www.soL.org.tr
Basın emekçileri hakları için yürüdü
7 Şubat 2008, Perşembe

Dün Taksim’de yıpranma payının kaldırılmasını bir yürüyüşle protesto eden basın emekçileri, hükümetin, askeri darbenin hak gasplarına karşı direnen basın emekçilerine, en büyük sivil darbeyi vurmaya hazırlandığını vurguladılar.

resim

HABER MERKEZİ Basın emekçileri dün gazetecilerin yıpranma hakkını kaldıran Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nı Taksim’de yaptıkları bir yürüyüşle protesto ettiler.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi’nin düzenlediği yürüyüşe katılmak üzere Taksim Meydanı’nda toplanan basın emekçileri “Yıpranma hakkımız gasp edilemez” yazılı pankartın arkasında kortej oluşturarak yürürken, “AKP yasanı al başına çal”, “Emeğime dokunma”, “Yasa güvencesindeki haklarımızdan fedakarlık etmeyeceğiz” gibi dövizler taşıdılar. Kamuoyunda “yıpranma hakkı” olarak bilinen fiili hizmet süresi zammını kaldıran tasarıyı protesto eden basın emekçilerinin yürüyüşünde AKP’ye yönelik protesto öne çıkarken, yol boyunca yasa tasarısıyla kaybedilecek haklara ilişkin bildiriler dağıtıldı.

AKP patronların çıkarları doğrultusunda çalışıyor
Galatasaray’da basın emekçileri adına bir basın açıklaması yapan TGS İstanbul Şube Başkanı Gürsel Eser yıpranma hakkının basın emekçilerine 1977 yılında çıkarılan 2098 sayılı yasa ile tanındığını, o tarihteki çalışma koşullarının, bugün teknolojinin ilerlemesiyle daha da ağırlaştığını vurguladı. Eser açıklamasında “Hükümet bugün patronların talebi ve çıkarları doğrultusunda bir düzenlemeye gidiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı basın emekçilerine adeta savaş açarken, 1 hafta içerisinde 6 arkadaşımızı daha işlerinden eden medya patronlarının doymak bilmezliğini görmezden geliyor” sözlerine yer verdi.

“Hükümet en büyük sivil darbeyi vuruyor”
Konuşmasında, Davutpaşa’daki patlamada 23 işçinin ölmesinin ve Tuzla tersanelerinde 8 ayda 13 işçinin katledilmesinin güvencesiz ve kayıt dışı çalışmanın kader haline getirildiğini kanıtladığını kaydeden Eser, “basın emekçileri de yıllardır Davutpaşa’daki kardeşleri ile benzer hak gasplarına uğruyor” dedi. Eser sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarih, basın emekçilerine ekonomik ve sosyal güvenceler getiren yasaları boğazlayan askeri darbelere karşı direncimize tanık oldu. Şimdi ise hükümet, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile basın emekçilerinin haklarına en büyük sivil darbeyi vurmaya hazırlanıyor. Bizler buradan milletvekillerini uyarıyoruz. Askeri darbelerle tırpanlanan sosyal haklarımızın, sivil bir darbe ile elimizden alınmasına karşı sonuna kadar direneceğiz.”

Yapılan eyleme Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, DİSK ve Tümtis temsilcileri de destek verirken, yürüyüş sonunda yıpranma hakkının kaldırılmasına karşı toplanan imzalar Galatasaray Postanesi’nden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e gönderildi.

yazici   mail