www.soL.org.tr
2006'da Türkiye-AB
31 Aralık 2006, Pazar

2006, Türkiye’nin müzakere sopasıyla AB’ye daha da bağımlılaştırıldığı bir yıl oldu. Bununla birlikte AB’nin Türkiye konusundaki politikasızlığı sürdü.

16 Ocak: AB ile katılım müzakerelerinin ilk adımı niteliği taşıyan tanıtıcı tarama toplantılarının sekizincisi Malların Serbest Dolaşımı faslında başladı.

20 Ocak: Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni planı İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un Kıbrıs ve Türkiye ziyareti öncesinde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a sundu. Annan'ın insiyatif alması istenen bu planda, Türk limanlarının Rumlara açılması karşılığında KKTC'ye izolasyonların kaldırılması istendi.

20-23 Ocak: Tarım ve Kırsal Kalkınma faslındaki ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi.

24 Ocak: İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, KKTC ve Güney Kıbrıs'ta temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs'a geldi. Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tasos Papadopulos Straw'la görüşmedi. Straw, 25 Ocak'ta KKTC Cumhurbaşkanı Talat'la makamında görüştü.

20-24 Şubat: Malların Serbest Dolaşımı faslındaki ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

2-3 Mart: Fikri Mülkiyet Hukuku konusunda ayrıntılı tarama toplantısı gerçekleştirildi.

6 Mart: Dünya Bankası Türkiye Raporu'nu yayımladı. Türkiye ekonomisine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapan raporda müzakere sürecinin ekonomik performansı artıracağı ve büyümenin devam edeceği ileri sürüldü. Raporda ayrıca Türkiye'den AB uyum sürecinde "etkili uygulama" istendiği için, sürecin yalnızca müktesebat uyumu ve uygulama taahhüdünün talep edildiği geçmiş genişlemelere oranla daha zorlu geçeceği belirtildi.

27 Mart: Türkiye-AT Ortaklık Komitesi'nin 114. toplantısı Brüksel'de yapıldı. Toplantıda temel olarak, siyasi ve ekonomik kriterler ile Gümrük Birliği konuları ele alındı.

27-28 Mart: İşletme ve Sanayi Politikası'yla ilgili tanıtıcı tarama toplantısı yapıldı.

29-30 Mart: Mali Hizmetler alanında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi.

31 Mart: Balıkçılık alanındaki ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi.

3-11 Nisan: Çevre alanında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi.

4 Nisan: TBMM ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında danışma organı görevi yapan Türkiye-

AB Karma Parlamento Komisyonu'nun Başkanlık Divanı toplantısı Strasburg'da yapıldı. Toplantıda, Mayıs ayında İstanbul'da yapılacak olan KPK toplantısının gündemini Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum, Gümrük Birliği'nin işleyişi ve enerji konularının oluşturması kararlaştırıldı.

12 Nisan: 9. Reform Paketi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından açıklandı. Reform Paketi, kamu denetçiliği kurumu tasarısı, sayıştay kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, özel öğretim kurumları kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, vakıflar kanunu, iskan kanunu tasarısı, idari usul kanun tasarısı, idari yargı usulü tasarısı, siyasi etik komisyon kurulmasına dair tasarı, siyasi partilerin finansmanına dair kanun tasarısı, askeri mahkemelerin kuruluşu ve yargılama usulü kanununda değişiklik ve yapılması öngörülen idari düzenlemeler başlıklarından oluştu.

29 Nisan: "Malların Serbest Dolaşımı" ve "Gümrük Birliği" başlıklarında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Tarama süreci neticesinde, her iki başlıkta da Komisyon tarafından vurgulanan temel noktaların, ilgili AB müktesebatına tam uyumun tamamlanması ve idari kapasitenin geliştirilmesi olduğu belirtildi.

