www.soL.org.tr
Genç nüfus çok, ama atıl!
22 Mart 2008, Cumartesi

Ülkemizde genç nüfusun çokluğu sürekli olarak bir avantaj olarak sunulurken, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü araştırması, genç nüfusunu önemli bir kısmının atıl durumda olduğunu ortaya koyuyor. Gençlerin gelecek durumu da bugünden daha iyi bir görüntü sunmuyor.

resimHABER MERKEZİ Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) hazırladığı, “Türkiye’de Gençlik” raporu, ülkemiz genç nüfusu arasında işsizliğin en önemli sorun olduğunu bir defa daha ortaya koyarken, araştırmada, gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının atıl durumda bulunduğu ifade edildi. AKP sürekli olarak ülkenin genç nüfusunun büyük bir avantaj olduğundan bahsedursun, gençliğin geleceği AKP iktidarıyla her geçen gün daha da belirsizleşiyor.

Türkiye’de Gençlik konulu rapor ulusal ve uluslararası İnsani Gelişme Raporları çerçevesinde çeşitli üniversitelerden öğretim elemanlarının katılımıyla hazırlandı. Rapor için çeşitli illerden 15-24 yaş grubundaki 3 binden fazla genç arasında, gençlerin nasıl karar aldığı, eğitimleri, siyasi ve toplumsal katılım ve gelecekle ilgili planları gibi başlıkları ele alan Gençliğin Durumu Araştırması yapıldı.

Yüzde 40 atıl
Raporda yer alan verilere göre, Türkiye’de 15-24 yaşları arasındaki gençlerin, yüzde 30’unun bir okula devam ettiği, yüzde 30’unun çalıştığı görülürken, gençlerin yüzde 40’lık bölümünü oluşturan, “ne çalışan, ne de okuyan 5 milyon genç” ise atıl durumda bulunuyor. Ayrıca raporda okuyan ve çalışan gençlerin de koşullarında iyi olmadığı ifade ediliyor.

Atıl olarak ifade edilen 5 milyon genç arasında 2.2 milyon kadın yer alırken, raporda “En önemlisi ne okula giden, ne iş arayan, evde kalıp çocuklarına bakan veya kısmet bekleyen yaklaşık 2 milyon 200 bin genç kadın, yaşamlarını kendi seçimleriyle kurabilecek mi?” değerlendirmesine yer veriliyor.

Ayrıca raporda, fiziksel engellilerin sayısının 650 bin, tüm ümitlerini kaybetmiş ve iş aramaktan vazgeçmiş gençlerin 300 bin, sokak çocukları, sokakta yaşayan gençler ve yerinden olmuşların sayısı da 22 bin olarak belirtiliyor.

UNDP raporunda kadın erkek arasındaki fırsat eşitsizliklerine de yer verilirken, kadınların aile içinde, sosyal çevrelerinde ve modern kamusal alanlarda çok yönlü ayrımcılık ve dışlanma ile karşı karşıya bulunduğu kaydediliyor.

Gelecek de belirsiz
Raporda, birkaç yıl içinde 12 milyon kişinin çalışma yaşına erişeceği Türkiye’de, eğitimde hem nicelik, hem de nitelik yönünden büyük sorunlar yaşandığı vurgulanırken, gençlerin yalnızca yüzde 56’sının liseye devam ettiği, yine sadece yüzde 18’inin üniversiteye girdiği ifade ediliyor. Gençlerin yüzde 37’sinin iş bulmada eğitimin önemli bir rolü olmadığını düşünmesi çarpıcı bir veri olarak dikkat çekerken,
gençlerin en çok istediği şeyin yüzde 49’luk bir oranla “doğru düzgün bir iş bulmak” olduğu raporda yer alıyor. Raporda dikkat çeken bir başka veri ise, genç işçilerin yüzde 22’sinin çıraklığa başlamanın yasal yaşı olan 15 yaşından önce çalışma hayatına girmesi.

Gençlik ve siyaset
UNDP raporu gençlikle siyaset arasındaki mesafeye ilişkin verilere de yer veriyor. Rapora göre gençler, politikanın “dürüst ve adil olmadığına” ve “hak edenin hak ettiği yerde olmadığına” inanıyor. Halen bir siyasi partide faaliyet gösteren gençlerin oranı yüzde 4,7 olarak belirlenirken, geri kalan oranın dörtte üçü ileride de, bir parti içinde yer almayı düşünmüyor.
yazici   mail