www.soL.org.tr
Arap dünyası yasta
31 Aralık 2006, Pazar

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in ABD tarafından idam edilmesi, başta Filistin olmak üzere Arap halkları tarafından lanetlendi. Avrupa ülkeleri idam cezasına karşı olduğunu söylemekle yetinirken, dünyanın pek çok ülkesinden infaza tepki geliyor.

DIŞ HABERLER Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in ABD tarafından asılarak katledilmesinin ardından, Irak içinden ve tüm dünyadan Saddam Hüseyin'in idamına yönelik tepkiler yükseldi. Birçok ülke ve Baas Partisi idam cezasını lanetlerken, İran'ın ve bazı Şii politikacıların infazı olumlaması dikkat çekti. Avrupa ülkelerinden gelen açıklamada ise, idama değil ancak idam cezasına karşı olunduğu vurgulandı.

Iraklı siyasiler, Saddam Hüseyin'in dün sabah 06.00 sularından idam edilmesinin ardından uzun süre sessizliğini korurken, ilk açıklama Başbakan Nuri El Maliki'den geldi. İnfazla ilgili olumsuz herhangi bir yargıda bulunmayan Maliki, Saddam'ın idamının Irak'taki politik uzlaşma girişimlerini etkilememesi gerektiğini söyleyerek, Baasçıları siyasete katılmaya çağırdı.

Hamas: Saddam'ın infazı, siyasi cinayettir
Libya Devlet Başkanı Muammar Kaddafi, idamın ardından ülkede 3 günlük resmi yas ilan edildiğini ve tüm kurban bayramı kutlamalarının iptal edildiğini açıkladı.

Filistin İslami Cihad Üyeleri ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi davayı ve idam kararını veren mahkemeyi "komedi" olduğunu belirterek, idamı kınadıklarını belirtti. Filistin Hamas Örgütü Saddam'ın idam edilmesini "siyasi bir cinayet" olarak değerlendiren bir açıklama yaptı. Hamas sözcüsü, "Saddam Hüseyin'in idam edilmesi siyasi bir cinayettir, savaş esirlerinin korunmasına yönelik uluslararası hukuk kurallarının tamamını çiğnemektir. Saddam Hüseyin bir savaş esiriydi" şeklinde konuştu.

Hindistan ve Rusya'dan tepki
Hindistan'dan yapılan açıklamada Saddam Hüseyin'in idam edilmesi tepkiyle karşılanırken, Irak'taki mezhep çatışmalarının körüklenebileceğine dikkat çekildi.

Rusya da idama karşı açıklama yapan ülkeler arasında yer aldı. Rusya idam kararının infazından önce de ABD'nin bu adımına karşı açıklamalar yapmıştı.

İran'dan infaza destek
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, "Saddam'ın idamı, Irak halkının zaferidir, Iraklılar Saddam'ın düşüşünde kazanan taraftır" diye konuştu. İran-Irak savaşının esas sorumlusunun Saddam Hüseyin yönetimi olduğunu belirten Asefi, "Saddam rejimi, halk desteklemediği için devrildi. Şu kesindir ki, ABD Saddam'ın düşüşünü yanlış yorumlamamalı" şeklinde konuştu.

AB ülkelerinden "göstermelik" tepki
Fransa Dışişleri Bakanlığı, idamın ardından Irak halkına yaptığı açıklamada, "Irak geleceğe bakmalı ve ulusal uzlaşma ve birlik için çaba sarf etmelidir" ifadesini kullandı. Tüm Avrupalıların idam cezasına karşı olduğunu belirten bakanlık sözcüsü, "Saddam'ın idamı, Irak halkının ve Irak hükümetinin sorumluluğundadır" şeklinde konuştu. Belçika Dışişleri Bakanı De Gucht ise, "Saddam Hüseyin'in suçları konusunda hiçbir şüphe yoktur. Buna rağmen biz idam cezalarının infaz edilmesine karşıyız" şeklinde konuştu.

Almanya'nın Saddam'ın idamı ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapmaması dikkat çekerken, ülkelerinde idam cezasının kaldırılması için "mücadele verdiğini" belirten Hollanda ve Belçika'nın Saddam Hüseyin'in idam kararının meşruiyetini sorgulamaması, insan hakları adına verdikleri tepkinin göstermelik olduğu yorumuna neden oluyor.

 

yazici   mail