www.soL.org.tr
Amerikan örtüsü olmadı AB şapkası verelim
4 Mart 2008, Salı

Avrupa Birliği'nin "maaşlı memuru" gibi çalışan "pür" liberaller, sanatın ancak AB fonlarıyla yapılabileceğini düşünen "aydınlar", çağdaşlık denilince kafası Batı metropollerinin ışıltılı alışveriş mekanlarından fazlasına basmayan "yazarlar"... AB "imzacıları" bunlardan ibaret değil. Yatıp kalkıp kendini solcu ilan eden bir parti bir yandan Tuzla tersanelerine gömülen işçilere göz yaşı dökerken bir yandan ülkenin toptan emperyalizmin mezarlığına dönüşmesi için başlatılan kampanyada yakın çevresinden isimlerle boy gösteriyor.

soL "Hükümeti göreve çağırıyoruz" başlıklı metne imza atarak 2008'in "AB yılı" olmasını isteyen grup sağdan soldan liberallerin "ittifakı"nı yansıtıyor. Bir bölümü profesyonel, bir bölümü gönüllü olarak uzun yıllardır kendini Avrupa Birliği'ne vakfetmiş, her tür sorunun çözümünü AB ile daha fazla bütünleşmekte gören ve toplumsal algıda "AB'ci" olarak yer edinmiş, "pür" liberal olarak adlandırılabilecek isimlerle başlayan liste AB sermayesinin ucuz gemi için cehenneme çevirdiği Tuzla tersanelerinde geçtiğimiz hafta göz yaşı dökenleri de içeriyor.

TÜSİAD adına bir süredir yapılan açıklamalarda altı kuvvetlice çizilen AB sürecine hız verilmesi talebi "2008 AB yılı" temasıyla bir kampanyaya dönüştürüldü. Sermaye çevrelerinin artık reel bir durum olarak algılamaya başladıkları krize karşı önlem olarak Avrupa Birliği'ne daha fazla yanaşma çağrılarının "aydın" bacağı "Hükümeti göreve çağırıyoruz" başlıklı metinle örülmeye çalışılıyor. 100'ün üzerinde gazeteci, sanatçı, yazar, siyasetçi, akademisyen tarafından imzalanan metindeki bazı isimler, özellikle de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile resmi ya da gayrîresmi bağa sahip olanlar "hâlâ mı" diye düşündürüyor.

ÖDP'nin "emre amade" kuvvetleri
İmzacılar içinde "solcu" olarak göze çarpan isimlerin bir bölümü ÖDP üyesi ya da ÖDP'ye çok yakın isimler. Partinin "demokrasi ve özgürlükler" başlıklarındaki siyasi açılımlarının her nedense hep AB eksenine bağlanarak taşıyıcısı olan, vitrin isimler. Oya Baydar, Lale Mansur, Aydın Engin, Ayşe Buğra, Çağatay Anadol, İpek Çalışlar, Oral Çalışlar, Zeynep Tanbay, Baskın Oran ve Osman Kavala, ÖDP'den milletvekili adaylığı, parti üyeliği ya da partinin pek çok projesinde önemli rol üstlenmişliği olan isimler.

Bu isimlerin arasında dikkat çekici olanlardan biri Zeynep Tanbay. Geçtiğimiz hafta Tuzla tersanelerinde yapılan eylemde ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın yaptığı konuşma, akıllara bu konuda eşi Tanbay'ın ne düşünüyor olabileceği sorusunu getiriyor.

"AB'ye uyum"un en canlı örneklerinden biri tersanecilik sektöründeki tablo. Yapılan çalışmalar Türkiye'de gemi üretiminin bu şekilde gelişmesinin motorunun AB sermayesi olduğunu ortaya koyuyor. İmzalanan metinde yer alan "AB'yi bir dış politika meselesi olarak görmekten vazgeçilmelidir. AB, toplumsal yaşamın tüm alanlarını düzenleyen bir yeniden yapılanma sürecidir" ifadelerini kaleme alanların "yeniden yapılanma"dan ne anladıkları bu nedenle merak ediliyor. Çünkü Türkiye'de pek çok sektörün özellikle 2001 sonrasında tam da AB süreci doğrultusunda "yeniden yapılandırıldığı", sosyal güvenlik düzenlemesi, kıdem tazminatının kaldırılması gibi işçi sınıfının ve emekçilerin hayatında köklü değişikliklere neden olacak düzenlemelerin Afrika'dan ya da Avustralya'dan değil Avrupa Birliği'nden uyarlandığı, AB komiserlerinin yakın takibinde yürütülen çalışmaların sonucu olduğu da hatırlatılıyor.

Eski MİT müsteşarı da "imzacı"
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski müsteşarlarından Sönmez Köksal da hükümeti AB için göreve çağıranlar arasında yer alıyor. İlter Türkmen, Özdem Sanberk, Semih İdiz gibi emekli diplomatlarla birlikte Köksal, AB'ci liberal ittifakın devletli kanadını oluşturuyor.

"Yoksulluk çalışmak" yetmiyor
Yoksulluk çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra da imzacılar arasında. Aynı zamanda silah tüccarı Osman Kavala'nın eşi olan Buğra, sosyal demokrat bir çerçeveyle yürüttüğü çalışmaların merkezine kapitalizm koşullarında bir "sosyal dayanışma" modelini koyuyor. AKP'nin "sadaka devleti" modelinin daha modern versiyonunu savunan Buğra, AB konusunda da benzer bir konumda olduğunu gösteriyor.

