www.soL.org.tr
Fındık çürüyecek
13 Eylül 2006, Çarşamba

HABER MERKEZİ Çeşitli tartışmalara yol açan Fiskobirlik Olağanüstü Genel Kurulu öncesinde açıklanan fındık alım fiyatları, genel kurulu daha kritik hale getirirken küçük üreticilerde büyük hayalkırıklığı yarattı. Ellerindeki fındığı ucuza satmak istemeyen üreticilerin, hükümet ve Fiskobirlik arasında zor durumda kaldığı belirtiliyor.

Alımlar başladı
Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımları önceki gün Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katıldığı bir törenle başladı. Törenin Giresun’a 25 kilometre uzaklıkta gerçekleştirilmesi ve yalnızca 30 üreticinin katılması dikkat çekti. Bakanların üreticilerden gelebilecek muhtemel tepkilerden çekindikleri için töreni şehir dışına taşıdıkları ve az sayıda üretici ile yapmayı tercih ettikleri düşünülüyor.

Fiyat maliyeti karşılamıyor
Fındık alım fiyatı, 50 randıman Giresun fındığının bir kilogramı için 4 YTL olarak belirlendi. Fiyat, bu kaliteye ulaşamayan fındıklar için daha da düşüyor. 2006 rekoltesinin ortalama randımanı ise 45-46 olarak açıklandı.

Geçen yıl fındığın kilosunu 7 YTL’den satan üreticiler, maliyetlerini bile karşılamayacak ürün fiyatından büyük hayalkırıklığına uğramış durumdalar. Karadeniz Bölgesi’nde kilo başına ortalama fındık maliyetinin 4,5 YTL olduğu düşünüldüğünde, üreticilerin haksız olmadığı yorumları yapılıyor.

Üreticilerin ve çeşitli ziraat odalarının hükümetin fındık politikasına tepkilerini dile getirmek için daha önce Ordu’da yapılan bir mitingin benzerini Batı Karadeniz’de düzenlemek için çalışmalara başladıkları belirtiliyor.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde fındık üreticileri, AKP hükümetinin fındığı 4 YTL`den alacağını açıklaması üzerine çuvallarla getirdikleri fındıklarını ateşe vererek yaktı. CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu’nun da eylem yapan fındık üreticilerine destek verdiği gözlendi.

Belirsizlik sürüyor
AKP’nin Fiskobirlik’e müdahale etmek için kullandığı TMO’nun yapacağı alımlar konusunda çeşitli kuşkular bulunuyor. TMO’nun alınacak fındıkları sağlıklı bir şekilde saklayabilecek depoları bulunmuyor. Konuyla ilgili olarak, 28 ve 29 Ağustos’ta Ankara`da TMO ve Fiskobirlik yöneticileri arasında yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadı. Diğer yandan, TMO’nun ne kadar ürün alacağı, buna karşılık piyasada ne kadar ürün kalacağı henüz bilinmiyor. Hükümetin bu konuda vereceği kararları, kongre sonrasına ertelediği ifade ediliyor. Ancak, fındık alımında deneyimi olmayan ve alacağı fındığı depolama sorunu bulunan TMO’nun bundan sonra nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.

Fiskobirlik’in eski yönetimi bir süredir, düşük fiyattan alımlar karşısında üreticilere fındıklarını piyasaya vermemeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Fiskobirlik’in önümüzdeki günlerde fındık fiyatını yükseltmek için piyasadan doğrudan alım yapmaya başlayacağı da kooperatif tarafından duyurulmuştu. Yeni seçilen yönetimin daha önce alınmış kararları ne şekilde uygulayacağı ise henüz bilinmiyor.

yazici   mail