www.soL.org.tr
Kıbrıs'ta liderler görüşmesinden beklenen sonuç
22 Mart 2008, Cumartesi

Kıbrıs'ta dün gerçekleşen Talat-Hristofyas görüşmesi olumlu mesajların verilmesi ile tamamlandı. 3 ay sonra görüşmelere başlayacak olan liderler, şimdiden komisyon çalışmalarının başlayacağını ve Lokmacı kapısının açılacağını duyurdu.

resim

DIŞ HABERLER Kıbrıs'taki iki toplum liderinin ilk kez gerçekleştirdiği görüşme beklendiği üzere iyimser bir hava içinde gerçekleşti. Görüşmenin ardından her iki lider geleceğe dair umutlu olduklarını ifade ederken, 3 ay sonra görüşmelere başlayacakları duyuruldu. Öngörüldüğü üzere kurulacak olan komisyonlar şimdiden görüşmelerin konu başlıkları üzerinden çalışmalara başlayacak. Bu başlıklar arasında adadaki Türk askerinin sayısının azaltmasının da yer aldığı ileri sürülüyor.

ABD ve AB temsilcileri görüşmenin olumlu bir hava içinde gerçekleşmesinden duydukları memunniyeti dile getirirken, Lokmacı kapısının açılacak olmasının da sembolik önemine dikkat çektiler. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki Lokmacı Kapısı'nın açılması kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. ABD'nin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mehmet Ali Talat ile Dimitris Hristofyas arasındaki görüşmenin "olumlu sonuçlarını" memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Lokmacı'nın önemi ve tarihi
Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Eleni Mavru Lokmacı Kapısı'nın (Ledra caddesi) 31 Mart Pazartesi günü açılabileceğini söyledi. Lokmacı Geçidi'nin 44 yıl aradan sonra yeniden açılması kararının "sembolik önemine" dikkat çeken AB Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Oli Rehn, geçiş noktası çalışmaları için AB'nin BM Kalkınma Programı'na 100 bin avronun üzerinde destek sağladığını hatırlattı.

Lokmacı kapısının karşılıklı geçişlere açılmasının önemli bir yanı da Kıbrıs'ın ilk bölündüğü yerden, iki tarafın başkenti Lefkoşa'yı "birleştirecek" olması. Lokmacı, 1963'te iki toplum arasında çıkan çatışmaların ardından kurulan ilk barikat oldu. Bu barikat adadaki bölünmüşlüğün simgesi olan yeşil hattın da ilk noktalarından biri. 1974'te Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'a karşı yapılan darbeden dolayı Türk tarafı Lokmacı'ya, Rum tarafı da Ledra caddesindeki barikata duvar örmüştü. Barikat, o dönemin en önemli alışveriş merkezlerinden olan Lokmacı ile Ledra caddesini (Uzun yol) birbirinden ayırdı. Lokmacı Türk tarafında, Ledra caddesi de Güney tarafında kaldı. Kıbrıs gibi, Türk ve Rumların yoğun alışveriş yaptığı çarşı da ikiye bölündü.

Sınırlar arasındaki geçişin Nisan 2003'te serbest bırakılmasının ardından Lokmacı kapsını açma çalışmaları 2005'in son aylarında başladı. KKTC yönetimi, kapının açılması için Kasım ayında bölgede çalışmalara başladı ve Lokmacı'daki duvarı 24 Kasım 2005 gecesi yıktı. Bölgeye, geçişlerde, nöbet yerine giden askerle yayaların karşılaşmaması için üst geçit yapıldı. Üst geçidin yapılmasına 12 Aralık'ta başlandı ve 24 Aralık 2005'te üst geçit bitirildi.

Üst geçidin yapımı için yaklaşık 1 milyon YTL harcandı ve bunun yarısını Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği karşıladı. Kapının açılmasına önce destek veren Güney Kıbrıs, Türk tarafının çalışmalarının "ara bölgeyi ihlal" olduğu gerekçesiyle bu desteğini geri çektiği ve Türk tarafının, kapının açılmasına yönelik bölgedeki çalışmalarını BM'ye şikayet etti. BM Barış Gücü (UNFICYP) sözcülüğü, Türk tarafının çalışmasının "ara bölgeyi ihlal olmadığını" açıkladı. UNFICYP 8 Aralık 2005'te yaptığı yazılı açıklamada ise "İki tarafın rızası olmadan, Lokmacı kapısının (Ledra Sokağı) açılmasına destek olamayacağını" belirterek, Türk tarafının çalışmaları durdurmasını istedi. Yeşil Hat tüzüğü kapsamında da olan Lokmacı kapısı 2005'te açılamadı.

yazici   mail