Emekçilerden umudunu fena halde kesenler
Soldan kopamayan ama emekçilerden umutlarını çoktan kesen Oya Baydar gibi isimler de listede yer alıyor. Sınıf analizini Almanya'dan dönerken bavuluna koymamayı tercih eden yazarı, tüm saatlerini asker karşıtlığına göre ayarlamayı ve kâh AKP ile kâh TÜSİAD ile aynı teknede salınmayı tercih etmiş durumda.

Tersane patronlarını teşhir etmek yetmiyor
Bir süredir sistematik bir şekilde Tuzla tersanelerindeki ölümleri konu edinen, patronları teşhir etmekten de çekinmeyen Milliyet gazetesi yazarı Meral Tamer de imzacılar arasında. Tamer'in de muhtemelen mafyatik bulduğu için hazzetmediği patronların ötesine geçmeyen ufku, biraz kafasını kaldırsa sorunun kaynağında durduğunu göreceği AB'ye umut bağlamasına yol açıyor.

ABD'ye karşı çareyi AB'de görenler
Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya, listenin en şaşırtıcı ismi olurken ABD'ye karşı çareyi yine "dışarıda", bağımlılığın yönünün farklılaşmasında görenleri temsil ediyor.

AKP'ye ihtar değil destek
AB sürecine geri dönme çağrısı AKP hükümetini sıkıştırma değil rahatlama amacı taşıyor. Sıkışan siyasi iktidara tam zamanında atılmış bir can simidi olarak değerlendiriliyor. Bu adımın hükümetin ABD ve AB eksenli politikalarını daha rahat hayata geçirmesi için hareket alanını genişletmeye yarayacağı düşünülüyor.

AB fonlamadan sanat yapılmaz diye düşünenler
Listenin sanatçıları AB fonları olmadan film yapılamayacağına, sergi açılamayacağına, sanatsal üretimin piyasa koşullarına teslim olduğuna inandıklarını düşündürüyor. Ali Özgentürk, Ömer Uluç, Pınar Kür, Serra Yılmaz ilk göze çarpan isimler oluyor.

Hayatını AB'den ya da AB ile kazananlar
AB "uzmanları" Can Baydarol, Cengiz Aktar, TÜSİAD Brüksel temsilcisi Bahadır Kaleağası, Washington-Brüksel hattı gazetecileri Cengiz Çandar, Yasemin Çongar, Mehmet Ali Birand, Hadi Uluengin listenin olmazsa olmazları kısmında dikkat çekenler.

İmzacıların tam listesi ise şöyle:
Dr. Selma Acuner, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Ayhan Aktar, Dr. Cengiz Aktar, Nebahat Akkoç, Prof. Dr. Filiz Ali, Prof. Dr. Mehmet Altan, Çiğdem Anad, Çağatay Anadol, Sibel Asna, Akın Atalay, Oya Baydar,
Can Baydarol, Saadet Becerikli, Gila Benmayor, Yavuz Bingöl, Mehmet Ali Birand, Prof. Dr. Ayşe Buğra, Can Buharalı, Nazar Büyüm, İpek Çalışlar, Oral Çalışlar, Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, Hikmet Çetinkaya, Ergin Cinmen, Güneri Civaoğlu, Cengiz Çandar, Yasemin Çongar, Mete Çubukçu, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Latif Demirci, Yetkin Dikinciler, Rakel Dink, Ragıp Duran, Neşe Düzel, Aydın Engin, Prof. Dr. Atilla Eralp, Yalım Eralp,
Tarhan Erdem, Prof. Dr. Ruşen Ergeç, Halil Ergün, Prof. Dr. Büşra Ersanlı,
Zeynep Göğüş, Ayşe Gökkan, Emre Gönen, Prof. Dr. İştar Gözaydın,
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Cihat Hazardağlı, Semih İdiz, Fikret İlkiz,
Temel İskit, Erdal Kabatepe, Doç. Dr. Ayşe Kadıoğlu, Dr. Bahadır Kaleağası, Prof. Dr. Eser Karakaş, Dr. Şebnem Karauçak, Prof. Dr. Rıdvan Karluk, Osman Kavala, Dr.Yıldırım Keskin, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Kemal Kirişçi, Vasıf Kortun, Sönmez Köksal, Ayşe Kulin, Pınar Kür, Zeynel Lüle, Beral Madra, Cem Mansur, Lale Mansur, Orhan Miroğlu, Ziya Müezzinoğlu, Meral Okay, Gülseren Onanç, Prof. Dr. Baskın Oran, Ayşe Önal, Ali Özgentürk, Özdem Sanberk, Semih Sökmen, Murat Sungar, Meral Tamer, Prof. Dr. Betül Tanbay, Zeynep Tanbay, Doç. Dr. Hülya Tanrıöver, Mebuse Tekay, Fikret Toksöz, Dr. Özgür Tonus,
Prof. Dr. Binnaz Toprak, Prof. Dr. İlter Turan, Doç. Dr. Füsun Türkmen, İlter Türkmen, Vecdi Sayar, Ömer Uluç, Hadi Uluengin, Sinan Ülgen
Cüneyt Ülsever, Emine Uşaklıgil, Buket Uzuner, Volkan Vural, Sibel Yalın, Leyla Tunç Yeltin, Doç. Dr. Hakan Yılmaz, Serra Yılmaz, Ali Yurttagül.

yazici   mail