www.soL.org.tr
Üniversitelerde AB’ye akreditasyon çabası
26 Eylül 2006, Salı

HABER MERKEZİ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Aydın, ülke gündeminde önemli bir yer tutan Avrupa Birliği konusundaki duyarlılığın üniversite de devam ettiğini belirtti.

Rektör Aydın yaptığı konuşmada kendi üniversitesindeki AB konusundaki duyarlılığın sonucu olarak AB eğitim programları kapsamında 24 üniversite ile "Socrates-Erusmus Programı" altında ikili anlaşmalar yapıldığını kaydetti. Aydın, bu anlaşmalar çerçevesinde önümüzdeki yıl 60 öğrencinin yurtdışına gönderileceğini belirterek, AB konusundaki çalışmaların öğrenci değişim programı ile sınırlı olmadığını sözlerine ekledi. Socrates-Commenius Programı" kapsamında Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Bölümü tarafından bir araştırma projesinin yürütüldüğünü söyleyen Aydın, bu çerçevede de yurtdışına 11 mezun gönderileceğini kaydetti.

Aydın'ın açıklamaları, Türkiye'de yüksek öğretim sistemi yapısal sorunlar altında hızlı bir çöküşe doğru ilerlerken, rektörlerin çözümü AB'ye uyum çalışmalarında görmeye devam etmesinin çarpıcı bir örneğini oluşturuyor. Öncelikle Anakara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi büyük ve köklü metropol üniversitelerinde başlayan Avrupa Birliği'ne akreditasyon çabalarının hızlı bir biçimde çevre üniversitelere de yayıldığı gözleniyor. Bu çalışmalar çerçevesinde, bir yandan üniversitelerin tüm idari yapıları ile eğitim sistemleri, hatta müfredatları Avrupa Üniversiteler Birliği'nin şartlarına uygun hale getirilirken, öğrenci değişim programları ve projelerle üniversitelerin AB'ye bağımlılıkları derinleştirildiği belirtiliyor.

Bu dışa bağımlılık süreci üniversite çevrelerinde çeşitli tartışmalara yol açsa da, AB proje fonlarından yararlanılması ve Erasmus programları çerçevesinde AB ülkelerine öğrenci gönderilmesi, özellikle çevre üniversitelerinin birbirleriyle rekabet ettikleri alanlar haline dönüşüyor.

yazici   mail