www.soL.org.tr
Sağlık özelleştirilirken turizme açılıyor
4 Mart 2008, Salı

Kamu sağlık hizmetleri parça parça özelleştirilirken sağlık sektörü turizme açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ortak proje hazırlayarak daha çok “turist hastayı” ülkeye çekmeyi planlıyor.

resim

HABER MERKEZİ Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında gerçekleştirdiği düzenlemelerle kamusal sağlık hizmetleri tasfiye edilirken özel sağlık sektörü gözünü Avrupa ve Ortadoğu’dan gelecek “turist-hastalara” dikti. Son yıllarda çeşitli sağlık hizmetleri için Türkiye’ye gelen hasta sayısında artış yaşandığı, yaşanan artışın, hastane ve turizm merkezlerini, bu hastalara ortak hizmet üretebilmek amacıyla harekete geçirdiği belirtiliyor.

Avrupa ve Ortadoğu’daki birçok hastanın, organ nakli, kalp ve göz ameliyatı, saç ekimi, estetik cerrahi ve kaplıca tedavisi için Türkiye’yi tercih ettiğini bildiren Sağlık Turizmi Derneği, bu kişilerin tedavi süreçlerinde tatil yapmaları için proje hazırladı.

Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, Türkiye’deki sağlık ve termal tesislerin dünyanın ilgisini çektiğini belirterek, diş ve göz tedavisi ile saç ekimi ve estetik cerrahi hizmetleri, bypass ameliyatı, kök hücre ve organ nakli ile check-up tedavileri için gelen yabancı hasta sayısının hızla arttığını söyledi. Aydın termal tedavi ve SPA tedavisi için de özellikle Ortadoğu ve Orta Asya’dan çok sayıda hastanın geldiğini kaydetti. Yurtdışından en çok talebin yaşlı bakımı ve termal turizm konusunda Danimarka, Norveç ve İsveç’ten geldiğini belirten Aydın, medikal tedaviler için de en büyük talebin İngiltere ve Hollanda vatandaşlarından geldiğini vurguladı. Göz tedavisi ve estetik cerrahi ile saç ekiminde son teknolojinin kullanılmasının ve uygun fiyatların, Türkiye’nin tercih edilmesinde büyük rol oynadığını belirten Aydın “Tedavi için gelenler, aynı zamanda tatil yapıp ülkelerine dönüyorlar. Sadece lazerle göz ameliyatı için bir ay içinde İstanbul'a gelen turist sayısı 4 bini geçti.” dedi.

Avrupalı özel sigorta şirketleri Türkiye’de yatırım arayışında
Hastanelerin sahip olduğu kapasiteyi, turizm sektörünün gücüyle birleştirmek istediklerini anlatan Dr. Dursun Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının da destek verdiği proje ile “4 mevsim tatil” sloganıyla, yılın 12 ayında sağlık turizmi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Sağlık turizmi ile “ulaşım, transferler, konaklama, şehir turları, rehberlik, tedavi ve ilaç” gibi hizmetleri kapsayan paket programlar düzenleneceğini anlatan Aydın, “Projenin hayata geçmesi ile kısa sürede yurtdışından uçak turları ile yılın 12 ayında Türkiye’ye turist taşıyacağız” dedi. Sağlık turizminin dünya çapında yaklaşık 100 milyar dolarlık bir hacmi olduğunu da hatırlatan Aydın, Türkiye’deki tüm dinamiklerin harekete geçirilmesiyle 5 yıl içinde elde edilecek gelirin 10 milyar doları bulacağını bildirdi.

Bazı Avrupa ülkelerindeki sosyal güvenlik ve özel sigorta şirketlerinin müşterileri için Türkiye’de yatırım arayışında olduğunu kaydeden Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, sektör temsilcilerinin 14-17 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan “1. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi”nde bir araya geleceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve KKTC Sağlık Bakanı Eşref Vaiz’in de katılması beklenen kongreye, bazı ülkelerin sağlık bakan yardımcıları ile yaklaşık 30 ülkeden iş adamı ve doktorların katılacağını belirten Dr. Aydın, şöyle devam etti: “Aralarında Almanya, Norveç ve İsveç’in de bulunduğu birçok ülke, özellikle yaşlı bakımı ve termal turizmi için Türkiye’de yatırım yapmayı planlayarak, çeşitli kurumlardan hizmet almayı amaçlıyor. Biz bu kongrede Türkiye’nin imkanlarını ve potansiyelini ele alarak, bu tür taleplerin anında değerlendirilmesini amaçlıyoruz. İlk kez gerçekleştirilecek olan bu kongre, devlet, sektör temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğine vesile olacak.”

yazici   mail