3-4 Mayıs: Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) 56. Toplantısı Ankara'da yapıldı. TBMM'de gerçekleştirilen toplantı, ortak deklarasyon yayımlanmadan sona erdi. Toplantı sonrasında Türkiye-AB KPK Eşbaşkanları Joost Lagendijk ve Aydın Dumanoğlu yaptıkları açıklamada hassas konuların ele alındığını ve bu konularda hem Türkiye hem de AB'de görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirttiler.

15-17 Mayıs: Enerji Politikası alanında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi.

16 Mayıs: Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında kurulan Ortak İzleme Komitesi toplantısının 4.'sü, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) Başkanlığında Ankara'da yapıldı. Toplantıda, Türkiye'ye ayrılan mali yardım miktarının gelecek aylarda tespit edileceği söylendi.

18 Mayıs: Mali Kontrol alanında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleşti.

6-7 Haziran: Vergilendirme başlığında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleşti.

8-9 Haziran: Tüketicinin ve Sağlığının Korunması faslında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi ve bu fasılda tarama süreci başladı.

9 Haziran: Almanya'yı ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile izolasyonların kaldırılması konusunu görüştü.

12 Haziran: Lüksemburg'a 12 Haziranda, gece geç saatlerde ulaşan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki Türk heyeti, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'ne katıldı. Toplantının ana gündemini oluşturan ve Avrupa Birliği tarafından hazırlanan Ortak Tutum Belgesi, büyük ölçüde 2005 yılında yayımlanan üç temel dokümandaki (2005 Yılı İzleme Raporu, Müzakere Çerçeve Belgesi ve Gözden Geçirilmiş Katılım Ortaklığı Belgesi) hususlardan oluştu.

Taraması tamamlanan Bilim ve Araştırma faslında fiili müzakereler Lüksemburg'da düzenlenen Hükümetlerarası Konferans'ta (HAK) gerçekleştirildi. Faslın açılıp kapanmasına yönelik Güney Kıbrıs'ın itirazları AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde aşılarak bu fasıl aynı toplantıda kapatıldı.

15-16 Haziran: Brüksel'de yapılan AB Konseyi Zirve toplantısının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde Konsey'in Türkiye ile fiili katılım müzakerelerinin başlamasından duyduğu memnuniyet dile getirilerek, Birliğin de Türkiye'nin üyelik yükümlülüklerini yerine getirme yönündeki gayretlerini destekleyeceği belirtildi.

19-20 Haziran: İstatistik faslında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

21 Haziran: Türkiye'nin katılım sürecinde kaydettiği ilerlemeye ilişkin, Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan taslak rapor, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda görüşüldü. Taslak rapor, müzakere sürecinde sınır ve Kıbrıs sorunu, 9. Uyum Paketi, insan hakları ve dini özgürlükler ve dış ilişkiler gibi konuları içeriyordu.

Şirketler Hukuku müktesebat başlığındaki tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

22 Haziran: Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayınlanan bildiride, Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verildi.

27 Haziran: Türkiye'nin Kongo'ya asker göndermesine izin veren tezkere, meclisten geçti.

Kongo'daki seçimlerde güvenliği sağlama gerekçesiyle ülkeye gidecek AB askeri gücüne, Türkiye'nin asker göndermesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

29 Haziran: Avrupa Komisyonu gümrük birliği başlığında yürütülen tarama sürecinin raporunu, Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Güney Kıbrıs uçak ve gemilerine açmaması nedeniyle askıya aldı.

17-18 Temmuz: İstatistik faslında ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

19 Temmuz: İşçilerin serbest dolaşımı müktesebat faslındaki tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

20 Temmuz: Şirketler hukuku müktesebat faslındaki ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

4 Eylül: Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye'nin üyelik sürecine ilişkin taslak rapor AP Dışişleri Komitesi'nde kabul edildi. Taslak raporda, fiili müzakerelerin açılması memnuniyetle karşılanırken, reform sürecinin yavaşladığının altı çizildi.

