'nde gerçekleştirilen seçimlerde, Pamuk 399 geçerli oyun 227’sini alırken eski başkan Salih Erdem 155 oyda kaldı.

Hangi listelerin yarışacağı son saate kadar kesinleşmeyen kongrede, adaylar delegelere dönük pek çok vaatte bulundu. İki aday da fındık fiyatlarını yükselteceklerini bildirdi. Son güne kadar aday olmayacağını söyleyen eski başkan Salih Erdem sürpriz bir kararla koltuğa yeniden aday olunca, Yaşar Pamuk’un listesinden karşı listeye transferler gerçekleşti. Kaybeden adayın listesinde AKP’ye yakın isimler bile yer alıyordu.

AKP strateji değiştirdi
AKP hükümetinin fındıkta, aralarında Cüneyt Zapsu’nun da bulunduğu ihracat lobisinin etkisiyle geliştirdiği politika üreticilerden sert tepkisine neden oluyor. Tarafların konuyla ilgili yaptığı tartışmalar, fındık fiyatının kilo başına 2,5 YTL’ye kadar düşmesine yol açtı. Diğer yandan alım yapmaya başlayan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kilo başına 4 YTL fiyat belirlemesi de tepkileri azaltmadı. Düşük fiyatlar, zaten zor durumda olan üreticileri ciddi sıkıntıya soktu.

AKP’nin fındık politikası, yörede partinin kendi tabanında da huzursuzluğa yol açıyor. Ordu'nun Ünye İlçesi Tekkiraz Beldesi AKP Teşkilatı, hükümetin TMO eliyle belirlediği fındık fiyatına tepki gösterip topluca istifa etti. Benzer şekilde, bu hafta başında Ordu'nun Perşembe ilçesi AKP teşkilatı yönetimi de istifa etmişti.

Kongre öncesinde, AKP hükümetinin fındık üreticileri ve Fiskobirlik delegeleri nezdinde güvenilirliğinin aşındığı, bu nedenle hükümetin açık destek verdiği adayların seçilemeyeceği biliniyordu. AKP’nin bu nedenle seçimlere ayrı bir liste çıkarmaktan çok, kongre öncesinde adayları fındıkta kendi politikaları ile uzlaşmaya yöneltme stratejisi izlediği vurgulanıyor.

Yeni yönetimde MHP ağırlığı
Fiskobirlik’in dün yapılan kongresinde seçilen yönetim kurulunun MHP’ye yakın isimlerden oluşması dikkat çekiyor. Ancak, daha öncesinde AKP’nin yoğun müdahalesine konu olacağı belirtilen kongrede, yönetimin böyle bir bileşime sahip olmasının hükümet ile iplerin kopması anlamına gelmeyeceği ifade ediliyor. Aksine hükümetle diyalog için gerekli zeminin oluştuğu yorumları yapılıyor.

Fiskobirlik’in bir iştiraki olan Ordu Yağ Sanayi A.Ş.’de Genel Müdürlük görevinde bulunmuş olan Yaşar Pamuk, 1999 Yerel Seçimlerinde Ordu’nun Ulubey ilçesinde MHP’den belediye başkan adayı oldu. Seçimi kaybettikten kısa bir süre sonra MHP’nin koalisyon hükümetinde yer aldığı dönemde Yağ Sanayi A.Ş.’ye genel müdür olarak atandı.

Yönetim kurulundaki bir diğer isimler Mustafa Kılıçarslan ve Coşkun Somuncuoğlu’nun MHP’ye yakın olduğu, Somuncuoğlu’nun belediye başkanı olduğu Giresun’un Eynesil ilçesindeki sokaklara Haziran ayında alınan bir kararla şehit askerlerin isimlerini verdiği belirtiliyor. Öte yandan, yeni yönetimde Milli Görüş geleneğinden gelen bir üye bulunuyor. 2002 Genel Seçimlerinde Saadet Partisi’nden Düzce milletvekili adayı olan Hüsamettin Kaya’nın Fiskobirlik’in yeni yönetim kurulunda hükümet ile diyalog kuracak isim olduğu iddia ediliyor.

Rant uzlaştırırken kilitliyor
Seçilmesinden sonra basına yaptığı ilk açıklamalarda yeni başkan Pamuk ''Bu seçimin mağlubu ve galibi yoktur. Diğer aday arkadaşlarıma saygılar sunuyorum. Hükümet dahil herkesle sıcak ilişkiler kuracağız. Buraya farklı duygularla gelmedik. Ciddi sorumluluk aldık. Bunun altından inşallah alnımızın akıyla çıkarız'' diyerek hükümetle uzlaşma yolları arayacaklarının sinyallerini verdi.

Fiskobirlik’in kontrolünü ele geçirmenin, siyasetçiler açısından oya dönüştürülecek siyasal rantın da sahibi olmak anlamına geldiği biliniyor. Bu nedenle, Fiskobirlik ile hükümet arasındaki rant kavgasının faturasını ödemek istemediklerini belirten küçük üreticilerin fiyatların yükseltilmesi talebi, Fiskobirlik yönetimleri açısından önem taşıyor. Diğer yandan, aynı üreticiler önceki yıldan alacakları bulunan Fiskobirlik’e hükümet ile uzlaşma konusunda basınç oluşturuyorlar. Bu tabloda, hükümetin fiyatları baskılama politikası ülkemizde fındık sektöründe kilitlenme haline yol açıyor. Sektördeki kilitlenmenin yaklaşan genel seçimlere kadar devam edip etmeyeceği ise merak konusu.

yazici   mail