www.soL.org.tr
'İyi ki TOKİ var'mış
19 Mayıs 2008, Pazartesi

TOKİ'nin işlerini bozduğunu söyleyip "eylem"e giden müteahhitlere hem Başbakan'dan hem de TOKİ'den yanıt geldi. Başbakan Erdoğan TOKİ'nin Türkiye'de mortgage krizini engellediğini öne sürerken TOKİ'den de "gerçek müteahhitler bizden memnun" açıklaması geldi.

HABER MERKEZİ Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) büyük çaplı konut projelerine girmesiyle müteahhitlerin işlerinin bozulmasına neden olduğu yönündeki eleştirilere Başbakan ve TOKİ'den açıklama geldi. Başbakan Erdoğan, Eskişehir'de TOKİ tarafından yaptırılan konutların anahtar teslimi ve kura çekim töreninde yaptığı konuşmada, "eğer TOKİ olmamış olsaydı, mortgage krizi bizi de aynen vururdu" dedi. TOKİ'de yüksek faizler olmadığını, sadece enflasyon farkı alındığını söyleyen Erdoğan, enflasyonun da tek haneli olduğunu ifade etti. TOKİ projelerinin sosyal devlet projesi olduğunu savunan Erdoğan, TOKİ'nin sadece konut değil, şehirler inşa ettiğini belirtti.

Dört koldan TOKİ savunması
TOKİ'nin 2003 yılından bu yana 81 ilde, 42 ilçede 1017 şantiyede çalışma yürüttüğünü ifade eden Erdoğan, "Türkiye'de ilçe sayısı 923. Bunun 429'sine TOKİ ulaşmış durumda. Biz buyuz. Laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz, iş. Olay bu" şeklinde konuştu.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise, konut yapımına kapsamlı bir şekilde girmelerini eleştiren müteahhitlere gönderme yaparak, hiçbir iş beceremeyen adamların müteahhit olduğunu, "gerçek" müteahhitlerin TOKİ'den memnuniyetsizliğinin bulunmadığını söyledi.

Türkiye'de müteahhitliğin formasyonu bulunmadığını söyleyen Bayraktar, eleştirenleri yap-satçı olmakla suçladı. Bayraktar, kalkınmış ve nüfusu 90 milyona yakın Almanya'da bile 2 bin müteahhit bulunduğunu, 70 milyon nüfuslu Türkiye'de ise bu rakamın 40 bin olduğunu söyleyerek, müteahhitlerin konut yapımından yüzde 100 para kazandığını belirtti. TOKİ'nin kârsız satış yaptığını ifade eden Bayraktar, müteahhitlerin pazar payını küçülteceklerine işaret etti.

TOKİ gelecek, pasta küçülecek
Gelişmiş, çağdaş, modern ve bilimsel kriterlere dayalı bir sistemle idare edilen ülkelerde özel sektörün kâr marjının yüzde 3 ile 15 arasında olduğunu savunan Bayraktar, "biz alışmışız yüzde 300, 500 kazanmaya. Yok öyle şey artık" diyerek TOKİ projelerinin, yoksulun cebine para soktuğunu, alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik konut yaptıklarını iddia etti. TOKİ'nin İstanbul Halkalı'da geçtiğimiz aylarda satışını yaptığı konutların 40-60 bin YTL peşinat ve 6 yıl boyunca ayda 600-800 YTL taksitle satıldığı öğrenildi.

TOKİ her derde deva
Konut yaptıkları yerlerde kiraların düştüğünü savunan Bayraktar, TOKİ'nin ayrıca konutları kendisinin yapmadığını, müteahhitlere verdiğini, bu nedenle de müteahhitlerin formasyon alarak, oda kurarak kazanmalarının daha doğru olacağını belirtti. Lüks yerlerde arsaların müteahhitlere verildiğini, arsaları halktan veya Hazine'den almak yerine kendilerine gelirlerse daha pahalıya alacaklarını söyleyen Bayraktar, "kimsenin kafasına silah dayayıp, iş vermiyoruz. Başka yerden ucuza alacaklardır, bedava alacaklardır, bizden pahalı alıyorlar. Ben devleti kazandırıyorum. Bizim zaten işimiz bu. Bizim işimiz devleti kazandırmak" dedi.

Gerçek müteahhitlerin kendilerine karşı çıkmadığını savunan Bayraktar'ın, "bize başka iş yapmayıp, müteahhitliğe soyunanlar karşı çıkıyor. Öyle hiçbir iş yapamayıp, bul bir yerden bir karne veya iş bitirme belgesi, başla müteahhitliğe. Yok öyle şey" sözleri, yaptıklarından çok sattıklarıyla gündem olan AKP hükümetinin "kendisinden olan" müteahhitleri korumaya devam edeceğinin sinyalini verdi.

TOKİ bir süre önce AKP kontenjanından iş verdiği, büyük bölümünün daha önce müteahhitlik tecrübesi olmayan firmaları, üstün başarılarından ötürü "güvenilir liste" olarak ilan etmiş ve bundan sonraki ihalelerde ödüllendirileceklerini açıklamıştı. TOKİ'nin pastadan aldığı pay kadar bu aleni kayırmanın da diğer müteahhitleri "isyan" ettirdiği belirtiliyor.

yazici   mail