6 Eylül: Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), Aralık 2005 tarihinde Türkiye'ye yaptığı ziyaret sonrasındaki izlenim ve önerilerini içeren raporunu Türkiye'nin talebi üzerine açıkladı. Raporda, Türkiye'de emniyet güçleri ve jandarma tarafından alıkoyulan kişilere yönelik muamele gözden geçirilerek kötü muamele ile mücadele edilmesine yönelik yürürlükteki yasal teminatların günlük işleyişleri değerlendirildi.

7-8 Eylül: Yargı ve Temel Haklar başlığı ile ilgili tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

11 Eylül: Kuzey Kıbrıs'ta CTP-DP hükümeti istifa etti. Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in istifasını Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a sunmasıyla hükümet dağıldı. Hükümetten ve parlamentodan gelen istifaların ardından patlak veren krizinin arkaplanında Türkiye'nin ve AKP hükümetinin müdahalesinin yattığı belirtildi.

Kişilerin Serbest Dolaşımı faslındaki ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

11-12 Eylül: Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslında tanıtıcı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

13 Eylül: Dış İlişkiler faslındaki ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı.

19 Eylül: 24 Ekim'de açıklanması beklenen İlerleme Raporu 8 Kasım tarihine ertelendi. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krizstina Nagy yaptığı açıklamada ertelemenin "teknik nedenler"den kaynaklandığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu 9. Uyum Paketi kapsamında çıkarılması gereken 9 yasa tasarısı ve teklifini görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

23 Eylül: KKTC'de CTP ve ÖRP hükümet konusunda anlaşarak hükümet protokolü imzaladı.

25 Eylül: KKTC Cumhurbaşkanı Talat yeni kabineyi onayladı.

27 Eylül: Türkiye raporu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda kabul edildi.

28 Eylül: 9. Uyum Paketi kapsamında yer alan ve kamuoyunda 'Ombudsmanlık' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasını öngören tasarı TBMM'de aynen kabul edildi.

4 Ekim: AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Ankara ziyareti kapsamında TBMM AB Uyum ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ve diğer üyeleriyle görüştü. Yakış, AB ile asıl gündemin "salatalık turşusu boyu" ve benzeri, tarımda bağımlılığı artıran düzenlemeler olduğunu, ifade özgürlüğünün yapay olarak gündeme taşındığını söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde "Kürtlerin Kültürel Durumu" konulu rapor kabul edildi. Raporda; Kürt nüfusunun bölgedeki dağılımına ve Türkiye'de Kürt sorununa yaklaşımda meydana gelen gelişmelere değinilerek Türkiye'ye bazı önerilerde bulunuldu.

5 Ekim: KKTC'de AKP'nin darbesiyle gelen hükümet güvenoyu aldı.

7 Ekim: AB-Türkiye müzakerelerinde ayrıntılı tarama sürecinin 35 toplantısından 31'ncisi olan ortak dış politika ve güvenlik faslı Brüksel'de tartışıldı. Türkiye'nin bu fasılda AB ortak dış politika ve güvenlik politikasıyla uyum içinde olduğu belirtildi. Türkiye'nin Romanya ve İtalya ile birlikte 2009 yılı sonuna kadar AB operasyonları için muharip bir birlik kuracağı açıklandı.

12-13 Ekim: Yargı ve Temel Haklar faslındaki ayrıntılı tarama toplantısı Brüksel'de yapıldı. Bu fasılda ayrıntılı tarama toplantısının tamamlanmasıyla birlikte 20 Ekim 2005'de başlayan tarama süreci sona erdi.

27 Ekim: AB Komisyonu, Annan planına "evet" demesi karşılığında KKTC için hazırlanan toplam 259 milyon avroluk mali yardım paketinin 38,1 milyon avroluk ilk dilimini serbest bıraktı.

