www.soL.org.tr
Balkanlarda yeniden savaş çanları
7 Aralık 2007, Cuma

Batı tarafından paramparça edilen Balkan coğrafyasında emperyalistler yeni bir ülkenin doğum hazırlıklarını yapıyor. AB ve ABD Kosova'nın bağımsızlığı için bastırırken, bu kararın Sırplar ve Arnavutlar arasında yeniden büyük çatışmalara yol açacağı belirtiliyor.

resim

DIŞ HABERLER Sırbistan Başbakanlık danışmanlarından Aleksandr Simiç, Kosova bağımsızlığını ilan ettiği takdirde Sırbistan'ın topraklarını korumak için savaş seçeneğine başvurabileceğini söyledi.

Eski Yugoslavya'daki silahlı çatışmaların kendileri için olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Simiç, "şu an temkinli davransak da devlet çıkarlarının savaşla da savunulduğunun bilincindeyiz" dedi.

8 yıldır Birleşmiş Milletler (BM) yönetiminde olan ve Ağustos ayından bu yana Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya'dan oluşan üçlü müzakere kurulu tarafından geleceği tartışılan Kosova'nın ilerleyen günlerde bağımsızlığını ilan etmesi bekleniyor. Kurulun AB temsilcisi Wolfgang Ischinger, Simiç'in sözlerine "Bu sözler tahammül edilemez seviyededir ve Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın bize verdiği taahhütlere ters düşmektedir" diyerek yanıt verdi. Ischinger, Sırp hükümetinin açıklamayı geri alması gerektiğini belirtirken, Sırp makamlarından net bir yanıt gelmedi. Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, daha önce Kosova'nın bağımsızlığını engellemek için askeri seçenek haricinde her türlü yolu deneyeceklerini söylemişti.

Sırbistan bir başka batılı yetkili tarafından daha sıkıştırılıyor. Savaş suçlarını inceleyen Carla del Ponte, Sırp General Ratko Mladic'i teslim etmesi için Belgrad'a Pazar gününe kadar süre verdiklerini ifade etti. Ponte, aksi takdirde Sırbistan'ın AB'yle ön üyelik antlaşmasının suya düşebileceğini belirtti.

"Bağımsız Kosova ABD ve NATO'nun kuklası olur"
Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa ise, karşı çıktıkları bağımsız bir Kosova'nın, ABD'nin ve NATO'nun "kuklası" olacağını söyledi.

Koştunitsa, Kosova'nın bağımsızlığının, NATO'nun 1999'da etnik temizlik ve katliam gerekçesiyle Sırbistan'a düzenlediği bombardımanı meşrulaştıracağını belirtti. Kosova için önerilen "gözetim altında bağımsızlık" planına da karşı çıkan Koştunitsa, bu iki kavramın birbiriyle çeliştiğini söyledi. Koştunitsa, yakın tarihi hatırlatarak, gözetim altındaki devletin doğru karşılığının kukla devlet olduğunu ifade etti.

Koştunitsa, ABD'nin Arnavut ayrılıkçıların tek yanlı bağımsızlık ilan etmesine karar vermesi halindeyse, 1999 yılında Kosova'ya müdahale eden NATO'nun kukla bir NATO devleti yaratacağının açık olduğunu, Kosova'da en üst ve meşru kurumun NATO olduğunu söyledi. Sırbistan Başbakanı, Belgrad'ın BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmayan hiçbir çözümü kabul etmeyeceğini de yineledi.

Kritik gün Pazartesi
Üçlü yönetim üyeleri Pazartesi günü'ne kadar BM Genel Sekreteri'ne Arnavut çoğunluğun ve Sırp azınlığın yaşadığı Kosova'nın durumuyla ilgili bir rapor teslim edecek. ABD ve AB'nin Kosova'nın bağımsızlığını derhal tanımaları beklenirken, Rusya böyle bir hamlenin gayrimeşru olduğunu ve çatışmaları körükleyebileceğini vurguluyor.

NATO "göreve hazır"
Batının bağımsızlık projesinin bölgeyi yeniden iç savaşa sürükleyebileceği bildirilirken, NATO generali John Craddock açıkça "Kosova'da Sırplar ve Arnavutlar arasında kitlesel çatışmaların çıkmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı. Böyle bir durumda NATO'nun "şiddete direnmeye hazır" olduğunu ekleyen Craddock'un yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de örgütün çatışmalara "seyirci kalmayacağı"nı belirtmişti.

Bu yorumlar AB ve ABD'nin bağımsızlık kararının çatışmalara yol açma ihtimalini kararı gözden geçirmek yerine bölgedeki etkilerini arttırmak için kullandıklarını gösterirken, olası bir karışıklık durumunda sorumluluğu Rusya'ya yıkmaya çalışacakları belirtiliyor.

yazici   mail