www.soL.org.tr
Aydın Aydemir yaşamını yitirdi
28 Mayıs 2008, Çarşamba

Nazım Hikmet’le ilgili önemli bir kaynak kitap olan “Nazım”ın yazarı, TÖS kurucularından devrimci, yurtsever öğretmen ve yazar Aydın Aydemir Didim’de yaşamını yitirdi. Aydemir, Şöför İdris’in yaşam öyküsünü anlatan “Her şeye Rağmen” isimli romanın da yazarı idi.

resim

HABER MERKEZİ Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) kurucularından, yazar Aydın Aydemir 23 Mayıs’ta Didim’deki evinde yaşamını yitirdi. 1968 yılında Nazım Hikmet’in kız kardeşi Samiye Yaltırım ve eşi Seyda Yaltırım’ın arşivinden yararlanarak yazdığı “Nazım” adlı kitabı ve Şoför İdris’in hayatını anlattığı “Her Şeye Rağmen” adlı kitaplarıyla tanınan yurtsever, devrimci yazar Aydemir, 12 Eylül sonrasında Didim’e yerleşmişti.

‘Gençler yakın tarihi onun kitaplarından okumalı’
Aydemir’in ölümünün ardından bir açıklama yapan Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, “Türkiye yurtsever bir aydını kaybetti. Tüm öğretmenlerimizin, gençlerimizin yakın tarihimizi bilmesi ve bugünlere nasıl gelindiğini iyi analiz edebilmesi için onun ‘Nazım’, ‘Nazım, Nazım’, ‘Herşeye Rağmen’, ‘Nasıl Unutulur’ adlı yapıtlarını okumaları gerektiğine inanıyorum” dedi. “Ülkemiz namuslu bir yurtsever aydınını, öğretmenler iyi bir örgütçüyü, yazarı, aydını kaybetti" diyen Atıcı şunları kaydetti:

“Aydın Aydemir Türkiye’de yurtsever aydınların büyük bir bölümünün yaşadığı acıları, işkenceleri, umut ve umutsuzlukları yüreğinde biriktirerek koca bir ömür geçirdi. 12 Martlarda, 12 Eylüllerde susanların, saklananların çokça konuştuğu, ucuz kahramanların geçmişe dair efsaneler anlattığı bugünlerde, bir sahil kasabasına yerleşti ve orada sessiz sedasız yaşama veda etti”.

Aydın Aydemir kimdir?
1932 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinin Uruş Nahiyesi’nde doğdu. İlkokulu Uruş’ta bitirdi, Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nden mezun oldu. 1963’te Kars-Arpaçay Öğretmenler Derneği’ni temsilen Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu’nun (TÖDMF) Ankara’da düzenlediği büyük eğitim mitingine katıldı. Düşlediği öğretmen örgütçülüğüne böylece adım atmış oldu. 8 Temmuz 1965’te Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) kuruluşuna katıldı. Kuruluş dönemi Fakir Baykurt’un Genel Başkanlığı sırasında Genel Sekreterliğini yaptı. 12 Mart döneminde tutuklanan ve işkence gören Aydemir çıkarıldığı mahkemede salıverildi. 12 Eylül’de kızları ve damadıyla birlikte yeniden tutuklandı. Emekli olduktan sonra Didim’e yerleşti ve yaşadıklarını “Nasıl Unutulur” adlı kitapta anlattı. “Nazım”, “Nazım Nazım”, “Her Şeye Rağmen” ve “Nasıl Unutulur” adlı kitapları bulunan Aydemir, Puşkin’in “Çingeneler”ini de dilimize uyarlamıştı.

yazici   mail