www.soL.org.tr
AKP’nin kadrolaşma sicili kabarık
24 Şubat 2007, Cumartesi

4 yılda 4 bine yakın üst düzey bürokrat ataması yapan hükümet 400 bin memur kadrosu açtı. Kadrolaşmada eğitim ilk sırada yer alırken, 670 makam vekaleten yönetiliyor. AKP yönetimi her alanda kuralsızlık ve keyfiyetle iş yürütüyor.

resim

HABER MERKEZİ AKP, 2003'te 35 bin, 2004'te 40 bin, 2005'te 48 bin yeni memur kadrosu açtı. 2006 yılında kamuya memur, geçici ve sözleşmeli statüde olmak üzere toplam 146 bin kişi alındı. 2007 yılında bu rakamın 60 bin olması bekleniyor. AKP, 2004 yılında 10 bin olarak belirlediği sözleşmeli personel kadrosunu 2005'te 33 bine, 2006'da da 40 bine çıkardı. 2007'de ise 21 bin geçici personel alınması hedefleniyor.

Eğitim ilk sırada
AKP'nin en fazla kadrolaştığı alanların başında eğitim geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı 2003 yılı ile 2006 yılının sonunu kapsayan 4 yıllık süreçte toplam 93 bin 620 kadrolu öğretmen ataması yaptı. 2006 yılında ayrıca 20 bin sürekli sözleşmeli statüde öğretmen alındı. Devlet kurumlarına kadrolarına 2003 yılından bu yana 144 bin yeni memur kadrosu açıldı. Bu kadroların yüzde 47'si ise Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrıldı.

4 bine yakın üst düzey bürokrat atandı
AKP 3 Kasım seçimlerinden bu yana 4 bine yakın bürokrat ataması yaptı. Buna göre, 1 Aralık 2002 ile 25 Eylül 2006 tarihleri arasında, 26'sı müsteşar, 112'si müsteşar yardımcısı, 243'ü genel müdür, 480'i genel müdür yardımcısı, bin 175'i başkan veya daire başkanı, bin 299'u il müdürü, 351'i müşavir, 26'sı müstakil başkan, 3'ü genel sekreter ve 4'ü de genel sekreter yardımcısı olmak üzere toplam 3 bin 719 kişinin ataması gerçekleşti.

670 vekaleten atama
Kamuda halen 671 kritik makam vekaletle yönetiliyor. Çoğunluğu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiği için vekaleten yönetilen 671 makamdan bazıları şunlar: Emniyet Genel Müdürü Vekili: Necati Altuntaş, TRT Genel Müdürü V: Ali Güney, SPK Başkanı V: Turan Erol, Gelir İdaresi Başkanı V: Osman Arıoğlu, Maliye Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü V: Naci Ağbal, Maliye Teftiş Kurulu Başkanı V: Cemal Boyalı, BOTAŞ Genel Müdürü V: Saltuk Düzyol, TEİAŞ Genel Müdür V: Halil Alış, Sosyal Gümrük Müsteşarı V: Mehmet Şahin, KOSGEB Başkanı V: Bayram Mecit.

Kadrolaşma örnekleri
Tuncay Karartı: İstisnai memuriyet uygulamasından yararlandırılarak Maliye Bakanlığı'nda Kemal Unakıtan'ın danışmanı olarak atandı. ERDEMİR, DİTAŞ ve TDİ yönetim kurullarına üye yapıldı. ERDEMİR satılınca İSDEMİR'e yönetim kurulu üyesi olarak atandı. Karartı, Unakıtan tarafından yasalara aykırı olarak önce Türkiye Demir Çelik İşletmeleri'ne, sonra da Karadeniz Bakır İşletmeleri'ne genel müdür yapıldı.

Faik Çavuşoğlu: AKP Milletvekili Yüksel Çavuşoğlu'nun ağabeyi. Hapisteyken, Bumas A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi yapıldı.

Talat Yılmaz: Hayali ihracat yapmaktan dosyası olan Talat Yılmaz, AKP döneminde atama ile Kızılay Yönetimi'nin başına getirildi.

Arif Parmaksız: Maliye'ye 375 milyar liralık sahte fatura ibraz ettiği için yargılanırken Türk Standartları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.

Zeki Sayın: İSKİ Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığı dönemle ilgili hakkında açılan zimmet davası sürerken Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atadı.

Murat Ulus: Ali Babacan'ın danışmanı, TMSF tarafından hakkında şahsi iflas davası var ama Pakistan İran Türkiye Ortak Yatırım Bankası'na genel müdür yapıldı.

Fehmi Akın: Alman Ziraat International'a genel müdür olarak atandı. Ancak Türkiye'de hakkında dava açıldığı için Alman Bankacılık ve Sigortacılık Denetleme Kurumu genel müdürlüğüne izin vermedi.

İbrahim Kısacık: Egebank davasından sanık olarak yargılanan İbrahim Kısacık, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na müsteşar yardımcısı olarak atandı.

Necdet Ünüvar: Yargıtay, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a sekiz ay hapis ve kamu hizmetlerinden men cezası verdi, ancak o halen görevde.

yazici   mail