www.soL.org.tr
KNE festivali tamamlandı
19 Eylül 2006, Salı
resim

DIŞ HABERLER Bu yıl 32.si düzenlenen KNE (Yunanistan Komünist Gençliği) Festivali, 13 - 16 Eylül tarihleri arasında Atina ve Selanik kentlerinde tamamlandı. "Daha güler yüzlü bir çevre ve insanlar" yaratma vaadi sunanların karşısında, toplumu yeniden inşa edebilme yolunun bugünü ve geleceği kazanmanın bilinciyle gençliğin 15 Ekim'de oyunu kullanması gerektiği, festivalin merkezine oturan başlıktı.

Her sene olduğu gibi Atina Üniversitesi'nin kampusünde yapılan festival, sistemin sunduğu kültür sanat alanına müdahale iddiasını düzenlediği sergiler, tiyatro oyunları, konserler ve çeşitli panellerle tekrarladı. Festivalin en cok dikkat çeken alanlarından biri de ressamların Perama tersanesinde çalışarak yaptığı ve yaklaşık 80 tablonun bulunduğu Tersane isçilerinin çalışma koşullarını anlatan sergi oldu. Yunanistan Demokratik Ordusu'nun (DSE) 60. yılı vesilesiyle yapılan etkinliklere Festival'de devam edildi. Fotoğraf sergisinin yanında, belgesel gösterimi ve iç savaşta DSE saflarında savaşanların anlatımları festivalin önemli etkinlikleri arasında yer aldi.

Festivalin son gününde KNE Genel Sekreteri Themis Gionis ve KKE Genel Sekreteri Aleka Papariga birer konuşma yaptılar. Gionis, Festival'de yer alan Lübnan Demokratik Gençliği'nin varlığının ayrı bir önem taşıdığını vurgularken, Yunan hükümetinin Lübnan'a asker gönderme kararının 15 Ekim'de oyunu kullanacak olanların unutmaması ve "silahını" bu siyasete karşı kullanması gerektiğini belirtti. Aleka Papariga, Yunanistan siyasetinin sadece ülke sınırları içinde olup bitenlerle belirlenmediğini, Yunanistan hükümetlerinin geçmişte olduğu gibi bugün de komşu ülkelere asker göndererek işgale ortak olduklarını vurgularken yerel seçimlerin bahsi gecen siyasete darbe vurulması gereken, siyasal bir arena olarak görülmesi gerektigini belirtti.

KNE Festivalinin uluslararası konukları arasında TKP'li öğrencilerin dışında Nazım Hikmet Kültür Merkezini temsilen Renan Bilek yer aldı. 13 Eylül'de ‘sanat ve isçi sınıfı' konulu bir panele katılan Bilek, NHMK'nin çalışmalarıyla kapitalizmin yarattığı kültür, sanat alanına müdahalesinin yanında Yurtsever Cephe'nin düzenlediği 1200 km'lik İncirlik - Dolmabahçe yürüyüşünün öneminden bahsetti. 15 Eylül'de Türkiye - Yunanistan dostluk gecesi kapsamında düzenlenen etkinlikte Sotiris Ballas'la sahne alan Bilek, Türkçe ve Yunanca ortak şarkılarla büyük beğeni topladı. Son olarak İncirlik - Dolmabahçe yürüyüşü için yaptığı ‘ABD Defol, Bu Memleket Bizim' şarkısının Yunancasını söyleyen Bilek, 1 Eylül'de yapılan mitingi, Incirlik'in başlangıç noktası olarak önemini, Dolmabahce'de 68'de yaşananları anlattığı konuşmasında büyük alkış aldı. Yunanlı yurtseverler, komünistler şarkıya "Halkların Katili Amerika sloganlarıyla eslik ettiler.

 

 

 

yazici   mail