www.soL.org.tr
Savaş suçlusu mücahitler af yasası için gösteri yaptı
24 Şubat 2007, Cumartesi
resim

DIŞ HABERLER Afganistan'ın başkenti Kabil'de 25 bin eski mücahit, savaş suçu zanlılarına af getiren yasa tasarısına destek veren bir gösteri yaptı. Kabil'deki Milli Stadyum'da toplanan eski mücahitler daha sonra şehre yürüyüşe geçtiler. Gösterinin Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye baskı amacıyla düzenlendiği belirtiliyor.

Afganistan hükümetinin daveti üzerine ülkeye gelen Kızılordu'ya karşı savaşan savaş beylerinin posterlerini taşıyan kalabalık af yasasının kabul edilmesi yönünde sloganlar attı. 1980'lerde Sovyet ordusuna karşı savaşan ve şu an milletvekili olan Abdülresul Seyyaf, af teklifinin yasalaşması ile beraber ülkeye  "barışın, istikrarın ve uzlaşmanın" geleceğini iddia etti. 1992-1996 yılları arasında ülkede yaşanan iç savaşta işlenen savaş suçlarının bir numaralı sorumlularından olan Seyyaf, "Daha fazla yemek ve yoldan önce, barışa ve uzlaşmaya ihtiyacımız var" dedi. Bir başka savaş beyi ve eski savunma bakanlarından Muhammed Kasım Fehim medyaya mücahitleri aşağılamaması uyarısında bulundu.

Gösteriye, aralarında Devlet Başkanı Yardımcısı Kerim Halili, Karzai'nin güvenlik danışmanı Muhammed Kasım Fehim, General Raşid Dostum, Enerji Bakanı İsmail Han ve eski devlet başkanlarından Burhaneddin Rabbani'nin de bulunduğu üst düzey yetkililer de katıldı. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), aralarında Halili ve Dostum'un da bulunduğu  yetkililerin savaş suçuyla yargılanmasını istemişti.

HRW geçen Aralık ayında son 30 yılda işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması ve uzlaşma mahkemesi kurulmasını tavsiye eden bir rapor açıklamıştı. Uzmanlar af yasasının HRW'nin raporunun açıklanması ve Saddam Hüseyin'in asılarak idam edilmesi sonrası gündeme geldiğine dikkat çekiyorlar. Karzai raporu Kabul etmese de Aralık ayında savaş suçu zanlılarını mahkeme önüne çıkarmayı hedefleyen bir uzlaşma planı açıklamıştı. Mecliste kısa süre önce onaylanan af yasasının Anayasa'ya ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu ve Karzai yönetimini zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

yazici   mail