31 Ekim: 9. Uyum Paketi kapsamında Tohumculuk Kanunu TBMM'de kabul edildi.

8 Kasım: Türkiye İlerleme Raporu ile 2006-2007 AB Genişleme Stratejisi ve Temel Güçlükler Belgesi yayınlandı.

9 Kasım: İtalya'nın başkenti Roma'da 3. Türkiye-İtalya Forumu'na katılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül AB üyesi bir Türkiye'nin Birlik'e "stratejik derinlik" kazandıracağını söyledi. Bu açıklama, AB'nin bölgesel nüfuzunu artırmasında taşeronluk yapma vaadi olarak yorumlandı.

13 Kasım: AB Dışişleri Bakanları, Türkiye ile yaşanması muhtemel krizin çözülmesi için bir dizi öneriyi tartıştı. Bakanlar toplantıda, müzakerelere ara verilmesi, bazı başlıkların açılmaması gibi bazı önerileri gündeme getirdi.

AB Konseyi İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmasını onayladı.

Avrupa Birliği 9'uncu Uyum Paketi içinde yer alan Vakıflar Kanunu TBMM'den geçti.

15 Kasım: Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, KKTC'nin 23. kuruluş yıl dönümünde Lefkoşa'ya geldi. Gül kutlama töreninde yaptığı konuşmada, referandum sonrası Kıbrıslı Türklere verdiği sözleri unutan Avrupa Birliği'nin inanılırlığının, güvenilirliğinin ve prestijinin gittikçe yok olduğunu söyledi.

29 Kasım: AB Komisyonu, üye devletlere sunduğu önerilerde gümrük birliğiyle ilgili 8 fasılda müzakerelerin dondurulmasını ve limanlar açılana dek kalan fasılların kapatılmamasını istedi. Müzakere açılmaması tavsiye edilen başlıklar: Başlık 1: Malların Serbest Dolaşımı; Başlık 3: Yerleşim Hakkı ve Hizmet Sunma Serbestisi; Başlık 9: Mali Hizmetler; Başlık 11: Tarım ve Kırsal kalkınma; Başlık 13: Balıkçılık; Başlık 14: Ulaştırma Politikası; Başlık 29: Gümrük Birliği; Başlık 30: Dış İlişkiler.

30 Kasım: İstanbul'a gelen Papa 16. Benedikt Türkiye'nin AB süreciyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Papa 16. Benedikt ve Patrik Bartholomeos tarafından yayınlanan ortak deklarasyonda iki kilisenin de Avrupa Birliği sürecine olumlu baktığı ve bu "büyük proje"nin, "diğer özgürlüklerin garantisi olan dini özgürlükler" konusunda geri adım atmaması gerektiği ifade edildi.

1 Aralık: Avrupa Komisyonu'nun 8 başlıkta müzakereleri askıya alma tavsiye kararını açıklamasının hemen ardından, AB dönem başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen Ankara'da Tayyip Erdoğan ile görüştü.

3 Aralık: Nobel Edebiyat Ödülünü alacağı İsveç'in başkenti Stockholm'de bir basın açıklaması yapan yazar Orhan Pamuk "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gelinen son nokta beni çok üzüyor. Her iki taraf için de uzlaşıcı bir nokta bulunması çok iyi olurdu. Ama görüyorum ki iki tarafta da eski istek yok" dedi.

4 Aralık: Dört Avrupa ülkesinin ortak olduğu Eurofighter Konsorsiyumu Türkiye'ye ortak savaş uçağı üretmeyi teklif etti. Teklifin, AB ile ilişkilerde kritik günlerin yaşandığı günlerde gelmiş olmasına dikkat çekti.

5 Aralık: Almanya'nın Mettllach eyaletinde gerçekleşen 7. ‘Weimar Üçgeni' buluşmasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski biraraya geldi. Toplantı sonrasında yapılan ortak basın açıklamasında, Merkel Türkiye ile üyelik müzakerelerinde 35 müzakere başlığının sekizinde müzakerelerin askıya alınmasına yönelik Komisyon Tavsiyesini desteklediklerini ve bunun nihai karar için iyi bir temel oluşturduğunu düşündüklerini ifade etti. Müzakerelerin önümüzdeki yıl hız kesmesi, hem seçimler konusunda AKP'ye, hem de içeride istenilen düzenlemelerin yapılması için AB'ye zaman tanıyacak.

