www.soL.org.tr
Sırbistan'a AB rüşveti kriz yarattı
7 Şubat 2008, Perşembe

Sırbistan'da Devlet Başkanıyla Başbakan arasındaki anlaşmazlık, Kosova'nın ayrılması karşılığında Belgrad'a imtiyaz öneren AB anlaşmasının önünü tıkarken, Yunanistan Komünist Partisi Kosova'nın bağımsız bir devlet olarak tanınmaması için çağrıda bulundu.

resim

DIŞ HABERLER Avrupa Birliği'nin (AB) geçen Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçiminden önce Sırbistan'a aday ülkelik statüsü için ilk adımı oluşturan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması yerine önerdiği anlaşmanın imzalanması hükümette yaşanan anlaşmazlık sonucu ertelendi.

Sırbistan Başbakanı Voyislav Kostuniça, yeniden seçilen Devlet Başkanı Boris Tadiç'in kabul ettiği ve Kosova'nın bağımsızlığına göz yumulması karşılığında AB'nin Sırbistan'a çeşitli imtiyazlar tanımasını öngören öneriyi reddetmişti. Anlaşma kapsamında AB'nin Kosova'ya polis ve yargı misyonu gönderme kararına karşı çıkan Kostuniça, yaptığı yazılı açıklamada anlaşmada "Kosova'ya 2 bin kişilik misyon gönderilmesi maddesinin Kosova'ya bağımsızlık yolunu açacak bir oyun olduğunu" bildirmişti. Sırp başbakan, "AB'nin önerilerini imzalamak gerçekte Kosova'nın bağımsızlığına imza atmak demektir ve bu, Sırbistan'ı bağımsız Kosova'yı dolaylı olarak tanınan ilk ülke olmasına neden olur" ifadesini kullanmıştı.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, dün imzalanması planlanan anlaşmanın Sırbistan'daki siyasi belirsizlik nedeniyle ertelendiğini belirterek, ''Sırbistan hazır olduğunda biz de anlaşmayı imzalamaya hazırız'' dedi. Erteleme kararından üzüntü duyduğunu anlatan Rehn, Sırp hükümetinin ''Sırbistan'ın Avrupa'da geleceği için oy veren Sırp halkının sesini duyamadığını" savundu.

AB ile Sırbistan arasında imzalanması planlanan siyasi ve ekonomik anlaşma, AB sürecinin hızlandırılmasının yan sıra mali yardım, ticari kolaylıklar ve eğitim alanında işbirliğini de kapsıyor.

KKE: Bağımsızlık istikrarsızlık getirir
Yunanistan Komünist Partisi (KKE), ABD ve AB'nin baskısıyla Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ve bölgeye AB askeri misyonu yerleştirilmesinin tehlikeli sonuçlar doğuracağı belirtildi. KKE'nin basın bürosundan yapılan açıklamada partinin Kosova'nın bağımsızlığına karşı olduğu vurgulandı.

Yunanistan hükümetine Kosova'nın beklenen bağımsızlık ilanına karşı tavrını ortaya koyması çağrısı yapan KKE, böyle bir kararın Balkanlar'da sınırların değişmesine ve kaçınılmaz olarak istikrarsızlığa neden olacağını ifade etti. KKE, Kosova'nın bağımsızlığının Arnavutların ve diğer halkların çıkarlarına ters olduğunu, bunun Kıbrıs'ta, Filistin'de ve benzer sorunlar yaşayan ülkelerde de halkın iradesine aykırı çözümlerin dayatılmasının önünü açacağını kaydetti.

Açıklamada Yunan halkının işgal altındaki ülkelerde bulunan Yunan güçlerinin çekilmesi için daha çok mücadele etmesi gerektiği belirtildi.

"Büyük Arnavutluk" hayali
"Büyük Arnavutluk" hayalleriyle Kosovalı Arnavutların Sırbistan'dan bağımsızlığına destek veren Arnavutluk'ta da, bir televizyon kanalında yayımlanan "Arnavutların İşbirliği" adlı programda telefonla yapılan oylamada, arayanların yüzde 90'ından çoğu Arnavutların tek bir devlet altında birleşmesini istediği belirtildi. Programa katılan eski Arnavutluk Dışişleri Bakanı Paskal Milo ve uzmanlar da Arnavutların aşamalı bir şekilde birleşmesi gerektiğini, Kosova'nın bağımsızlığının da bu yolda önemli bir adım olduğunu savundular.

Kosova'nın bağımsızlığına 21 AB ülkesi destek olurken, Kıbrıs, İspanya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan ve Slovakya karşı çıkıyor.

yazici   mail