www.soL.org.tr
'Alış-veriş merkezi açar gibi üniversite açılmaz'
24 Mart 2007, Cumartesi

"Önemli olan yeni tabela üniversiteleri kurmak değil, mevcut üniversitelerin akademik-bilimsel ölçütleriyle var olabilmesidir."

HABER MERKEZİ Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, AKP’nin 17 yeni üniversitenin kurulması için kanun tasarısını yakında meclis gündemine getireceğini duyurduğunu anımsatarak, “Bu açıklama ile birlikte aynı zamanda bunun ‘seçimlere yönelik bir yatırım olmadığı’ da ifade edildi. Peki hiçbir hazırlık yapılmadan, akademik-bilimsel eğitim verecek bir kurumu ‘alış-veriş merkezi’ açarmış gibi açmak seçim yatırımı, siyası bir hesap değil de nedir?” diye sordu. Dinçer, “Önemli olan yeni tabela üniversiteleri kurmak değil, mevcut üniversitelerin akademik-bilimsel ölçütleriyle var olabilmesidir” dedi.

Dinçer, 17 yeni üniversite açılması ve OKS yerine Seviye Belirleme Sınavı yapılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, AKP’nin eğitimde ve yükseköğrenimde var olan sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirterek, “Mevcut üniversitelerin ekonomik-akademik-idari sorunlarının çözümü için hiçbir adım atılmadı, eğitimin diğer alanları gibi yüksek öğrenim de daha pahalı ve paralı hale getirilerek ticarileşmesi için çaba gösterildi” dedi.

Evrensel ölçütlerle belirlenen alt yapı hazırlıklarını tamamlamadan, ekonomik kaynak, akademik ve idari personel planlamasını gerçekleştirmeden üniversite açmanın, lise düzeyinde öğrenim veren niteliksiz, diplomalı işsizler mezun eden üniversite sayısını arttırmak dışında hiçbir şeye yaramayacağını vurgulayan Dinçer şöyle devam etti:

"Tabela üniversitesi değil, bilimsel-demokratik üniversite"
“Umut kapısı olarak görülen üniversiteler artık gençlerin hayatlarını karartan yerlere dönüşmektedir. Bu alanda ihtiyaç bilimsellikten gittikçe uzaklaşan, teknik bilgi ve beceri üzerine kurulu, akademik ve ekonomik yetersizlikler içerisinde eğitim veren üniversitelere aynılarından 17 tane daha eklenmesi değil, öncelikle var olan üniversitelerin sorunlarının çözülmesi, yeterli kaynağın kamu bütçesinden ayrılarak akademik-ekonomik ve bilimsel yeterlililikte öğrenim yapabilecek olan yeni üniversitelerin açılmasıdır. Önemli olan yeni tabela üniversiteleri kurmak değil, mevcut üniversitelerin akademik-bilimsel ölçütleriyle var olabilmesidir.”

yazici   mail