www.soL.org.tr
'AKP, sanat ve sanatçılarla restleşiyor'
28 Mayıs 2008, Çarşamba

Sanat Cephesi Sözcüsü, Su Gösteri Sanatları Sahnesi Genel Sanat Yönetmeni Orhan Aydın, AKP’nin, sanat ve sanatçılarla restleştiğini söyleyerek "kültür-sanat alanındaki yarılmalara karşı duvar oluşturacağız" dedi.

resimsoL (Kocaeli) Orhan Aydın, Kocaeli Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin Memleket Tartışmaları programı kapsamında, “AKP ve kültür-sanat” başlığı altında değerlendirmeler yaptı. AKP’nin, tarikat ve cemaatlerin ortaya çıkarıp desteklediği kültürel ve siyasal bir yapı olduğunu ifade eden Aydın, “AKP, Cumhuriyeti tepeden tırnağa değiştirmek isteyen, var olan sistemle hesaplaşan bir topluluk. Ancak ele geçiremeyecekleri bazı değerler var. Bizler, bazı sözcüklerin mirasçılarıyız. Bu ülkenin sanatçıları, aydınları ve yurtseverleri, Pir Sultan’dan, Karacaoğlan’dan, halk hikayelerindeki sözcüklerden, geleneksel Anadolu halk sözcüklerinden bizi koparamazlar. Az olabiliriz ama bu sözcüklerin mirasçılarıyız. AKP’nin politik kurmaylarıyla bizim sanata, kültüre bakış açımız karşı karşıya gelmiş noktada, artık restleşiyorlar. Ve insan satın alarak yarılma yaratıyorlar. Kültür sanat alanındaki yarılmalara karşı duvar oluşturacağız. Çünkü, bu memleket satılık değil” dedi.

AKP politikalarına sert eleştiri
AKP’nin yedi yıldır uygulamaya çalıştığı kültür-sanat politikalarını sert ifadelerle eleştiren Aydın, şunları kaydetti: “Programında, kültür ve sanata bakışını dört madde ile özetleyen AKP, gereğini yapıyor. Kültürel varlıklara, devlet tiyatroları, opera ve balesine, sinemaya, şehir tiyatrolarına yaklaşımları yaratmak istedikleri yarılmayı net olarak tarif ediyor. Kültür Bakanlığı, tüm çağdaş projelerin önünü tıkıyor. Emevilerle ilgili bir projeye ise 500 bin YTL verebiliyor. Üst düzey görevlerde bulunan dönekler de, AKP ile yaşanan yarılma tarafında durup bu değirmene su taşıyor, üstelik “biz işimizi yapıyoruz, siz ne yapıyorsunuz” diyebilme cesaretini buluyorlar. Bu, cahil cesareti… Dünden aldığımız mirası koruyacağız ve bu cahil takımına boşluk bırakmayacağız.”

Siyasal ve toplumsal gelecek
Toplumların, kendi devinimlerini kültür ve sanatla yoğurduklarında gelişip değiştiklerini de dile getiren Aydın, şöyle devam etti: “Sanat önce kendini, sonra çevresini değiştirir. Bu birçok gelişmiş ülkede de böyledir. Kültür ve sanatla gelişmeyen ülkelerin geleceği yoktur. Toplumlar kültür ve sanatla kendilerini sürekli değiştiriyorlarsa siyasal ve toplumsal geleceği vardır. Geçmişe sahip çıkarak geleceğini kurgulayan ve birleştirici çamur olarak adlandırdığımız kültür-sanatına özgünlük kazandıran toplumlar üretken olur.”

Özerk Sanat Konseyi yapılanmasıyla muhalefet duygularını ortaklaştırmak yolunda adım attıklarına da işaret eden Aydın, 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesine alternatif proje oluşturmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Orhan Aydın, sunumunun ardından yöneltilen soruları da yanıtladı.

yazici   mail