www.soL.org.tr
İşsizlik tercih ediliyor
24 Haziran 2006, Cumartesi

Türkiye ekonomisi son dönemde hızlı bir büyüme ivmesi kazanırken, istihdam artışı sınırlı kaldı, işsizlik patladı. Çözülen tarım sektöründeki işsizlik ise trajik boyutlara ulaştı.

resim

HABER MERKEZİ DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, 1989-2005 yılları arasında istihdam ve üretim verilerine dayanarak hazırlanan araştırmanın sonuçlarını dün açıkladı. Araştırma, Türkiye’nin son 15 yılında yakaladığı büyüme oranlarına rağmen istihdam yaratamadığını gösterdi. Buna göre, Türkiye ekonomisi son 15 yılda 2 kata yakın büyürken istihdamdaki artış sadece yüzde 20 düzeyinde kaldı

Aynı dönemde nüfusun artışına paralel olarak çalışabilir nüfus yüzde 50’ye yakın oranda artış gösterirken işgücüne katılım oranı ise yüzde 19 azaldı. İşgücüne katılımdaki azalma işsizlik oranındaki devasa artışı gizlerken tarımsal istihdamdaki çözülmenin boyutları oldukça çarpıcı bir hal aldı.

IMF politikalarının tarım sektöründeki çözülmeyi hızlandırdığı tespiti yapılan araştırmaya göre bu çözülme sonucunda son 15 yılda tarımda çalışan her dört kişiden birinin işsiz kaldığı ortaya çıktı. 1999-2005 yılları arasında toplam üretimde ki büyüme tarım sektöründe yüzde 10,4 düzeyinde gerçekleşirken, sektörel istihdam tarım sektöründe yüzde 27 azaldı.

Açıklamada ayrıca, AKP hükümetinin işsizlikle mücadele konusunda herhangi bir programı olmadığı ve Resmi Gazete’de bu hafta yayınlanan 2007-2009 Orta Vadeli Plan’a göre 2009 yılı dahil işsizlik oranı tahmininin yüzde 10 seviyesinin üzerinde olduğu tespitleri yapıldı. Buna karşılık, plana konu olan dönemde Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 7 büyüyeceği hesaplandı. Bu rakamlar, AKP hükümetinin IMF ile işbirliği içinde işsizlik oranlarının yüksek kalmasını bir politika tercihi haline getirdiğini gösterdi.

Birleşik Metal-İş açıklamasında işsizlikle mücadele konusunda önerilerine de yer verdi. Sendika, ekonomideki verimlilik artışlarının işçilerin ücretlerine yansıtılması gerektiğini ve buna bağlı olarak çalışma sürelerinin azaltılması böylece yeni istihdam olanaklarının yaratılması gerektiğini belirtti. Kamu sektörünün işsizliğin azaltılmasında önemli bir işlev göreceği vurgulanırken işsizliğe yol açan özelleştirme uygulamalarına son verilmesi istendi. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve bu nedenden dolayı işten çıkarılmaların önüne geçilmesi açıklamada yer verilen bir diğer talep oldu.

yazici   mail