www.soL.org.tr
Ölen işçilerin temsili tabutu İstiklal Caddesi'nde
19 Mayıs 2008, Pazartesi

Tersane işçileri arkadaşlarının ölümünü ellerinde tabutlarla protesto ediyor. İstiklal Caddesi'nde eylem yapan TİB-DER ölümleri protesto etti. Limter-İş 16 Haziran'da grev kararı aldı, yarın da Selah Tersanesi önüne tabut bırakıp patronlara "bir şişe kan" armağan edecek!

resim

HABER MERKEZİ Selah Tersanesi'nde 8 günde iki tersane işçisinin ve önceki gece Desan Tersanesi'nde Murat Çalışkan adlı işçinin yaşamını yitirmesinin ardından dün Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) İstiklal Caddesi'nde bir yürüyüş düzenledi. Emek Sineması önünde buluşan TİB-DER üyesi işçiler "Artık yeter ölmek istemiyoruz!" pankartıyla Galatasaray Lisesi önüne yürüdüler. İş cinayetine kurban giden işçilerin fotoğraflarını ve üzerinde "Tek tek ölüyoruz sesimizi duyan var mı?" yazılı simgesel bir tabutu taşıyan işçilere yürüyüş boyunca çevredekiler de alkışlarla destek verdi.

"Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak", "Katil GİSBİR hesap verecek", "Katil DESAN hesap verecek", "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni" sloganlarıyla Galatasaray Lisesi önüne gelen işçiler adına basın açıklamasını okuyan TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu, tersanelerde ölümleri yaratanın patronların ifade ettiği gibi "işçilerin eğitimsizliği" değil işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri için gereken masrafların yapılmaması olduğunu belirtti.

Komisyon lağvedilsin!
İki işçinin ölümünden bir gün önce TBMM Tuzla Araştırma Komisyonu'nun tersaneleri gezdiğini kaydeden Nihadioğlu, komisyon üyelerinin "Bu tersanelerde iş güvenliği yok" dediğini ancak bu sözleri sarf etmenin hiçbir şey ifade etmediğini belirtti. İşçilerin can güvenliğinin olmadığını herkesin bildiğini söyleyen Nihadioğlu, "Burada sorulması gereken tek bir şey var? Bu komisyon çözümün bir parçası olabilecek midir? Bugüne kadar sergilemiş oldukları pratik tamamen çözümsüzlüğü yansıtmaktadır. Bu komisyonun tersane patronlarına uygulayacağı herhangi bir yaptırım yoktur. Bu yüzden biz işçiler bu komisyonun lağvedilmesini istiyoruz. Bir komisyon kurulacaksa meslek odalarından, hukukçulardan, tabiplerden ve en önemlisi tersane işçilerinden oluşmalıdır" diye konuştu. DTP İstanbul İl yöneticisi Dursun Yıldız ve tersane işçilerinin de söz aldığı basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapan grup, baretlerini yere vurarak iş cinayetlerini protesto etti. TİB-DER bu sabah saat 07:30'da da Tuzla Gemi tersanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Limter-İş'ten patronlara kan ve tabut 
DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası bir günde iki işçinin iş cinayetine kurban gitmesi üzerine yaptığı yazılı açıklamada yarın (20 Mayıs) saat 07:30'da Selah Tersanesi önünde eylem yapacağını duyurdu. Sendika tarafından yapılan açıklamada "Tersanelerde söz hükmünü yitirmiştir artık. Tersane patronları işçi ölümlerini kanıksamamızı istiyorlar. Kanıksamadık, asla kanıksamayacağız. Kanıksamayacağımızı göstermek için Selah Tersanesi'nin önüne tabut bırakacak ve işçi kanına doymayan tersane patronlarına bir şişe kan hediye edeceğiz" denildi.

16 Haziran'da grev var
Öte yandan Limter-İş Sendikası 16 Haziran'da grev kararı aldıklarını açıkladı. Sendika tarafından yapılan açıklamada Tuzla'da 27-28 Şubat grevinin ikinci günü DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin de içinde bulunduğu heyetin, tersane patronlarının örgütü GİSBİR'le görüştüğü hatırlatıldı. Bu görüşmede GİSBİR'in sendikanın taleplerini görüşmek için DİSK'e randevu gününü ileteceğini bildirdiğini ancak bu sözü yerine getirmediğini belirten Limter-İş açıklamada şunları kaydetti:

"Mevcut yasal haklarımızı gaspeden tersane patronları, hem savcı hem yargıç konumunda olup tersane işçilerinin ve sendikamızın taleplerini ve iradesini hiçe saymaya devam etmektedir. Her defasında görüşme talebimizi duymazlıktan gelen tersane patronları biz tersane işçilerine grevden başka yol bırakmamışlardır. Bilinmelidir ki hiçbir şey tersane işçilerinin vücut bütünlüğünden ve yaşam hakkından asla daha kıymetli değildir." 17 Mayıs günü İçmeler Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen "Tersanelerde Taleplerimizin Çözümünü Tartışıyoruz" toplantısında 16 Haziran'da greve çıkma kararı aldıklarını bildiren sendika taleplerini şöyle sıraladı:

- Tuzla tersanelerinin denetimini sendikamız Limter-İş, TMMOB, TTB, Baro, Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR'den oluşan bağımsız bir komisyon yapsın.

- Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulansın

- Taşeronluk sistemi kaldırılsın

- 7,5 saatlik işgünü uygulansın

 

yazici   mail