www.soL.org.tr
Suriye-İsrail görüşmeleri zora girdi
28 Mayıs 2008, Çarşamba

Suriye'nin İran'la ilişkilerini kesmeyeceği yönünde mesajlar vermesi, Türkiye'nin arabuluculuğunda başlatılmaya çalışılan Suriye-İsrail görüşmelerini zora sokarken, sürecin İsrail'deki bir numaralı destekçisi Ehud Olmert de rüşvet suçlamaları nedeniyle zor günler yaşıyor.

resim

DIŞ HABERLER Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Suriye'nin İran ile yakın ilişkilere son vermesini," İsrail-Suriye barışı için şart koşan İsrailli yetkililerin bu isteğini reddetti.

Reuters'in haberine göre Beşar Esad, dün bir grup İngiliz parlamenteri kabulünde yaptığı konuşmada, "Baas Partisi hükümeti, Golan Tepeleri'ni geri almak için İsrail ile dolaylı görüşmelerini sürdürürken, İran ile normal ilişkilerini de koruyacak" dedi.

Görüşmeye yakın bir kaynak, "Devlet başkanı, Suriye'nin İran ile normal ilişkilere sahip olduğunu söyledi. Bu ilişkileri kesme yönündeki bir önerinin makul olmadığını açıkça ortaya koydu. İsrail'in, Suriye'nin İran ile ilişkilerini sorgulaması durumunda, Suriye'nin de İsrail'in başka ülkelerle ilişkilerini, özellikle de ABD ile ilişkilerini sorgulayacağını söyledi" diye konuştu.

İsrailli yetkililer sık sık, "Suriye ile aramızda barış, bu ülkenin İran ile arasına mesafe koymasına, Lübnan'daki Hizbullah hareketi ve Filistin'deki Hamas grubuyla bağlarını kesmesine bağlı" biçiminde açıklamalar yapıyorlar.

Esad'ın, dünkü görüşmede ayrıca, "İsrail-Suriye barış görüşmelerinde ilerleme sağlanması durumunda bunun, "İsrail ve Lübnan'ın da birbirleriyle görüşmeleri için teşvik olacağını" belirttiğini kaydeden bir kaynak, "Devlet başkanı, Suriye-İsrail görüşmelerinde ilerleme sağlanması durumunda Lübnan'ın da bu ülkeyle kendi müzakerelerini sürdürmemesinin, Lübnan'ın çıkarına olmayacağını söyledi" dedi.

İran ve Suriye Savunma protokolü imzaladı
İran ile Suriye arasında, savunma alanında işbirliği protokolü imzalandığı bildirildi.

İran Resmi Haber Ajansı İRNA'nın haberine göre, iki ülke heyetleri arasında 2 gündür başkent Tahran'da süren müzakerelerin ardından savunma alanında işbirliği protokolü imzalandı.

Resmi bir ziyaret için Tahran'da bulunan Suriye Savunma Bakanı Hasan Türkmeni ile İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar'ın imza koyduğu protokolde, iki ülke arasında halihazırda "kalıcı ve stratejik ilişkiler bulunduğu" belirtilirken, savunma alanında ikili ilişkiler ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Ortadoğu'da barış ve güvenliğin sağlanması için işgalci ve yabancı güçlerin bölgeden çekilmesi için çaba gösterilmesi gerektiği ifade edilen protokolde, bölgedeki işgalci güçlerin istikrarsızlık ve gerginliğe neden olduğu belirtildi.

İmzalanan protokolde, iki ülke arasında teknik ve eğitim işbirliği yapılmasının kararlaştırıldığı da kaydedildi.

İran Savunma Bakanı Neccar, protokolün imzalanmasından sonra yaptığı açıklamada, Suriye ve İran arasındaki varolan ilişkilerin "çok iyi düzeyde" olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki savunma işbirliğinin de "çok üst düzeyde" olduğunu vurgulayan Neccar, bu işbirliğini "daha da ileri götüreceklerini" bildirdi.

Suriye Savunma Bakanı Türkmeni'nin, İran'ı, İsrail ile barış görüşmelerinin konuşulmaya başlamasından hemen sonra ziyaret etmesine dikkat çekiliyor.

Olmert zor durumda
İsrail Başbakanı Ehud Olmert hakkında rüşvet aldığı iddiasına dair yürütülen soruşturma kapsamında dün kilit öneme sahip tanık ifade verdi.

ABD'li iş adamı Morris Talansky, Kudüs bölge mahkemesinde yapılan ön duruşmada hakime, Olmert'e aralarında geri ödenmeyen şahsi borçların da bulunduğu para dolu zarflar verdiğini söyledi.

Bu ilişkiden kişisel menfaati olmadığını ileri süren Talansky, Olmert'e 15 yıllık süreçte 150 bin dolar verdiğini öne sürdü.

75 yaşındaki Talansky'nin ön ifadesini, Olmert'in siyasi yaşamının sonunu belirleyecek bu davaya bakan savcıların talebi üzerine verdiği kaydedildi.

Polis tarafından son haftalarda iki kez sorgulanan Olmert, bu davada suçlandığı takdirde görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.

Dava konusunu oluşturan iddialar, Olmert'in 1990'lı yıllarda Kudüs belediye başkanı ve sonrasında Sanayi ve Ticaret Bakanı olduğu uzun dönemi kapsıyor.

Olmert'in muhalifleri, Başbakanı Suriye'yle müzakere gündemini açarak hakkındaki rüşvet suçlamalarını önemsizleştirmeye çalışmakla suçluyor.

yazici   mail