www.soL.org.tr
‘Çok dilliliğe’ bakanlıktan inceleme
5 Ocak 2007, Cuma
resim

HABER MERKEZİ İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Sur Belediyesi Meclisi'nin aldığı, "Çok Dilli Belediyecilik Hizmetleri" kararının hemen ardından inceleme başlattı.

"Çok Dilli Belediyecilik Hizmetleri" Sur Belediyesi Meclis Kararı ile resmiyet kazandı. Sur belediyesi hizmet binasında yapılan bir basın açıklamasıyla duyurulan meclis kararına göre, bundan sonra belediye hizmetlerinin çok dilli olarak yapılacağı belirtilerek, konu ile ilgili olarak Sur Belediyesi meclisi tarafından bir karar çıkarıldığı kaydedildi. Yapılan basın açıklamasında alınan karara ilişkin olarak konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş şunları dile getirdi: "Türkiye tek dilli değil, çok dilli. Tek kültürlü değil, çok kültürlü. Tek dinli değil, çok dinli. Tek kimlikli değil, çok kimliklidir. Bundan sonra bu temelde hareket edeceğiz. Bütün çalışmaları çıkan bilimsel veriler temelinde bölgedeki ve ülkedeki demokrasiye katkıda bulunma temelinde yapacağız. Belediyelerin yönetimlerin ve demokrasinin okulu olduğunu benimseyerek bir karar aldık. Bu meclis kararı umuyorum ki TBMM'ye örnek olur. Ve inanıyorum ki, TBMM de Türkiye'nin çok dilli, çok kültürlü, çok dinli, çok kimlikli yapısını kabul ederek, toplumsal barışa, demokrasinin gelişimine hizmet edecek karar alır. Biz demokrasinin yerellerden başladığına inanıyoruz. Yerel olarak böyle bir karar aldık.

Türkiye'de bir ilk olan böylesi bir kararla belediye hizmetleri bundan sonra halka daha sağlıklı ulaştırılacaktır. Belediyede daha önce zaten Türkçe ve Kürtçe kullanılıyordu, personelin daha iyi hizmet vermesi için Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve eğitimci bulduğumuz takdirde Ermenice ve Süryanice kurslar vereceğiz."

Yüzde 72 Kürtçe
2006 yılı içerisinde Sur belediyesi mücavir alanında yapılan bir anketi hatırlatan Demirbaş'tan sonra söz alan sosyolog Aslan Özdemir ise anket ile ilgili bilgiler verdi. Özdemir yaptığı açıklamada, Sur Belediyesi mücavir alanında yapılan genel analiz anketinde belde halkının yüzde 24'ünün Türkçe, yüzde 72'sinin Kürtçe, yüzde 4'ünün Arapça ve yüzde 3'ünün de Süryanice-Ermenice konuştuğunun tespit edildiği belirtildi. Bundan dolayı belediye olarak hizmetlerin farklı dil, din ve kültürlerde yapılmasının gerektiğini söyledi.

Öte yandan kararın açıklanmasından iki saat sonra bakanlığın konuyu incelemek üzere görevlendirdiği müfettişin bir iki gün içinde Diyarbakır'a gelmesi bekleniyor.

yazici   mail