www.soL.org.tr
İşçiler 'yürümeyi bilmedikleri için' ölmüş
22 Mart 2008, Cumartesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Tuzla Tersanelerindeki işçilerin "yürümeyi bilmedikleri için" öldüklerini ileri sürerken, Tuzla başta olmak üzere, ülke genelindeki tersanelerde, 2 yıl süreyle iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verileceği kaydedildi. Eğitimin fonu AB tarafından karşılanacak.

resim

HABER MERKEZİ Türkiye’de çeşitli iş alanlarında iş kazaları sonucunda gerçekleşen ölümler tartışılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Tuzla başta olmak üzere ülke genelindeki tersanelerde, 2 yıl süreyle işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verileceğini söyledi. Eğitimin Tuzla'daki Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nde başladığı, bunun ülke geneline yayılacağı ifade edildi.

Türkiye’de yaşanan işçi ölümleri farklı sektörlerde ve ihmal ve kötü çalışma koşulları yüzünden gerçekleşmeye devam ederken, gazetecilere konuşan Özer, Tuzla'daki ölümlere ilişkin “Köyünde hep toprakta yürüyen insanı 20 metre yukarıda 20 santimetrelik platformda yürütürseniz elbette aşağı düşer. Bu da eğitim verilmeden insanlara işbaşı yaptırmamamız gerektiğini ortaya koyuyor'' diye konuştu.

Kasım Özer, özellikle tersanelerin aşırı talep yüzünden hazırlıksız yakalanarak tedbir almadıklarını savundu. Sorunun kaynağının taşeron firmalar olarak tanımlayan Özer, bu firmaların kısa süreli çalışacak işçi bulması yüzünden sorunların yaşandığını, ana firmaların ise işçi sağlığına önem verdiğini iddia etti.

Eğitim fonu bile patronlardan değil AB’den çıkacak
Eğitim süreci ile ilgili konuşan Özer, öncelikle tersanelerde 1450 kişiden oluşan görevli mühendis, doktor, teknik eleman ve ustabaşıları eğitime tabi tutacaklarını ifade ederken, “Tuzla başta olmak üzere ülke genelindeki tersanelerde, 2 yıl süreyle iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecektir. Hem işe yeni başlayanlar hem de mevcut çalışanlar eğitimin kapsamında olacak. Bu konuda işverenlerden talep gelmesi, kampanyalarımızın başarısını artırıyor” diye konuştu.

Başbakanlığa gönderdikleri istihdam paketi içinde 4857 Sayılı İş Kanunu'nun ikinci maddesine de ilave yaptıklarını anlatan Özer, hiçbir firmanın, işçiye iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili eğitim vermeden işbaşı yaptıramayacağını savundu. İşverenin bunu belgelendireceğini ifade eden Özer, hazırlanan kanunun şu anda tasarı olarak Başbakanlık’ta olduğunu ve tarafların görüşleri alındıktan sonra olgunlaştırılıp TBMM'ye gönderileceğini söyledi. Özer bu sürecin bir kaç ay bulacağını sözlerine ekledi.

Diğer yandan Özer, Türkiye'de 2010'da 120 tersanede 50 bin civarında işçi çalışacağının tahmin edildiğini ifade ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İŞKUR ile yürüteceği projeyle çeşitli sektörlere yönelik 100 bin kişinin meslek eğitimini 1-2 yılda tamamlamış olacağını ifade etti. İŞKUR'un 100 bin kişinin eğitilmesine yönelik projeyi AB fonundan aldığı krediyle gerçekleştireceğini belirten Özer, ''Projeye bu ay içinde Erzurum'dan start verilecek ve ülke geneline yayılacak. Böylece, kalifiye işçi sıkıntısı ortadan kalkacak. Kalifiye işçi arandığı halde bulunamayan Tuzla tersaneler bölgesi, inşaatlar bölgesi ve madenler bölgesi öncelikle sektörler olacaktır'' diye konuştu.

yazici   mail