7 Aralık: Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Türkiye, Finlandiya Dönem Başkanlığına, Gümrük Birliği yükümlülükleri bağlamında Türkiye'de bulunan bir havaalanı ve bir limanın bir yıllık süreyle geçici ve koşulsuz olarak G. Kıbrıs ile ticarete açılması karşılığında 2007 yılı içinde BM temelinde Kıbrıs sorununa 12 ay içinde kapsamlı bir çözüm getirilmesini ve ayrıca, çözüm bağlamında Mağosa Limanı'nın Türk idaresinde ticarete açılması ve Ercan Havaalanı'nın uluslararası uçuşlara açılmasını önerdi. Fransa ve Almanya, genişleme yorgunu AB'yi, Türkiye-Kıbrıs gerilimlerinden uzak tutmaya ve konsolide etmeye çalışırken; ABD'nin son oyunu, Birlik'i dağıttı. AB içinde yaşanan bu dağılmanın en çok ABD'yi memnun ettiği belirtildi.

8 Aralık: Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile Brüksel'de görüştü.

Patronlar kulübü TÜSİAD'ın başkanı Sabancı'dan, AKP hükümetinin AB ile müzakere sürecinde yaptığı Kıbrıs manevrasını tümüyle destekledikleri yönünde açıklama geldi. Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Adana'da gerçekleştirilen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun 10. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde yaptığı konuşmada AKP'nin Türkiye'nin bir limanını Güney Kıbrıs'a karşılıksız açması vaadini de içeren Kıbrıs manevrasını "doğru ve yapıcı" bir adım olarak niteledi.

10 Aralık: Türkiye-AB müzakerelerinin gelecekteki seyri tartışılırken, Komisyon'un ekonomi ve para politikalarından sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Türk ekonomisinin hızla Birlik'e adapte olmakta olduğunu söyledi.

11 Aralık: AB Genel İşler Konseyi'nde bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları 8 başlıkta müzakerelerin askıya alınmasını öneren 29 Kasım tarihli Komisyon Tavsiyesini kabul etti. Bu çerçevede, Komisyon Türkiye'nin Ek Protokol'e ilişkin taahhütlerini yerine getirdiğini doğrulayana kadar, Türkiye'nin G. Kıbrıs'a yönelik kısıtlamalarını ilgilendiren politika alanlarını kapsayan 8 başlığın açılmayacağı ve geçici olarak kapatılmayacağı kararlaştırıldı.

12 Aralık: AKP grup toplantısında AB dışişleri bakanlarının kararını değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin son liman önerisiyle AB müzakerelerinin devamı için elinden geleni yaptığını vurguladı. Deniz Baykal ise, AKP'nin AB ile ilişkilerin gerilmesine yol açmakla suçladı. Liman önerisi üzerinden dönen tartışmalar, seçim öncesinde partilerin AB'cilik yarışına dönüştü.

14-15 Aralık: Brüksel'de AB Hükümet ve Devlet Başkanlarının katılımıyla gerçekleşen Liderler Zirvesi'nde, Türkiye ile müzakereler toplantının gündemine girmedi, Genel İşler Konseyi'nin önerisi aynı şekilde kabul edildi. AB'nin müzakereleri istediği vadede, istediği koşullar altında ve istediği hızda sürdüreceğinin anlaşıldığı karar, AKP'nin boyunu aşan müzakere masasında tüm yetki ve inisiyatifi İngiltere-ABD koalisyonuna devrettiği yorumunu getirdi.

