www.soL.org.tr
‘Sendikalar yasası 12 Eylül zihniyetini koruyor’
28 Mayıs 2008, Çarşamba

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sendikalar kanununda yapılmak istenen değişikliklerin işçiler açısından hayal kırıklığı yarattığını, yeni yasa teklifinde 12 Eylül zihniyetinin korunduğunu söyledi. Çelebi, yasa değişikliğinin ILO sözleşmelerini karşılamaktan uzak olduğu ve grev yasaklarını ortadan kaldırmadığı üzerinde durdu.

resim

HABER MERKEZİ DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda değişiklik öngören tekliflerin 12 Eylül zihniyetini koruduğunu söyledi. DİSK Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Çelebi, tekliflerin ILO sözleşmelerinin, Avrupa Sosyal Şartının ve sendikal özgürlüklerin gereklerini karşılamadığını ifade etti.

Başka barajlar geliyor
DİSK Başkanlar Kurulu’nun sözkonusu yasa teklifleriyle ilgili değerlendirmesini açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında Çelebi, konfederasyon olarak yıllardır bu yasaların değişmesi için mücadele verdiklerini anlattı. Çelebi, DİSK’in bu konudaki taleplerini “herkese sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı verilmesi, sendikaların kendi iç işleyişlerini düzenleyebilmesi, sendikaya üye olmada ve ayrılmada noter şartının kaldırılması, yüzde 10 iş kolu barajı ve işletme barajının kaldırılması, toplu iş sözleme prosedürünün sadeleştirilmesi, grev yasakları ve engellerinin kaldırılması” olarak dile getirdi. Bu taleplerden noter şartının kaldırılmasının önemli olduğunu, ancak tek başına yetmediğini belirten Çelebi, “İş kolu barajını kaldırıyorum” diyerek başka barajlar getirildiğini kaydetti.

Grev yasakları devam ediyor
DİSK’in yasa tasarısı taslakları hazırlanırken çalışmalara katkı vermek ve taraflarla uzlaşmak konusunda azami çaba gösterdiğini ifade eden Çelebi ancak gelinen noktada sunulan tekliflerin var olan durumu ve 12 Eylül’ün yasakçı ve baskıcı zihniyetiyle hazırlanmış köhnemiş yapıları korumaya dönük olduğunu gördüklerini söyledi.

Çelebi şöyle konuştu: “Anayasa değişikliğine rağmen, hala bilgi-belge eksikliğine dayalı olarak sendika kapatmayı öngören, iş kollarını uluslararası objektif standartlara göre değil, sendika ve konfederasyonların öznel durumlarına göre belirleyen, sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasını engelleyen barajları koruyan, toplu sözleşme hakkını tüm işçilerin kullanabileceği bir hak olarak tanımlamayan, yıllar süren yetki uyuşmazlıklarına çözüm getirmeyen, genel grev, hak grevi dahil bütün grev engellerini ve yasaklarını, grev ertelemelerini, zorunlu tahkimi koruyan bir yasa, reform olarak nitelendirilemez.” Kanun teklifinin ILO Sözleşmelerine, Avrupa Sosyal Şartına ve Türkiye’nin sendikal hareketinin ihtiyaçlarına uygun olmadığını belirten Çelebi DİSK olarak bu teklifi “kesinlikle yetersiz” gördüklerini, özgür ve demokratik bir sendikal yaşam için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Gazetecilerin, diğer konfederasyonlarla ortak bir mücadele söz konusu olup olmayacağının sorması üzerine ise Çelebi, diğer konfederasyonlarla bazı konularda aynı düşündüklerini, ancak bazı konularda aynı duyarlılığın gösterilmediğini gördüklerini söyledi.

 

yazici   mail