www.soL.org.tr
ÇGD’liler gazeteci hakkını istedi
12 Ocak 2008, Cumartesi

Antalya ÇGD’liler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yapılan açıklamada hükümeti Basın İş Yasası’nı uygulatmaya, gazetecileri ise haklarına sahip çıkmaya çağırdı.

resimsoL (Antalya) Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şubesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Kışlahan Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Kadrosuza sigorta, sigortalıya 212, 212’liye sendika”, pankartları eşliğinde ÇGD Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Şube Başkanı Veysi Sağlam, Basın İş Yasası’nı uygulatmanın hükümetin görevi olduğunu hatırlatarak, “AKP iktidarı medya patronlarından yana politikaları terk ederek, sosyal devlet ilkesine uygun olarak görevini yapmalıdır” diye konuştu. 

10 Ocak 1961 tarihinde Basın İş Yasası’nı tadil ederek gazetecilere iş güvencesi ve ek sosyal haklar sağlayan 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Babıâli’deki dokuz patronun gazetelerini üç gün yayınlamama kararı aldığını belirten ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Sağlam, “1962 yılından itibaren, 10 Ocak günü “Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır. Ancak, gazetecileri köle gibi çalıştırmaya alışmış gazete patronları, her fırsatta 212 sayılı yasanın gazetecilere sağladığı yeni sosyal hakları geri almak için çaba harcamıştır” dedi. 

1961 bir kilometre taşıdır
Gazetecilerin toplu sözleşmelerle, bu haklarını1980’lerin sonuna kadar kısmen koruyabildiğini de kaydeden Sağlam, “1990’lı yıllarda sendikanın basın sektöründen büyük ölçüde tasfiyesiyle 1961 öncesine dönülmüştür. Bu nedenle, ÇGD 10 Ocak’ı bayram olarak kutlamak yerine, gazetecilerin ortak mücadelesi ve dayanışması ile temel hakların alındığı bir gün, 100 yılı aşan gazeteci örgütlenmesinin tarihinde çok önemli bir kilometre taşı olarak anmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’de gazetecilik işkolunda 40 bine yakın medya emekçisinden sadece 15 bin kadarının sigortalı olabildiğini resmi kayıtların ortaya koyduğunu da ifade eden Sağlam, bunlardan sendika üyesi olma cesareti gösteren 4 bin 531 gazeteciden de sadece 600 kadarının toplu sözleşme gibi haklardan tam olarak yararlanabildiğine işaret etti. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılmasına ilişkin hükümet taslağı ile gazetecilik işkolunda çalışan emekçilerin yıpranma hakkını da ellerinden alınmasının hedeflendiğini kaydeden Sağlam, şunları söyledi:

“Siyasal iktidar toplumun emeğiyle geçinen tüm kesimleriyle birlikte gazetecilere de ölümü gösterip sıtmaya razı etmekte kararlıdır. Bizlere dayatılan bu insanlık dışı çalışma koşullarına ancak emekçilerin ortak ve kararlı mücadelesi ile karşı çıkacağız. Buradan AKP iktidarına sesleniyoruz. Basın İş Yasası’nı uygulatmak hükümetin görevidir. Hükümetin görevini ihmali nedeniyle Türkiye’deki 40 bine yakın medya emekçisinin yüzde 50’si yasa dışı çalıştırılmaktadır. AKP iktidarı medya patronlarından yana politikaları terk ederek, sosyal devlet ilkesine uygun olarak görevini yapmalıdır.” 

Gazetecilere çağrı
Antalya’da da birçok basın emekçisinin sosyal hakkının gasp edildiğini belirten Sağlam, “Antalya’da bir döneme kadar gazetecilerin neredeyse tamamı sigortasız çalışmaktaydı. ÇGD’nin Antalya’da örgütlenmesinin ardından başlattığı mücadele ile birçok gazeteci sosyal haklarına kavuşabildi. ÇGD’nin ‘emeği ve kalemi’ birlikte savunan mücadelesi bugün de aynı kararlılıkla sürüyor” dedi. 1961 örneğinde olduğu gibi hakların kolay elde edilmediğini hatırlatan Sağlam, meslektaşlarını görevlerini gereği gibi yapabilmek için daha güçlü örgütlenmeye ve haklarına sahip çıkmaya çağırdı. Gazeteciler, haklarının her geçen gün tırpanlanmasını protesto etmek amacıyla açıklama süresinde fotoğraf makinelerini yere koydu.

yazici   mail