15 Aralık: AB Komisyonu, toplam 259 milyon avro olarak öngörülen KKTC'ye mali yardım paketinin 197,5 milyon avroluk ikinci ve son dilimini de serbest bıraktı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair Türkiye'ye geldi. Liderler zirvesinin hemen ardından gerçekleşen Blair'in Türkiye ziyareti, AKP hükümetinin iç siyasette AB müzakereleri ve Kıbrıs başlıklarında elini rahatlatırken, Blair'in bu destek karşılığında Ortadoğu'da yeni tavizler istediği öne sürüldü. Blair, Ankara ziyareti esnasında, hukuken bir engel bulunmadığı takdirde ülkesinin Kuzey Kıbrıs'a doğrudan uçuş gerçekleştirebileceğini açıkladı.

16 Aralık: Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, Türkiye ziyareti sırasında KKTC'ye yönelik getirdiği önerileri eleştirerek, bunu kabul etmeyeceklerini belirtti.

18 Aralık: İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan bir makalede Türkiye'nin AB üyeliğinin görünür bir gelecekte asla mümkün olmadığı belirtildi ve Türkiye için "AB'nin metresi" yakıştırması kullanıldı. Geoffrey Wheatcroft imzalı makalede bir Fransız diplomatın sözüne atıfta bulunularak şu görüşlere yer verildi: "Sonuç olarak Türkiye hiçbir zaman çalmayacak bir çanın çalmasını bekliyor, Avrupa ise bu arada, bir Fransız diplomatın deyişiyle, ne elinden kaçırmaya ne de evlenmeye razı olduğu metres sahibi bir adamı canlandırıyor."

19 Aralık: 2001 yılından beri her yıl hazırlanan "Katılım Öncesi Ekonomik Programı"nın (KEP) altıncısı, 2007-2009 dönemini kapsayacak şekilde oluşturularak Avrupa Komisyonu'na iletildi. Pek çok bakanlığın yanı sıra; Merkez Bankası, BDDK, TMSF, YÖK, Telekomünikasyon Kurumu Başkanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı gibi devletin kilit kurumlarının Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda hazırladığı ortak bir çalışma niteliği taşıyan rapor, emeğe ve emekçiye karşı yürütülen saldırının hız kesmeyeceğini, aksine şiddetlenerek devam edeceğini ortaya koydu.

20 Aralık: AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), "İşletme ve Sanayi Politikası" faslında müzakere pozisyonunu hazırlaması için Türkiye'ye davet mektubu gönderilmesini kararlaştırdı.

21 Aralık: "İşletme ve Sanayi Politikası" faslında müzakere pozisyonunu hazırlaması için gönderilen davet mektubu Ankara'ya ulaştı.

22 Aralık: TÜSİAD AB'ye sitem etti. Ankara'da 2006 yılı 3. Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında bir konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. Müzakerelerde yaşanan yavaşlamadan temelde AB'deki kimi ülkeleri sorumlu tutan Sabancı, liman önerisinde Türkiye'nin tek ses olmayarak hata yaptığını savundu.

23 Aralık: Recep Tayyip Erdoğan yaz aylarında KKTC'de AKP'nin darbesiyle kurulan Özgürlük ve Reform Partisi Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'yla görüştü. Görüşme, son AB zirvesinin ardından Kuzey Kıbrıs'ta atılacak adımlar tartışıldı.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yorgos Lilikas, İngiliz Sivil Havacılık kurumunun, Ercan Havalimanı'na yönelik yaptığı girişimleri değerlendirdiği açıklamasında bunun Kıbrıs'ın kesin bölünmesine katkı sağlayacağını söyledi.

27 Aralık: Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin katılım müzakerelerinde 35 başlığın 8‘ini askıya almasını Washington Times gazetesi başyazında "AB kendisine kötülük etti" şeklinde değerlendirdi. Bu durum, ABD'nin Türkiye gündemi üzerinden AB'ye müdahale etmeye devam edeceği şeklinde yorumlandı.

yazici   mail