www.soL.org.tr
Arjantin’den Chavez’e destek
24 Şubat 2007, Cumartesi
resim

DIŞ HABERLER Arjantin Devlet Başkanı Nestor Kirchner, Venezuela'yla ilişkileri güçlendirmeye devam edeceklerini açıkladı. Kirchner, Venezuela lideri Hugo Chavez'i kıtada yalnızlaştırmaya çalışan ABD ve diğer ülkelerin baskılarına boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

İki lider petrol ve ticaret konularında işbirliği anlaşmalarına imza atarken, 1,5 milyar dolar değerinde ortak hisse senedi çıkarılacağını duyurdu. Venezuela Devlet Başkanı Chavez, ABD Devlet Başkanı George W. Bush'un önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği Latin Amerika ziyaretiyle kıtayı bölme girişiminde başarısız olacağını ifade etti.

Arjantin lideri Kirchner, Venezuela ziyareti esnasında ülkesinin Venezuela ve Brezilya ile birlikte Güney Amerika'da insanlığı ve adaleti temel alan bir alan oluşturacağını belirtti. Kirchner, Chavez'in önerdiği, bölgesel projeleri destekleyecek ortak bir Güney Bankası projesine Arjantin'in memnuniyetle dahil olacağını sözlerine ekleyerek, "Ülkelerimizin entegre olması kimseyi rahatsız etmemeli" şeklinde konuştu.

Ekvador'a büyük destek
Bu arada Venezuela hükümeti, Ekvador'a mali yardım olarak 500 milyon dolarlık bir fon ayırdığını açıkladı. Ayrıca Arjantin'deki bir süt ürünleri kooperatifinin desteklenmesi için de 135 milyon dolar sağlanacak.

Venezuela Maliye Bakanı Rodrigo Cabezas, önceki gün düzenlediği basın toplantısında Ekvador'a verilecek mali destek için programın henüz hazır olmadığını ancak Venezuela'nın Ekvador'dan devlet tahvili almasının planlandığını belirtti. Cabezas, mali yardımın bu yıl içerisinde veya 2008'de yapılacağını ifade etti.

Venezuela'da kamuya ait Bandes kalkınma bankası da, Arjantinli Sancor süt ürünleri kooperatifine, uygun fiyata süt tozu karşılığında, sipariş avansı niteliğinde 135 milyon dolar destek sağlanacağını açıkladı.

Venezuela lideri Hugo Chavez, ABD destekli serbest ticaret anlaşmalarına bir alternatif olarak pirinç ve muz gibi ürünlerin karşılığında petrol ve mali destek sağlıyor. Bu anlaşmalar ayrıca Amerika kıtasının güneyindeki ülkeler arası entegrasyon süreci açısından büyük önem taşıyor.

yazici   mail